Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

"Αλίμονό μας αν έστω σκεφτούμε να νερώσουμε το πρόγραμμά μας'

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στην εφημερίδα Realnews, Κυριακή 7/12/2014

Το τελευταίο διάστημα πολλοί ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να γίνει περισσότερο αποδεκτός ‘νερώνει το κρασί του’. Η δική σας άποψη; Όντως θα έρθει πιο γρήγορα στην εξουσία κατ’ αυτό τον τρόπο;

Είναι αυτονόητο ότι οι πιέσεις που ασκούνται απ' αυτούς που στηρίζουν το παρών πολιτικό σύστημα και της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι τεράστιες. Καμία πολιτική ανατροπή δεν έγινε χωρίς τέτοιες πιέσεις. Ο στόχος τους είναι φανερός. Να μετατρέψουν την ανατροπή σε μια διάδοχη κατάσταση απλής διαχείρισης. Και φυσικά δεν θα υποχωρήσουν ή θα πάψουν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση. Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι η παραμικρή υποχώρηση τώρα, θα είναι και η τελευταία, είναι ανιστόρητος και κυρίως δεν αφουγκράζεται το λαϊκό αίτημα. Ο λαός μας, ο διπλά και τριπλά προδομένος, δεν προσδοκά τη συνέχιση αυτής της κατάστασης αλλά την ανατροπή της.
Αλίμονό μας αν έστω σκεφτούμε να "νερώσουμε" το πρόγραμμα απεγκλωβισμού της χώρας μας και του λαού μας από τη μέγγενη της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Με τις συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των funds ή με μεγαλοτραπεζίτες, συμφωνείτε; Και μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους; Γιατί στελέχη σας και αυτό το αφήνουν ανοιχτό…

Το ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, έχει πάψει προ πολλού να είναι η "δαιμονοποιημένη" θέση του Σύριζα. Είναι πλέον κοινός τόπος σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και όσων αρνούνται να το συζητήσουν δημόσια. Φυσικά ο καθένας το σχεδιάζει προς όφελος των συμφερόντων που τον στηρίζουν και υπηρετεί. Για μας πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο συμφέρον είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού χωρίς καμία έκπτωση. Και αυτό απαντά και στα άλλα δύο σκέλη της ερώτησης σας.

Το κούρεμα του χρέους μπορεί να γίνει και μονομερώς από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης την περιέγραψα προηγουμένως. Η θέση αυτή αποτελεί την αναγκαία συνθήκη επιβίωσης καταρχάς του λαού μας, και όσον αφορά τους δανειστές μας, εξασφαλίζει αυτό για το οποίο κόπτονται, την βιωσιμότητα του χρέους. Με αυτή την έννοια η θέση αυτή είναι και δίκαιη και ρεαλιστική. Καμία ενέργεια λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν μπορεί να ονομάζεται μονομερής. Εξάλλου, είναι πρόκληση να μιλάμε για μονομερείς κινήσεις της Κυβέρνησης του Σύριζα, απέναντι στις διαρκείς, την τελευταία τετραετία, μονομερείς αποφάσεις των δανειστών μας.

Συμφωνείτε ανεξάρτητοι βουλευτές όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Οδυσσέας Βουδούρης, να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια τα κριτήρια κατά τη γνώμη σας;

Καταρχάς δεν εμπλέκομαι σε ονοματολογία. Το κυρίαρχο κριτήριο για μένα είναι η ενίσχυση ενός συμπαγούς πολιτικού μετώπου που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ρήξης και της σύγκρουσης με το παρών πολιτικό σύστημα. Κυρίως όμως με τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα εγγυώνται την απόλυτη συμπαράταξή τους για τη υλοποίηση του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η πραγματική μάχη ξεκινά από την άλλη μέρα των εκλογών.

Συμφωνείτε με μια προεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και ποιες συμμαχίες πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη σας;

Εμμέσως πλην σαφώς απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση σας. Επειδή, προχωρώντας προς τις εκλογές, δικαίως μπαίνουν επιτακτικά τα ερωτήματα περί συμμαχιών και πλειοψηφιών, θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, το οποίο πιστεύω ότι θα εγκριθεί από τον ελληνικό λαό. Είτε εγκριθεί με όρους πλειοψηφίας, είτε με όρους αυτοδυναμίας εμείς θα κληθούμε να το εφαρμόσουμε, με στόχο να το στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου. Το ζήτημα των συνεργασιών δεν μπορεί να τίθεται χωρίς το κυρίαρχο συστατικό του: το περιεχόμενο της συνεργασίας. Και το περιεχόμενο της συνεργασίας δεν μπορεί να το καθορίζουν μόνον τα κόμματα, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά κυρίως ο λαός και η εντολή που αυτός δίνει. Εμείς αυτή την εντολή θα κληθούμε να υπηρετήσουμε και είμαι βέβαιη ότι αυτή η εντολή θα βρει και άλλους συμπαραστάτες, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμάτε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει την ίδια πολιτική προς την χώρα μας και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η Ευρώπη είναι ένα καζάνι που βράζει, από το νότο έως τη Γαλλία. Η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό συσχετισμό στην Ελλάδα, αλλά και θα πυροδοτήσει εξελίξεις – και δεν εννοώ μόνον κινηματικές- στην Ευρώπη. Άλλωστε, κάπως έτσι συμβαίνουν οι αλλαγές στην ιστορία. Κάτι που στην αρχή φαίνεται αδύνατον, σιγά σιγά αποκτά δυναμική εφικτού, το στηρίζουν οι λαοί και στο τέλος το επιβάλλουν. Οι συσχετισμοί λοιπόν υπόκειται στη δυναμική των εξελίξεων. Και επειδή συνεχώς ακούω σενάρια τρομολαγνείας, τελευταία πάλι από την κ. Μπακογιάννη, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα τιμωρηθεί για να συνετιστούν και όσοι διεκδικούν το ελάχιστο δίκαιο στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα πω τούτο : αυτός είναι άλλος ένας εκβιασμός, ο οποίος δεν είναι καινούριος. Η θέση του πολιτικού κατεστημένου, πάντα, στην Ελλάδα, ήταν ότι εάν ο λαός μας, ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα, επιλέξει την αριστερά, την ίδια στιγμή θα τιμωρηθεί. Και τιμωρούν την ελληνική κοινωνία, χρόνια τώρα, αυτοί οι ίδιοι, που σήμερα της κουνούν απειλητικά το χέρι, με τις λίστες Λαγκάρντ, με τα σκάνδαλα της Siemens, τον Χριστοφοράκο και τον Καράβελα, με τις μίζες και τη διαπλοκή, με τις υπερκοστολογήσεις και τις προκλητικές φοροαπαλλαγές. Έστω και τώρα την ύστατη στιγμή ας υποχωρήσουν μπροστά σ' αυτό για το οποίο λένε ότι κόπτονται : τον κυρίαρχο λαό, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Στην Ελλάδα γίνεται μεγάλη κουβέντα για την εθνική συνεννόηση. Μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση κατά τη γνώμη σας;

Όχι. Δεδομένα όχι. Κοιτάξτε δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο. Η πολιτική έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές κατευθύνσεις. Η πολιτική απαιτεί το μεγάλο ΝΑΙ και το μεγάλο ΟΧΙ. Με την πολιτική που ασκείς, κάποιους υπερασπίζεσαι έναντι κάποιων άλλων. Το "ή εμείς ή αυτοί" δεν είναι σύνθημα… είναι η απόλυτη πραγματικότητα.
Δείτε τι γίνεται τούτη τη στιγμή με τον Νίκο Ρωμανό. Πολιτεία και κυβέρνηση συντεταγμένα τον εξοντώνουν, προκειμένου να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται, όποιον διεκδικεί τα στοιχειώδη δικαιώματά του. Τον εξοντώνουν επειδή δεν είναι ένας από αυτούς. Λογικές πλήρους εκφασισμού δηλαδή. Για ποια συνεννόηση μπορούμε να μιλάμε?

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδικεί ακόμα επισήμως τις γερμανικές αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο κατά τη γνώμη σας;

Να που η ερώτησή σας απαντά με τον καλύτερο τρόπο για το αν μπορούμε στοιχειωδώς να έχουμε μια κοινή γραμμή με όλους αυτούς που επί χρόνια έλεγαν ότι δεν παραιτούνται των ελληνικών αξιώσεων, αλλά στην πράξη δεν διεκδίκησαν ποτέ και τίποτα. Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν διεκδικεί ούτε καν κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, αυτού του λαού. Ρωτήστε τους από πού τέλος πάντων απορρέει αυτός ο άνευ όρων και ορίων ενδοτισμός.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.