Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Το σημερινό ψήφισμα για την πΓΔΜ προσβάλλει τη λογική μας

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Για πολιτικές εκπτώσεων στις βασικές αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για πολιτικές υπεράσπισης κατά περίπτωση συμφερόντων, κατηγορεί η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

Το σχετικό βίντεο εδώ

 λόγω της υπερψήφισης του ψηφίσματος σχετικά με την έκθεση προόδου του 2014 για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Κατά την ομιλία της στην ολομέλεια άσκησε δριμύτατη κριτική στο περιεχόμενο του ψηφίσματος τόσο για την ακολουθούμενη πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε, όσο και για το θέμα της ονομασίας.

Tο κείμενο της ομιλίας στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου:

«Κύριοι συνάδελφοι,
Με αφορμή και το σημερινό ψήφισμα για την πΓΔΜ αναρωτιέμαι.
Βρισκόμαστε εδώ για να υπηρετούμε και να υπερασπιζόμαστε τις βασικές, τουλάχιστον, αξίες και αρχές της Ε.Ε., ή απλά επικυρώνουμε ακόμα και αποφάσεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση μ’ αυτές;

Το σημερινό ψήφισμα για την πΓΔΜ επιβεβαιώνει τον προβληματισμό μου αλλά προσβάλλει και τη λογική μας.

Ενώ διαπιστώνει την αδιαμφισβήτητη οπισθοδρόμηση της πΓΔΜ σε όλους τους τομείς προτεραιότητας σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης (το κράτος δικαίου, τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, την ελευθερία στην έκφραση και στα ΜΜΕ)… Τι κάνει;
Αθροίζει όλα αυτά τα αρνητικά που έχουν χειροτερεύσει το τελευταίο έτος και τα ονομάζει πρόοδο.
Το δε ονοματολογικό, ένα διεθνές ζήτημα που παραμένει, ως οφείλει, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και άπτεται της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, το βαφτίζει αυθαίρετα διμερές.

Και το αποκορύφωμα του παραλογισμού:
όλα αυτά τα αρνητικά που δεν επιτρέπουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ισχυρίζεται ότι συμβαίνουν και χειροτερεύουν ακριβώς επειδή καθυστερεί η έναρξή τους.
Και προτείνει να αρχίσουν…
Αν είναι δυνατόν!!!
Κύριοι συνάδελφοι,
Πέρα από όποια πολιτική ανάλυση και θέση, σας ζητώ να καταψηφίσετε το κείμενο, υπερασπιζόμενοι τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας και τη λογική μας.
Είναι βέβαιο ότι πολιτικές τέτοιων εκπτώσεων στις βασικές αξίες και αρχές της Ε.Ε., πολιτικές δύο μέτρων και σταθμών, κατά περίπτωση συμφερόντων, υπονομεύουν την αξιοπιστία της ΕΕ για την πολιτική διεύρυνσης.»
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.