Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Συγκροτείται η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Η συγκρότηση Επιτροπής  Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 , από την Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και τον γνωστό οικονομολόγο Ερίκ Τουσέν.
Η Επιτροπή θα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Βουλής.

Το βίντεο τη συνέντευξης τύπου εδώ

Θα είναι πλήρως ανοικτή προς την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και σε Έλληνες και διεθνείς οικονομολόγους, συνταγματολόγους και ειδικούς επιστήμονες του χρέους, όπως ακριβώς τη διεκδικούσε η πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της, αλλά και το κίνημα για το χρέος από το 2010. Στόχος της επιτροπής είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για την ευθύνη των ακολουθούμενων πολιτικών, αλλά και πράξεων ή παραλείψεων που εκτίναξαν το χρέος της Ελλάδας.
Η Σοφία Σακοράφα αναλαμβάνει την ευθύνη της πανευρωπαικής δράσης, τόσο στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, όσο και στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.
Ενδεικτικά αναφερόμενη στο ρόλο της Επιτροπής και στη δική της δραστηριοποίηση αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε ότι ΄΄ ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια΄΄ διαβεβαιώνοντάς τον ότι ΄΄ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για το ρόλο των τραπεζών, για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, για το πώς γιγαντώθηκε το χρέος την τελευταία πενταετία΄΄.
Μια αλήθεια που απονομιμοποεί τη δική του προπαγάνδα ότι δήθεν άλλοι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν το χρέος του ελληνικού λαού. Διαβεβαίωσε ότι ΄΄αξιοποιώντας τον θεσμικό της ρόλο, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει κτήμα των λαών της Ευρώπης ότι με τις θυσίες τους διασώζουν τον κύριο υπεύθυνο της κρίσης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα.΄΄
Τέλος η Σοφία Σακοράφα απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής και ενεργοποίησης σε πολίτες και συλλογικότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΛΕ θα πάρει σάρκα και οστά με την καθολική εμπλοκή τους.
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, της οποίας συντονιστής σε τεχνικό – επιστημονικό επίπεδο είναι ο γνωστός για την εμπειρία του κ. Ερίκ Τουσέν, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
 

Όλο το κείμενο της παρέμβασης της Σοφίας Σακοράφα :

"Συγχωρέστε με και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από μια προσωπική αναφορά.

Και τούτο, γιατί για μένα σήμερα είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή.

Είναι μια από αυτές τις σπάνιες και πολύτιμες στιγμές της ζωής σου, σαν νοιώθεις και βλέπεις ότι ο αγώνας για κάτι παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται κατάκτηση.

Πριν πέντε χρόνια, εδώ παραδίπλα, στην αίθουσα της ολομέλειας, είχα ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο και με την μεγαλύτερη αγωνία για τα επερχόμενα, τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.
Αρνούμενη να αποδεχτώ την προπαγάνδα του μοιραίου μονόδρομου της καταστροφικής πολιτικής, αντέτεινα τη μόνη διαδικασία απονομιμοποίησης του χρέους, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας για το πώς φτάσαμε έως εδώ, με την ολοκληρωτική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Ακολούθησαν συγκεκριμένες και μαζικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Ο αγώνας για τη συγκρότηση της ΕΛΕ απλώθηκε στην κοινωνία, σε συλλογικότητες, σε σωματεία.

Έγινε πάνδημο αίτημα μιας κοινωνίας που καταστρεφόταν και δεν καταλάβαινε ούτε το γιατί, ούτε το από ποιούς, ούτε το πως.

Ή καλύτερα, ενώ τα καταλάβαινε όλα αυτά, δεν είχε τον τρόπο, τα μέσα και τη δυνατότητα να τα αποκαλύψει.

Φυσικά, όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά αρνήθηκαν επίμονα και σκόπιμα το λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Αρνήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Αρνήθηκαν την απονομή δικαιοσύνης.

Αρνήθηκαν το ξεσκέπασμα πράξεων, παραλείψεων και ενεργειών συγκεκριμένων προσώπων, που υπηρετούσαν τις συγκεκριμένες πολιτικές που μας έφτασαν ως εδώ.

Το αρνήθηκαν, περίπου με τη λογική “δε θα βάλω τα χέρια μου να βγάλω τα μάτια μου”.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει μια άλλη λογική.

Προσκαλεί την κοινωνία των πολιτών να “θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”.

Πάνω, δηλαδή, στα βαθιά αποτυπώματα, στις ανοιχτές πληγές, που άφησαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας και τα πέντε τελευταία χρόνια, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Τόσο εσείς εδώ στην Ελλάδα, όσο κι εγώ πιο έντονα και ίσως συχνότερα στην Ευρώπη, γινόμαστε αποδέκτες μιας σκληρής, αμείλικτης προπαγάνδας, που λέει ότι οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν με το αίμα τους, με τον ιδρώτα τους, το χρέος του ελληνικού λαού.

Που λέει ότι ο ελληνικός λαός επιβιώνει σε βάρος του ευρωπαίου φορολογούμενου.

Είναι γνωστή η μεθοδολογία αυτής της προπαγάνδας.

Εφαρμόστηκε ως κοινωνικός αυτοματισμός στην ελληνική κοινωνία, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Και σήμερα απλώνεται στους λαούς της Ευρώπης προκειμένου να δουν το δέντρο, που είναι το ελληνικό χρέος, και να χάσουν το δάσος, που είναι η αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι αλλά και οι λαοί της κεντρικής Ευρώπης και οι λαοί όλου του κόσμου πληρώνουν πολύ ακριβά, τη διάσωση των τραπεζών και αυτού του χυδαίου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Σόιμπλε, μόλις προχτές σε συνέντευξή του, υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.

Διαβεβαιώνω τον κ. Σόιμπλε ότι θα τη μάθει.
Θα μάθει ποιοι και γιατί παρήγαγαν τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Θα μάθει πως και γιατί εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος.

Θα μάθει πως φτάσαμε στο Καστελόριζο το 2010, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο και στο δεύτερο μνημόνιο.

Θα μάθει για το ρόλο των τραπεζών.

Θα μάθει τι πληρώσαμε, που τα πληρώσαμε και γιατί τα πληρώσαμε.

Και τον διαβεβαιώνω και για κάτι άλλο.

Με τη δύναμη και τις δυνατότητες που μου παρέχει ο θεσμικός μου ρόλος του ευρωβουλευτή, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η αλήθεια να ακουστεί στα κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρώπης,
αυτή η αλήθεια να φτάσει στον ευρωπαίο πολίτη, που σκόπιμα η κυρίαρχη προπαγάνδα, η δική του προπαγάνδα, τον τοποθετεί απέναντι στο λαό μας.

Θέλω με τούτη την ευκαιρία να απευθύνω ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις συλλογικότητες με τους οποίους όλα τα προηγούμενα πέντε χρόνια αγωνιστήκαμε, διεκδικώντας το λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Αλλά και στους πολίτες, που πληρώνουν το βάρος μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, τονίζοντας με έμφαση ότι μόνον με τη συμμετοχή τους και την ενεργοποίησή τους ο αγώνας μας θα γίνει κατάκτηση.

Άλλωστε η ΕΛΕ δεν είναι τίποτε άλλο από τη χαμένη αξιοπρέπεια και αξιοπιστία μιας ολόκληρης κοινωνίας,
δεν είναι τίποτα άλλο από το να γίνει η αλήθεια κτήμα του λαού μας,
δεν είναι τίποτα άλλο από τη συλλογική μας χειραφέτηση απέναντι σε άδικες και τιμωρητικές πολιτικές, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ανοικτό, δημόσιο βήμα που αποκαλύπτει μεθοδεύσεις,
που αποκαλύπτει ένοχες πολιτικές, που αποκαλύπτει τις βαθιές αιτίες, που διαπαιδαγωγεί σε συλλογικές μορφές δράσης,
που τελικά αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στο μεγάλο αγώνα μας για την επιβίωση του λαού,
στο μεγάλο αγώνα μας για να ονοματίσουμε και να καταδείξουμε την παρανομία και την αδικία.

Το γεγονός ότι η ΕΛΕ βρίσκεται υπό την αιγίδα του ελληνικού κοινοβουλίου αποδεικνύει την ισχυρή πολιτική βούληση και εγγυάται τον έγκυρο, απρόσκοπτο και εφόλης της ύλης έλεγχο, και γι αυτό θέλω να συγχαρώ από καρδιάς την Πρόεδρο της Βουλής, την κ. Κωνσταντοπούλου, που αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία.

Το γεγονός ότι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου αναλαμβάνει ο κ. Ερίκ Τουσέν, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και εμπειρία, ενισχύει το κύρος της επιτροπής.

Αυτό που απομένει, και είναι στόχος όλων μας είναι η ΕΛΕ να γίνει και μαζική και μορφή συλλογικής δράσης και παράδειγμα συλλογικής κατάκτησης.

Και αυτό εξαρτάται άμεσα από το βαθμό εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό δεν έπαψα, και δε θα πάψω ποτέ, να λέω ότι η ΕΛΕ είναι εσύ, είμαστε εμείς, είναι όλοι οι πολίτες."
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.