Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Άμεση ανάγκη αναθεώρησης της κοινοτικής μεταναστευτικής πολιτικής

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. εκφραζόμενη με τις Συνθήκες Σέγκεν, Δουβλίνο II κλπ εξακολουθεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, να αποδεικνύεται αποτυχημένη και επικίνδυνη. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελούν οι χώρες-σύνορα που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες δυστυχισμένων, τη στιγμή που η Μεσόγειος μετατρέπεται σε υγρό τάφο χιλιάδων προσφύγων. Οι χώρες υποδοχής αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν έστω και τις ελάχιστες προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των εξαθλιωμένων προσφύγων διακυβεύοντας, μεταξύ άλλων, την κοινωνική τους συνοχή, υπό την πίεση και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ευρωπαϊκά κράτη του νότου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έξαρση ακραίων εθνικιστικών, φασιστικών κομμάτων που επενδύουν πολιτικά στον ξενοφοβισμό και αποσταθεροποιούν κοινωνικά και πολιτικά τις χώρες αυτές.
Η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί μόνο το 2015 περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες. Ανεξαρτήτως από τις ουσιαστικές ευθύνες της Ε.Ε που με τις πολιτικές της – και στην εξωτερική πολιτική της- προκαλεί και συντηρεί τις αδικίες που δημιουργούν αυτά τα προσφυγικά κύματα.
Ερωτάστε:
1) Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε για την αλλαγή των Συνθηκών που διογκώνουν την προσφυγική κρίση προκειμένου να απεγκλωβίσετε τα εκατομμύρια των προσφύγων που ασφυκτιούν στις χώρες - σύνορα της Ε.Ε;
2) Ποιες οι πρωτοβουλίες σας για την άμεση και ουσιαστική βοήθεια των χωρών υποδοχής που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των πολιτικών επιλογών σας.    

 

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Επιτροπής


"Η Επιτροπή υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στις 13 Μαΐου 2015 με στόχο την αντιμετώπιση της μετανάστευσης υπό τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση(1). Η Ατζέντα περιέχει τη στρατηγική της Επιτροπής σχετικά με την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο σύνολό τους, υλοποιώντας τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου Junker.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων, η Επιτροπή πρότεινε στις 27 Μαΐου 2015 μια σειρά προσωρινών μέτρων(2) στον τομέα του ασύλου με την ενεργοποίηση της ρήτρας έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται στο άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης, βάσει του μηχανισμού μετεγκατάστασης της Ατζέντας προκειμένου να μετριαστεί η άμεση και εξαιρετική πίεση στα συστήματα ασύλου και μετανάστευσης της Ιταλίας και της Ελλάδας."


(1) http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/background-information/docs/communication_on_the_european_agenda_on_migration_el.pdf
(2) http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/e-library/documents/policies/asylum/general/docs/proposal_for_a_council_decision_on_provisional_relocation_measures_for_italy_and_greece_el.pdf

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του '18 για την πΓΔΜ