Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Να ξαναδιαβάσει τον Γκαίτε η κ. Μέρκελ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στον Mehdi del Roshan για το ιρανικό tasnim news agency

1. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τη νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ;
Η συμφωνία που επετεύχθη με απλά λόγια δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο δρόμο μιας σκληρής και μακρόχρονης διαπραγμάτευσης. Εάν δεν είχε γίνει αυτή η συμφωνία θα είχε επιτύχει το σχέδιο, εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών κέντρων, που προετοίμαζαν μια μικρή αριστερή παρένθεση. Τώρα και τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση θα κριθεί ως προς τον προσανατολισμό της, την ετοιμότητά της, τη διάθεσή της για ρήξεις και ανατροπές, τη συνέπειά της. Οι επόμενοι μήνες θα είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα κατά ο οποίο ο λαός μας θα πρέπει να ζήσει στην καθημερινότητά του τι σημαίνει αριστερή πολιτική. Είναι η ευκαιρία από παρένθεση να γίνουμε διέξοδος. Είναι επίσης η ευκαιρία για το λαό μας να πιέσει ασφυκτικά στην κατεύθυνση αυτή. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η κοινωνία αποτελεί συστατικό μέρος της λύσης.

2. Η άποψή σας για τη μέχρι τώρα απόδοση του Αλέξη Τσίπρα;
Σαράντα μέρες ασφυκτικής πίεσης και διαρκούς μάχης. Σαράντα μέρες με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας να στηρίζει τη μάχη αυτή. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα από τις εκλογές και μετά. Πάντα όμως οι ηγέτες κρίνονται και αποτιμώνται όχι μόνον από τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά και από αυτά που κερδίζουν στο τέλος της.

3. Η επιλογή σας: η Eλλάδα μένει στην Ευρωζώνη ή φεύγει; Γιατί;
Η επιλογή είναι ξεκάθαρη και έχει επικυρωθεί από το λαό μας. Συμμετέχουμε στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης εντός της Eυρωζώνης. Τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης, θαρρώ θα καθορίσουν και την περεταίρω στάση και θέση του λαού μας.
.
4. Ποιο είναι το πρόγραμμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα κατεστραμμένη. Παρόμοιες καταστροφές συντελούνται μόνο σε καιρό πολέμου. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους.

5. Τι μέρος της ελληνικής οικονομίας επηρεάζεται από τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα;
Το πρόγραμμα λιτότητας μας οδήγησε σε μια μακροχρόνια βλάβη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας και σε πρωτοφανή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, μετά από πέντε σχεδόν χρόνια ακραίας λιτότητας, χάσαμε περίπου το ¼ του ΑΕΠ μας. Πάνω από ενάμισι εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι. Πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αναγκάστηκαν να διαβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 124% στο 180% του ΑΕΠ. Ενώ διαλύθηκε η παραγωγική βάση της οικονομίας μας, υπήρξε μια πρωτοφανής διαδικασία αποεπένδυσης και εσωτερικής υποτίμησης, που δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα ύφεσης και αποπληθωρισμού, που δυσχεραίνει καταλυτικά τη προοπτική της ανάκαμψης.

6. Ποιος είναι ο ρόλος του Ιράν στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα;
Ελλάδα και Ιράν έχουν παραδοσιακές σχέσεις συνεργασίας. Να θυμίσω ότι το Ιράν πριν τον ιδιότυπο αποκλεισμό που επέβαλλε η Ε.Ε., ήταν προμηθευτής πετρελαίου και άριστος εταίρος σε αυτή τη σχέση με την πατρίδα μου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή της ασφάλεια. Κοντόφθαλμες, άδικες και τιμωρητικές πολιτικές επιλογές, δημιουργούν σοβαρότατα ζητήματα στη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολιτική που ακολουθείται από την Ε.Ε. με αφορμή το πρόβλημα στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η Ελλάδα, όπως εκφράστηκε και μέσω του Υπουργού Εξωτερικών επιδιώκει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις συνεργασίας με συμμάχους που παραδοσιακά έχουν αποδειχθεί ότι έχουν καλή πίστη και δυνατότητα να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα.

7. Οι προβλέψεις σας για την οικονομική κρίση στην ΕΕ για το 2015
Στην ανάλυσή μου θα παρουσιάσω δύο παραμέτρους που σκοπίμως αγνοούνται. Πρώτον, οικονομία δεν είναι ουδέτερη ή αυτόνομη. Είναι τμήμα αυτού που ονομάζουμε γενικά πολιτική. Δεύτερον και ουσιαστικό είναι ότι η κοινωνία αποτελεί συστατικό μέρος της λύσης ενός πολιτικού προβλήματος. Η σημερινή λοιπόν ευρωπαϊκή κρίση χρέους αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον με νεοφιλελεύθερο συσχετισμό δυνάμεων, πλην όμως σε ένα περιβάλλον που οι αντιδράσεις των λαών δημιουργούν νέα δεδομένα. Σήμερα έχουμε την αντίδραση του ελληνικού λαού, σε λίγους μήνες θα υποδεχτούμε την αντίδραση του ισπανικού λαού. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ανατροπή όλων των προσπαθειών της Ε.Ε να περιοριστεί η αναζήτηση λύσεων σε ένα στενό κύκλο τεχνοκρατών. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και τα πολιτικά προβλήματα επιλύονται με τις πολιτικές επιλογές των λαών. Ως εκ τούτου το 2015 θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Θα δοκιμαστούν οι λαοί, τα κινήματα, οι αντοχές τους, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Θα δοκιμασθούν και όσοι πορεύονται με το δόγμα ότι πάνω από τους λαούς και τις δημοκρατικές τους επιλογές είναι τα συμφέροντα των τραπεζών.

8. Το μήνυμα σας για την Αγκελα Μέρκελ σχετικά με την Ελλάδα;
Να ξαναδιαβάσει τον Γκαίτε η κ. Μέρκελ: "Τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία δεν μπορούν να είναι στο έλεος των πραγμάτων που έχουν μικρότερη σημασία". Τι μεγαλύτερο από τη δημοκρατία και τον άνθρωπο. Είναι άλλωστε και ο ίδιος λόγος που πάλι ο Γκαίτε είχε πει για την Ελλάδα: "Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη". Η δημοκρατία θα ξαναγεννηθεί στη χώρα που γεννήθηκε, στην Ελλάδα. Εκεί όπου τη λαβώσατε βαριά εσείς κα Μέρκελ και η οικονομική ολιγαρχία που υπηρετείτε.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.