Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Θα το παρουσιάσουμε ο ύψος του παράνομου, απεχθούς χρέους με αδιαμφισβήτητα τεκμήρια

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στον Alexandre Mato για το Capital Radio.

Σε τι βάθος χρόνου θα διερευνηθεί η δημιουργία χρέους; Μιλάμε μόνο για τα τελευταία 5 χρόνια;

Φυσικά και όχι. Ουσιαστικά δεν υπάρχει χρονικό όριο. Είναι λογικό όμως να ξεκινήσουμε από την τελευταία περίοδο, δηλαδή από τη στιγμή που μπήκαμε στα μνημόνια, με δεδομένο ότι σε αυτή την περίοδο, δημιουργήθηκε το 80% του χρέους, που είναι σήμερα απαιτητό από την Ελλάδα.

Επόμενη προτεραιότητα είναι η περίοδος που προηγήθηκε. Θα εξετάσουμε μεγάλα θέματα, όπως τα swaps χρέους για την είσοδό μας στην ευρωζώνη και η τροποποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων με τη βοήθεια της Goldman Sachs, αλλά και οι μεγάλες συμφωνίες ανάμεσα στη Siemens και την Ελλάδα, η απρόβλεπτη υπερχρέωση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα εξοπλιστικά προγράμματα κ.α.

Τι χρηματικό ποσό του χρέους θα αναλυθεί; Θα είναι γύρω στα 150δις € λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρέος το 2009 ήταν 299δις € και στο τέλος του 20014 ήταν 317δις παρόλο που στο ενδιάμεσο υπήρξε μια αναδιάρθρωση των 100δις;

Κι εδώ δεν υπάρχει όριο "ποσού". Όσο προχωρά η έρευνα θα προκύπτουν διάφορα ποσά που αντιστοιχούν στις συμβάσεις. Το σημαντικό αποτέλεσμα της έρευνας της ΕΛΕ είναι το ύψος του παράνομου, απεχθούς και επονείδιστου χρέους. Θα το παρουσιάσουμε με αδιαμφισβήτητα τεκμήρια.

Η κα Σακοράφα έχοντας την αρμοδιότητα για την ευρωπαϊκή δράση τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στα εθνικά κοινοβούλια, πώς θα ενεργήσει σε αυτό το πόστο δεδομένου ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι ανοιχτοί σε μια συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους;

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά γενικότερα του χρέους της Ευρώπης στηρίζεται σε παραδοχές. Η κυρίαρχη παραδοχή που προβάλλει το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι η νομιμότητα αυτού χρέους. Δηλαδή ότι το χρέος που υπάρχει έχει δημιουργηθεί μέσα από νόμιμες διαδικασίες και προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης και ειδικά των λαών της. Η πρώτη αυταπόδεικτη ένσταση που προβάλλουμε είναι ότι παρά το δυσθεώρητο ύψος του ευρωπαϊκού χρέους οι συνθήκες για τους λαούς όχι απλώς έχουν χειροτερέψει άλλα έχουν γίνει τραγικές. Αυτό από μόνο του εγείρει υπόνοιες για τη σκοπιμότητα δημιουργίας αυτού του χρέους. Παρόλα αυτά η κυρίαρχη προπαγάνδα προβάλλει το επιχείρημα ότι κάποιοι λαοί πληρώνουν κάποιους άλλους λαούς και δημιουργεί έναν ιδιότυπο "αυτοματισμό" που θα τον ονόμαζα "εθνικό" αυτοματισμό. Για αυτό και υπάρχουν φαινόμενα αντιπαράθεσης μεταξύ λαών που δίνουν χώρο και επιχειρήματα σε ακραία εθνικιστικά έως νεοναζιστικά κινήματα ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τους ευρωσκεπτικιστές.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν και πληρώνουν μια συγκεκριμένη μικρή πολιτική και οικονομική ελίτ η οποία χωρίς κανέναν ενδοιασμό φορτώνει στις πλάτες του και τις όποιες ζημιές των οικονομικών παιχνιδιών της αλλά κυρίως αυτή την ανερμάτιστη και αδηφάγο πολιτική συγκέντρωσης κεφαλαίων και κερδών. Οι συγκεκριμένοι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για την ενωμένη Ευρώπη πόσο μάλλον στη βάση των καταστατικών της αρχών. Γι αυτό και στηρίζουν και αναπαράγουν αυτή την προπαγάνδα. Τόσο η δημιουργία όσο και τα αποτελέσματα της ΕΛΕ θα αποκαλύψουν αυτή την αλήθεια. Κι αυτή η αλήθεια πιστεύω ότι είναι καταλυτική στη χειραφέτηση του ευρωπαίου πολίτη από την κυρίαρχη προπαγάνδα και κυρίως στη διαμόρφωση μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας που θα βοηθήσει στην δημιουργία μιας αναγκαίας και ικανής πλειοψηφίας στην Ε.Ε. ώστε να απαιτήσει έναν συνολικό επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Αυτόν το σκοπό καλούμαι να υπηρετήσω από τη θέση μου κι αυτός είναι ο στόχος μου.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.