Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ευρώπη που μοιάζει με οικονομικό και κοινωνικό απαρτχάιντ, δεν είναι Ευρώπη

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα στην Catarina Duarte για την πορτογαλική εφημερίδα Diario economico

1. Αριστερές πολιτικές και μέτρα κατά της λιτότητας είναι δυνατόν [να εφαρμοστούν] στο πραγματικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου βρισκόμαστε εάν δεχθούμε ότι οι μόνες πολιτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν εντός Ε.Ε. είναι αυτές που σήμερα εξοντώνουν και τιμωρούν τους λαούς.
Ευρώπη με εκατομμύρια ανέργους, με εκατομμύρια διαβιούντες κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, Ευρώπη που μοιάζει με οικονομικό και κοινωνικό απαρτχάιντ, δεν είναι Ευρώπη. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι ενωμένη Ευρώπη.

2. Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση - όποια κι αν είναι - θα πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις με την «τρόικα». Είστε διατεθειμένοι να έρθετε σε ρήξη με τις εν λόγω δεσμεύσεις και να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες (για παράδειγμα, να μην κλείσετε [ολοκληρώσετε]το πρόγραμμα προσαρμογής και να μην λάβετε την επόμενη πληρωμή);

Οι μόνες δεσμεύσεις που θα αναλάβει η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι απέναντι στον Ελληνικό λαό που τη δεσμεύει με την εντολή του.
Αυτό άλλωστε θαρρώ ονομάζεται δημοκρατία, να μπορείς να υπερασπίζεσαι την πολιτική βούληση του λαού σου.
Πιστεύουμε στη συνέχεια του κράτους, αλλά όχι στην συνέχεια των εξοντωτικών πολιτικών.
Είμαστε πλήρως έτοιμοι για την κατάργηση των μνημονιακών επιταγών και για μια σκληρή διαπραγμάτευση αναφορικά με το κούρεμα του χρέους, το οποίο σήμερα δεν είναι βιώσιμο. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα βρεθεί λύση.
Είμαι απολύτως πεισμένη ότι εάν αντιστρέψετε την ερώτησή σας, εάν δηλαδή η Ε.Ε. είναι έτοιμη να τινάξει στον αέρα τον εαυτό της, θα έχετε και την απάντηση σε ένα ερώτημα που δεν είναι και τόσο δυσεπίλυτο.

3. Πώς αξιολογείτε τον οικονομικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη ενός νέου αιτήματος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί έναν περιθωριακό πολιτικό σχηματισμό αλλά ένα κόμμα με συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση, που θέτει τη λογική στο επίκεντρο του παράλογου που παράγει η κρίση.
Και αυτή η λογική, εναλλακτική πρόταση έχει πάψει προ πολλού να έχει αποκλειστικά και μόνο ελληνικό χρώμα.
Αφορά κατά κύριο λόγο όλο το Νότο, άρα και την Πορτογαλία κατ' επέκταση όλη την Ευρώπη.
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις εξετάζουν πλέον με προσοχή όλοι οι σοβαροί οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές.
Είναι φανερό περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι το οικοδόμημα της Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο και ο μόνος τρόπος διατήρησης του είναι η ριζική αλλαγή πολιτικής.
Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι κρύβουν παράμετροι όπως η ισοτιμία ευρώ-δολάριο, η τιμή του πετρελαίου κλπ.
Η Ε.Ε. πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους συνολικά πριν είναι πολύ αργά.
Η ορθή λογική και η βιώσιμη οικονομία ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν. Το αντίθετο ευεργέτησαν. Σοβαρές βλάβες προκαλεί η παράλογη και άνευ όρων και ορίων βαρβαρότητα.


4. Νομίζετε ότι είναι δυνατόν ένα κράτος-μέλος να βγει από την ευρωζώνη χωρίς να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Το ερώτημά σας εμπεριέχει και θέση. Απαντώ λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

5. Μερικοί αναλυτές λένε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Γερμανία [εκφράζουν σκληρές απόψεις] τώρα, ώστε μετά τις εκλογές να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε δέσμευση. Συμφωνείτε;
Η μόνη αλήθεια είναι ότι θα υπάρξει μια σκληρή διαπραγμάτευση.
Το πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη σε καμία περίπτωση δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Σημειώνω με έμφαση ότι οι ερχόμενες εκλογές γίνονται μέσα σε ένα πεντακάθαρο πολιτικό πλαίσιο, με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο για την εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος εθνικής σωτηρίας, για την κατάργηση των μνημονιακών υποχρεώσεων και νόμων και για τη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους.
Είναι θέσεις από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός μας δε θα κάνουμε βήμα πίσω, γιατί πρόκειται για θέσεις λογικές και ανθρώπινες.
Και θα πρέπει η Γερμανία να παρουσιαστεί τρομερά παράλογη ώστε να δυναμιτίσει μια συμφωνία στα πλαίσια της Ε.Ε.

6. Ποια κόμματα θεωρείτε ότι μπορούν να συνεργαστούν να γίνει κυβέρνηση, αν κερδίσετε τις εκλογές χωρίς πλειοψηφία;

Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ώριμη δυνατότητα και είναι πολιτικά επιβεβλημένη προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. 

Σε κάθε περίπτωση σ΄ αυτή την ερώτηση καλούνται να απαντήσουν τα κόμματα που θα αρνηθούν να στηρίξουν το ελάχιστο πρόγραμμα εθνικής σωτηρίας που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη.
Επειδή όμως μελετάω τις δημοσκοπήσεις καθημερινά και είμαι σε απόλυτη επαφή με την ελληνική κοινωνία, σας λέω ότι στις 26 Γενάρη στην Ελλάδα θα έχουμε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και μάλιστα με αυτοδυναμία.
Στις 26 Γενάρη η ελπίδα γεννιέται για ολόκληρη την Ευρώπη.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.