Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Ανυποχώρητοι στις προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Τετάρτη, 20 Μαϊου 2015

Σκληρή στάση στους όρους και τις προποθέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε από τηΣοφία Σακοράφα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα η ευρωβουλευτής τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια, όποτε και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει με στρατό ευρωπαϊκό έδαφος- την μισή Κύπρο- παραβιάζοντας κυριαρχικά ευρωπαϊκά δικαιώματα, να περιφρονεί διεθνείς συνθήκες, να παραβιάζει ευρωπαικό εναέριο χώρο, εξακολουθεί στο εσωτερικό της να καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερίες και δημοκρατικές αξίες.

Οι αδιαπραγμάτευτοι όροι για να εξελίξει η Ε.Ε τη σχέση της με την Τουρκία, σύμφωνα με την κ. Σακοράφα, είναι η απόσυρση του κατοχικου στρατού από την Κύπρο, η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μη παραβίαση του ευρωπαικού εναέριου και υδάτινου χώρου και η άρση του casus belli εναντίον της της Ελλάδας.

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα:

"Έχουν περάσει 10 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δέκα χρόνια κατά τα οποία η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει με στρατό, ευρωπαϊκό έδαφος -την μισή Κύπρο- και να παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της.

Να περιφρονεί τις διεθνείς Συνθήκες και αποφάσεις… όπως στην περίπτωση της Κυπριακής ΑΟΖ και των ερευνών,

Και να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο: μόνο το τελευταίο 18μηνο έγιναν πάνω από 2700 παραβιάσεις.

Κύριοι συνάδελφοι,
Αν δεν αποσυρθεί ο Κατοχικός στρατός από την Κύπρο,
Δεν εφαρμοστεί το πρόσθετο πρωτόκολλο και δεν αναγνωριστεί η Κυπριακή δημοκρατία,

Αν δεν αρθεί το casus belli ενάντια στην Ελλάδα, μέλος της Ε.Ε.. και δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις ευρωπαϊκών εναέριων και υδάτινων συνόρων,

Καμία διεύρυνση δεν μπορεί να συμβεί, κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να ανοίξει και καμιά εμβάθυνση δεν μπορεί να αποφασιστεί στην τελωνειακή ένωση.

Συνάδελφοι,
Αν πραγματικά θέλουμε να εξελίξουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία οφείλουμε σε αυτές τις προϋποθέσεις να παραμείνουμε ανυποχώρητοι."
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.