Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η πολιτική της ΕΕ στην ΠΓΔΜ βαθαίνει την κρίση

Τετάρτη, 20 Μαϊου 2015

   Σημείο αιχμής της παρέμβασης της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, υπήρξε η κατάσταση στο Κουμάνοβο, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για την κατασταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα η ευρωβουλευτής επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε για την τακτική που ακολουθεί, η οποία υπονομεύει και τις ευρωπαικές αρχές, αλλά και τη δυνατότητα εξέλιξης της FYROM: «Μόλις 2 μήνες πριν, στη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης προόδου για την πΓΔΜ είχα τονίσει ότι η πολιτική της επιβράβευσης όλων αυτών των αρνητικών που συνθέτουν την σημερινή κατάσταση της χώρας μόνο ανασταλτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόοδο της.
Δυστυχώς τα γεγονότα στον Κουμάναβο με επιβεβαίωσαν με τον τραγικότερο τρόπο.
Στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας κράτους δικαίου, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμογής της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, σεβασμού της αρχής της καλής γειτονίας και έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας.
Σε αυτά ακριβώς οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας. Όλες οι άλλες αιτιάσεις (περί εξωτερικών ευθυνών) δεν κάνουν τίποτα άλλο από το εξωραΐζουν την πραγματικότητα, να διαιωνίζουν την κατάσταση και να βαθαίνουν την κρίση.»
 

Το κείμενο της παρέμβασης:

"Κύριοι συνάδελφοι,
Μόλις 2 μήνες πριν, στη συζήτηση της Ετήσιας Έκθεσης προόδου για την FYROM είχα τονίσει ότι η πολιτική της επιβράβευσης όλων αυτών των αρνητικών που συνθέτουν την σημερινή κατάσταση της χώρας μόνο ανασταλτικά θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πρόοδο της.

Δυστυχώς τα γεγονότα στον Κουμάναβο με επιβεβαίωσαν με τον τραγικότερο τρόπο.

Στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία κράτους δικαίου,
το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
την εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας,
το σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας
και το έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας.

Σε αυτά ακριβώς οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Όλες οι άλλες αιτιάσεις (περί εξωτερικών ευθυνών) δεν κάνουν τίποτα άλλο από το εξωραΐζουν την πραγματικότητα, να διαιωνίζουν αυτή την τραγική κατάσταση και να βαθαίνουν την κρίση.

Η συνέχιση αυτής της τακτικής και πολιτικής πέρα όλων των άλλων συνιστά ευθεία υπονόμευση των αρχών της Ε.Ε., και αποτρέπει οποιαδήποτε δυνατότητα προόδου και εξέλιξης της χώρας."

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.