Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η ενέργεια είναι ανθρώπινο αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την πολιτική ενέργειας της ΕΕ.

Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι προφανές ότι αντιμετωπίζουμε το διακύβευμα της ενεργειακής ασφάλειας με διαμετρικά αντίθετο τρόπο. Για εμάς η ενέργεια αποτελεί βασικό ανθρώπινο αγαθό.
Συνεπώς, η στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο την αποτελεσματική εξάλειψη της ενεργειακής πενίας.
Πέρα όμως από τις όποιες δομικές διαφωνίες, με εντυπωσιάζει ο τρόπος που λειτουργούμε ως κοινοβούλιο.
 Την ίδια στιγμή, που σωστά επισημαίνεται στο ψήφισμα, ότι η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο πίεσης σε κανένα πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας… Σε άλλα σημεία του, αλλά και στην γνωμοδότηση της AFET, προτείνετε να χρησιμοποιείται η ενέργεια ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης και μάλιστα… με εκβιαστικό περιεχόμενο.
Ζητάτε ενιαία ενεργειακή έκφραση από τα κράτη-μέλη στη βάση μιας δήθεν αλληλεγγύης και στοχοποιείτε το δικαίωμα τους –ή και άλλων υπό ένταξη- να απόσχουν από συμφωνίες επειδή θίγουν την πολιτική που διαμορφώνουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Σε αυτή τη βάση επιτρέπεται στον εκάστοτε κ. Σουλτς να εγκαλεί δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις για τις επιλογές τους στον ενεργειακό τομέα.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv