Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μπορεί να είναι ένοχες για εγκλήματα πολέμου οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ 

προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τυχόν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014.
 

Στην έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών (Γενεύη 22/06/15) μετά από ετήσια έρευνα, αναφέρεται ότι οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να είναι ένοχες για εγκλήματα πολέμου όσον αφορά στις επιθέσεις, αδιακρίτως, σε κατοικίες στη Γάζα, καθώς επίσης σε κτίρια όπου στεγάζονταν ιατρικές υπηρεσίες. Οι μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα για την «χωρίς προηγούμενο» υλική ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας αντανακλούν τις χωρίς διάκριση ανθρώπινες εκκαθαρίσεις Παλαιστίνιων πολιτών. (2.251 νεκροί, εκ των οποίων 1.462 άμαχοι - ανάμεσά τους 299 γυναίκες και 551 παιδιά).
Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές της Επιτροπής των Η.Ε. για σοβαρές ευθύνες της κυρίαρχης στρατιωτικής και κυβερνώσας πολιτικής ελίτ του Ισραήλ σχετικά με εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου - καταφανής παραβίαση Διεθνούς Δικαίου και Συνθηκών- και την απόφαση της Ε.Ε. να αναστείλει, από τον Ιούνιο του 2009, την αναβάθμιση της Συμφωνίας Σύνδεσης που διέπει τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ εν αναμονή της προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και εφαρμογή κοινών αξιών:

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Δέχεται ότι τα ευρήματα αυτά συνιστούν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου;
2. Επανεξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άθρου 2 για την αναστολή της Σ.Σ., με μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο απειλώντας την προοπτική ύπαρξης ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους;
3. Τί προτίθεται να κάνει ώστε το άρθρο της Σ.Σ. να εφαρμόζεται να μην έχει καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα; 

 

Απάντηση της Αντιπροέδρου κ. Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής


"Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υποστήριξαν το ψήφισμα παρακολούθησης της ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ (CoI) για το 2014 σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα. Παρά τις επιφυλάξεις της, η ΕΕ επαίνεσε την CoI για σαφή ερμηνεία της εντολής της, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η διερεύνηση όλων των εικαζόμενων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων.

Παρά τις σοβαρές δυσχέρειες που οφείλονται στην έλλειψη πρόσβασης στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες που καταβάλλει η εξεταστική επιτροπή να συγκεντρώσει πληροφορίες από ευρύ φάσμα πηγών, και ιδίως τις μαρτυρίες από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, θύματα και μάρτυρες. Στην έκθεση περιέχεται και αξιολόγηση των δημοσιοποιούμενων από το κράτος του Ισραήλ στοιχείων. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ενδεχομένως έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα από όλες τις πλευρές και θέση της ΕΕ είναι ότι το υλικό αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Όσον αφορά τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ/Ισραήλ:

Από νομική άποψη, η συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος με κοινοποίηση προς το άλλο. Επιπλέον, το άρθρο 79 πράγματι περιγράφει την ακολουθητέα διαδικασία σε περίπτωση που ένα συμβαλλόμενο μέρος θεωρεί ότι το άλλο συμβαλλόμενο μέρος παρέλειψε να εκπληρώσει υποχρέωση βάσει της παρούσας συμφωνίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης.

Από την πλευρά της ΕΕ, καταγγελία της συμφωνίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση από τα κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη έχουν επαναλάβει σταθερά ότι η πολιτική δέσμευση και συμμετοχή είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρει τις ανησυχίες μας."

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.