Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Παρατεταμένη καθυστέρηση επικύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

Έλλειψη προόδου κατά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ

Από τη στιγμή της υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29/06/2012, η προσωρινή εφαρμογή του εμπορικού μέρους της συμφωνίας έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2013 με τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τον Παναμά, από 1η Οκτωβρίου με την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ και από 1η Δεκεμβρίου 2013 με τη Γουατεμάλα.
Είναι σαφές ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ενεργοποιήσει τους Πυλώνες του Πολιτικού διαλόγου και της Συνεργασίας, ενισχύοντας έτσι τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δύο περιοχών, και λειτουργώντας ως ένα αναγκαίο αντίβαρο απέναντι στο οικονομικό σκέλος της Συμφωνίας. Έως τώρα δυστυχώς, μόνο 13 από τα 28 κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε., έχουν επικυρώσει τα σχετικά τμήματα της Συμφωνίας Σύνδεσης.

Ερωτάται το Συμβούλιο:
1. Σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η παρατεταμένη καθυστέρηση επικύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεση από τα κράτη μέλη;
2. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επικύρωσης το οποίο επεξεργάζεται το Συμβούλιο; Ποια είναι τα κράτη που έχουν δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα επικύρωσης της Σ.Σ.;
3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει το Συμβούλιο ώστε να επισπευσθεί η εν λόγω διαδικασία κύρωσης της Σ.Σ. από τα κράτη μέλη;

 

Απάντηση


"Τα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώσουν τον Γενικό Γραμματέα μόλις επικυρώσουν τη Συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κεντρικής Αμερικής, αφετέρου. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, το Συμβούλιο ενημερώθηκε όσον αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας από 14 κράτη μέλη. Από πλευράς Κεντρικής Αμερικής, όλα τα κράτη έχουν κοινοποιήσει την επικύρωσή τους.

Η επικύρωση από μέρους των κρατών μελών αποτελεί εσωτερική διαδικασία η οποία διέπεται από το εθνικό τους δίκαιο. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να σχολιάζει τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις των κρατών μελών κατά την επικύρωση της Συμφωνίας ή να καταρτίσει ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για την επικύρωση."

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv