Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

''Nα επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική''

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η παρέμβαση της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση στην Ευρωομάδα.

Κύριοι συνάδελφοι,
Εδω και χρόνια υποστηρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική εξακολουθεί να αποδεικνύεται αποτυχημένη και επικίνδυνη. Τραγική απόδειξη αποτελούν οι χώρες-υποδοχής που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες δυστυχισμένων, τη στιγμή που η Μεσόγειος μετατρέπεται σε υγρό τάφο χιλιάδων προσφύγων. Μόνο τους τελευταίους 8 μήνες έχουν χαθεί περισσότερες από 2.300 ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί [1] στη Μεσόγειο. Οι ζωές αυτές έρχονται να προστεθούν στους 30.000 νεκρούς που μετράμε τα τελευταία 20 χρόνια.
Το μοντέλο της Ευρώπης- Φρούριο που στοχεύει στην πάταξη της μετανάστευσης με όλο και ψηλότερα τείχη, όλο και περισσότερους ελέγχους, όλο και περισσότερες συμμαχίες με τρίτες χώρες για την παρακώλυση πρόσβασης των μεταναστευτικών ροών στις ακτές της Μεσογείου∙ με «το συστηματικό εντοπισμό, τη σύλληψη και την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι» αποδεικνύεται από τη σημερινή πραγματικότητα παραπάνω από ξεπερασμένο. Μόνο τους τελευταίους 8 μήνες έχουν καταφθάσει περισσότεροι από 267.000 (Ελλάδα 157,228 (τη στιγμή που το 2014 ήταν 77.163), Ιταλία 107,633)[2].
Και ως GUE οφείλουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που αποστασιοποιημένα ασκούν υψηλή κριτική θεωρώντας τους μετανάστες απειλή για τα κράτη τους ζητώντας την ενίσχυση του φρουρίου της Ευρώπης με κατασταλτικά μέτρα, ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη φέρουν κύρια ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πασχίζουν με κίνδυνο της ζωής τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο, το χάος, την οικονομική αθλιότητα, την πείνα και τον θάνατο. Ότι είναι αυτοί που στο βωμό των οικονομικών ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων διεξήγαν "ειρηνευτικούς" πολέμους εισβάλοντας σε αυτά τα Κράτη καταστρέφοντας τις ζωές των πολιτών και δημιουργώντας το σημερινό χάος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις χώρες αυτές.
Δεν αποτελεί λύση για το μεταναστευτικό η στρατιωτική δράση. Ασφαλείς διαδρομές για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο είναι αυτό που απαιτείται και όχι περισσότεροι πόροι για τον FRONTEX.  Έρευνα και Διάσωση χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και όχι Έρευνα και Καταστροφή.
Κύριοι συνάδελφοι,
Αποτελεί χρέος μας να πιέσουμε ώστε να επαναπροσδιοριστεί η σημερινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική. Ως Ευρώπη μας βαραίνουνε ιστορικές ευθύνες. Ως κοινοβούλιο έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη ανθρωποκεντρική μεταναστευτική πολιτική με στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιη κατανομής ευθυνών, με την υποστήριξη των κοινών εργαλείων, που θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αντιμετωπίζει τις γενεσιουργές του φαινομένου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η βοήθεια προς τους πρόσφυγες θα αποτελέσει ευθύνη του συνόλου της Ε.Ε.
 

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.