Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η Ευρώπη να αναλάβει επειγόντως τις ευθύνες της για το προσφυγικό

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015
 
Η Ευρώπη να αναλάβει επειγόντως τις ευθύνες της για το προσφυγικό, προστατεύοντας άμεσα τη ζωή και την αξιοπρέπεια αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων.
Η τραγικότητα και η κρισιμότητα κατάστασης απαγορεύουν οποιαδήποτε σπατάλη χρόνου για βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις και τεχνικές προσεγγίσεις.
Η Ελλάδα, που βιώνει στο μέγιστο βαθμό την οικονομική κρίση, συνεχίζει σχεδόν μόνη της να υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες.
Και παρά τα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους φιλοξενεί χωρίς προαιρέσεις, χωρίς ποσοστώσεις, χωρίς διαλογή, χωρίς καμία εξαίρεση και κανένα διαχωρισμό.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ουσιαστικά όμως, όλοι αυτοί οι χιλιάδες, εκατομμύρια εξαθλιωμένοι πρόσφυγες έρχονται και περιμένουν, εδώ έξω από το ευρωκοινοβούλιο. 
Περιμένουν διεκδικώντας το ελάχιστο: να επιβιώσουν από τον όλεθρο που με σαφή ευθύνη και της Ε.Ε. επικρατεί στην πατρίδα τους.
Και οι υπεύθυνοι συζητάνε, ασφαλείς και απόμακροι σε πόσους από αυτούς θα βάλουν το σημάδι στο χέρι που θα τους οδηγήσει στο θάνατο.
Και επειδή αναφέρονται σε νούμερα αντί για ανθρώπους νομίζουν ότι δεν είναι το δικό τους δάχτυλο που θα δείξει αυτόν που δεν θα ζήσει.
Και μας θέλουν συνένοχους.
Συζητήσεις και αποφάσεις για ποσοστώσεις, αποδεκτούς ή όχι, νόμιμους ή παράνομους, πρόσφυγες, «ασφαλούς» ή μη προέλευσης –αν είναι δυνατόν!!!- σημαίνουν πολύ απλά, θάνατο για κάποιες χιλιάδες ανθρώπους.
Παράλληλα, όμως, σημαίνουν και τον οριστικό θάνατο για τις ήδη περιφρονημένες θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες που λέμε ότι υπερασπιζόμαστε ως Ευρώπη.
Η ευθύνη είναι πλέον προσωπική και αφορά στον καθένα μας.
Η Ευρώπη να αναλάβει επειγόντως τις ευθύνες της για το προσφυγικό, προστατεύοντας άμεσα τη ζωή και την αξιοπρέπεια αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων.
Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv