Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Η εγκληματική πολιτική του Ισραήλ προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

προς την Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Η στάση της Ε.Ε. στην πολιτική τυφλής βίας του Ισραήλ σε Παλαιστίνους πολίτες

Η κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική της τυφλής βίας και της εξόντωσης του κατεχόμενου Παλαιστινιακού λαού που μάχεται για ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος. Ο ισραηλινός στρατός κάνει χρήση σφαιρών για να αναχαιτίσει έφηβους με πέτρες. Διενεργεί επιδρομές και βομβαρδισμούς δολοφονώντας άμαχο πληθυσμό και βρέφη-«τρομοκράτες». Λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες δηλώσεις της ΥΕ/ΕΥ για τη λύση των δύο κρατών ότι: "δεν αρκεί μια απλή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά επιδίωξη της ΕΕ πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητου, δημοκρατικού, συνεχόμενου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ" και ότι "δεν γίνεται να καθόμαστε και να κοιτάμε γιατί τότε αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει άλλα 40 χρόνια [1]".

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σκοπεύει να υποστηρίξει την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις ανθρώπινες εκκαθαρίσεις στη Γάζα το 2014; Σκοπεύει και με ποιον τρόπο να στηρίξει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου;
2. Συμφωνεί με την πολιτική του τρόμου και της εξόντωσης που εφαρμόζει το κράτος του Ισραήλ; Θεωρεί ότι η πρακτική του Ισραήλ συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ; Πιστεύει ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί αμάχων θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους;
3. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Επιτροπή σ’ αυτά τα γεγονότα; Θα συνεχίσει απλά να παρατηρεί και να συμπονά τα θύματα;


[1]http://www.dw.com/en/eu-foreign-affairs-chief-mogherini-calls-for-palestinian-state/a-18048838 

 

Απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κ. Mogherini


Η ΕΕ έχει τονίσει ότι οι συστάσεις της ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ (CoI) σχετικά με τη σύρραξη στη Γάζα το 2014 πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά πριν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους. Τον περασμένο Ιούνιο, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την «εξασφάλιση λογοδοσίας και δικαιοσύνης για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», υπέρ του οποίου ψήφισαν τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με την εν λόγω υπερψήφιση, η ΕΕ προσέφερε την υποστήριξή της σε ένα ουσιαστικό κείμενο με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την υποχρέωση λογοδοσίας και τη δικαιοσύνη. Στο αναφερόμενο ψήφισμα ζητείται, μεταξύ άλλων, η υποβολή έκθεσης από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά την σύνοδο του ΣΑΔ του Μαρτίου 2016, σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος, τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη σύρραξη του 2014 στη Γάζα, και τη διερευνητική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σύρραξη στη Γάζα.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και της ανεξαρτησίας του. Για να στηρίξει το έργο του, η ΕΕ κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να συνεργαστούν πλήρως με το ΔΠΔ, να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση ειρηνικής διευθέτησης και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια πολιτικοποίησης του ΔΠΔ. Το ΔΠΔ αποτελεί δικαστήριο ύστατου βαθμού δικαιοδοσίας, που συμπληρώνει τη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων. Ενώ το μεν ΔΠΔ εξελίχθηκε σε βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, την αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων και την προαγωγή της διεθνούς έννομης τάξης που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη του να αναπτύξουν τις εσωτερικές τους ικανότητες για να υποχρεώσουν σε λογοδοσία τους υπεύθυνους για διεθνή εγκλήματα και για να αποφευχθούν τυχόν κενά ατιμωρησίας.

Η ΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη τήρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ βρίσκεται εν προκειμένω σε διάλογο με το Ισραήλ.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Συνέντευξη στο Kozani.tv