Σοφία Σακοράφα

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της ΕΕ με την Ονδούρα

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015
Συνάντηση της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής (DCAM) κας Σοφίας Σακοράφα με τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Ονδούρας, κα Ροσάνα Γκεβάρα στις Βρυξέλλες.

Συνάντηση με τη δεύτερη αντιπρόεδρο (Designada Presidencial) της Ονδούρας, κα Ροσάνα Γκεβάρα πραγματοποίησε η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα με την ιδιότητα της Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέπει τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Στη συνάντηση παρίστατο ακόμη η Α.Ε. Πρέσβης της Ονδούρας κ. Ρομπέρτο Φλόρες Μπερμούδες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Γκεβάρα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με την Πρόεδρο της DCAM σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει, ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόοδο των διμερών σχέσεων της Ονδούρας και της Ε.Ε. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή για τον ευάλωτο πληθυσμό της Ονδούρας και ιδιαίτερα στους ιθαγενείς πληθυσμούς και στις γυναίκες, ενώ συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και προγράμματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την στήριξη των πληθυσμών αυτών.

Από την πλευρά της η κα. Σακοράφα επεσήμανε τη σημασία της κύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε. - Κεντρικής Αμερικής από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι δύο πυλώνες, αυτοί της Συνεργασίας και του Πολιτικού διαλόγου (ο οικονομικός Πυλώνας της Συμφωνίας βρίσκεται σε ισχύ ήδη από το 2013).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την λήξη της συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. αναφορικά με το FLEGT (Επιβολή της Δασικής Νομοθεσίας, τη Διακυβέρνηση και το Εμπόριο) και τη σύναψη της Εθελοντικής Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Ονδούρας, ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, των αυτοχθόνων πληθυσμών, του Διαμεσολαβητή και του ιδιωτικού τομέα καθώς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Twitter
Newsletter
Συμπληρώστε το email σας αν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά emails
Πρόσφατα Video
Ποια είναι τελικά η κοινή ευρωπαϊκή θέση για το προσφυγικό;
Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών.