Συνέδριο με θέμα "Πολυγλωσσία και ίσα δικαιώματα στην ΕΕ, ο ρόλος των νοηματικών γλωσσών" πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα στης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να αναδείξει τη νοηματική γλώσσα ως μέρος της πολυπολιτισμικής και πολυγλωσσικής κληρονομιάς της Ευρώπης και να επικοινωνήσει την ανάγκη για υιοθέτηση κανόνων για το επάγγελμα των διερμηνέων των νοηματικών γλωσσών.
Mε πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού κας HelgaStevens,65 Ευρωβουλευτές από 7 πολιτικές ομάδες (ECR, EPP, S&D, ALDE, GUE/NGL, Greens/EFA και EFDD) προσέφεραν εμπράκτως την υποστήριξή τους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Στο συνέδριο υπήρξε διερμηνεία στις 31 νοηματικές γλώσσες της ΕΕ και σε μία μη κράτους μέλους, καθώς και στις 24 επίσημες γλώσσες. 832 ήταν οι συμμετέχοντες από τις 28 χώρες της ΕΕ και 15 άλλα κράτη, ενώ 145 επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικής παρείχαν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Το συνέδριο κατέληξε στην υιοθέτηση ενός σχεδίου ψηφίσματος σχετικά με τη νοηματική γλώσσα και τους επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αργότερα μέσα στο έτος.
Μετά από πρόσκληση της Ευρωβουλευτού κας Σοφίας Σακοράφα, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από 10μελή αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.
Στην παρέμβασή της στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας του συνεδρίου με τίτλο «Ψήφισμα για τις νοηματικές γλώσσες και την επαγγελματική διερμηνεία νοητικών γλωσσών» ,η κα Σακοράφα, η οποία ήταν και η μοναδική Ελληνίδα Ευρωβουλευτής που υποστήριξε, παρέστη και παρενέβη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ανέφερε τα εξής:
«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω τους 850 καλεσμένους μας από 28 κράτη μέλη της ΕΕ και 15 άλλα κράτη, και δηλώνω ότι υποστηρίζω μαζί με άλλους 64 συναδέλφους μου τη διακομματική προσπάθεια για την αναγνώριση των νοητικών γλωσσών ως ισότιμης συνιστώσας της πολυγλωσσικής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς και την παροχή επαγγελματικής διερμηνείας τους σε όλες τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.
Έχουμε υποχρέωση και καθήκον ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης, να είμαστε πρωτοπόροι στην ίση εκπροσώπηση και δράση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της ΕΕ, μέσα και έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα Κράτη-Μέλη και στην κοινωνία.
Προσωπικά έχω καταβάλει προσπάθειες για την αύξηση των ενημερωτικών εκπομπών με υποτιτλισμό στην Ελλάδα η οποία έχει αναγνωρίσει την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Θέλω λοιπόν να δηλώσω από εδώ, το βήμα της Ευρωβουλής, όπου βρίσκονται 10 συμπατριώτες μου, κωφοί και βαρήκοοι, από την Ελλάδα καθώς και 2 Έλληνες διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, ότι παράλληλα με την ενεργή υποστήριξη των εξελίξει δράσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναγνωριστεί συνταγματικά και στην χώρα μου η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την κα Stevens για την πρωτοβουλία της, που αποδεικνύει ότι όταν το ζητούμενο είναι όντως προς όφελος των λαών της Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες συ στρατεύονται».