«Το Σημερινό Στίγμα του ΜέΡΑ25»: Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Kontra News, για τη σημερινή θέση του ΜέΡΑ25 στην ελληνική κοινωνία και πολιτική.

powered by social2s
Αναμφίβολα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή.
Η χώρα έρχεται από μια υπερδεκαετή κρίση, που αποτελεί το εγκληματικό επίτευγμα του πολιτικού προσωπικού της. Ενός προσωπικού που συντηρείται και επιβιώνει χάρη στην υποταγή και τους συμβιβασμούς του. Χάρη σε αυτούς, ο ελληνικός λαός υφίσταται μια πρωτοφανή, διαρκή και επιδεινούμενη θυματοποίηση, στο βωμό των θεών και των ημίθεων της εξωχώριας και εγχώριας ολιγαρχίας.

Το ΜέΡΑ25 αποτελεί στην πραγματικότητα την όχι μοναδική ούτε μοναχική αυθόρμητη αντίδραση του ασυμβίβαστου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην υποτέλεια και την υποταγή της χώρας μας σε αυτή την κατασκευασμένη πραγματικότητα. Αυτήν ακριβώς την πολιτική θέση θέλουμε να εκφράσουμε. Αυτή την πολιτική στάση θέλουμε να υπερασπιστούμε, δίπλα και μαζί με την κοινωνία που αγωνίζεται καθημερινά. Αυτή είναι η αιτία της ύπαρξης του ΜέΡΑ25 αλλά και η κινητήρια δύναμη της δράσης μας.
Όμως, δεν είμαστε, απλά, ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η σύνδεση με τα κινήματα είναι το σύστημα αναπνοής του ΜέΡΑ25. Αλλά, σαν κόμμα, καταθέτουμε με ευθύνη συγκεκριμένες προτάσεις, για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση των σοβαρών και καθημερινών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, θα θυμίσω μόνο ενδεικτικά τα κόκκινα δάνεια, τα χρηματιστήριο ενέργειας, την κλιμακούμενη πάνω από ένα χρόνο ακρίβεια, την σύμμετρη καταστολή, τη μάχη των εργατικών και ατομικών δικαιωμάτων κλπ. κλπ.
Δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο και δεν έχουμε καμία διάθεση ηγεμόνευσης, οπουδήποτε. Αγωνιζόμαστε και εμείς και προχωράμε, με αγωνία για το αύριο, αποφασισμένοι να αντιστεκόμαστε στις επιλογές και την προπαγάνδα του κυρίαρχου συστήματος.
Αυτού του συστήματος των κυβερνητικών εναλλαγών, που τάζουν βήματα προς τα μπροστά με σκοπό να κάνουν μόνο βήματα επί τόπου ή και, κυρίως, βήματα προς τα πίσω, ακόμα και βίαια, όπως με το δημοψήφισμα του 2015 ή και τώρα, με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η οργανωτική ανάπτυξη και ενδυνάμωση του ΜέΡΑ25 δημιούργησε ήδη μια στέρεη βάση για το μέλλον. Η πολιτική πρωτοβουλία του Γιάνη Βαρουφάκη είχε και έχει, όπως εξελίσσεται και προχωρά, μία πραγματική ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία. Έχει σημασία να θυμόμαστε ότι το κόμμα μας δεν είναι προϊόν διάσπασης ούτε μετεξέλιξης κάποιου άλλου κόμματος. Δημιουργήθηκε κυριολεκτικά από το μηδέν και αυτό ενέχει πολλές ιδιαιτερότητες.
Η αρχή για τους ανθρώπους και όχι για τα αξιώματα, δεν είναι ένα ακόμα κούφιο κομματικό σύνθημα.
Η τήρησή της δεν είναι εύκολη και αυτό αποτελεί την αιτία για κάποιες αποχωρήσεις. Αν κινείσαι με μόνο ή κύριο κίνητρο την ιδιοτέλεια, είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσεις όταν διαπιστώσεις ότι αυτή δεν εξυπηρετείται όπως υπολόγιζες. Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις γενικά καλών προθέσεων, είναι φυσικά αναμενόμενο κάποιος, κάποτε, για οποιονδήποτε λόγο, να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στον κοινό βηματισμό.
Όλοι βλέπουν ότι το ΜέΡΑ25 εξαιρείται εσκεμμένα από τη διαδικασία ενημέρωσης. Οι θέσεις του κόμματος δεν προβάλλονται σχεδόν ποτέ από τα κυρίαρχα μέσα, και όταν υπάρχει κάποια αναφορά, γίνεται μόνο για να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν και να λοιδωρήσουν. Ειδικά, όμως, μόνο στα περιστατικά αποχωρήσεων, αποδίδονται στο κόμμα μας άπλετος χώρος και χρόνος ενημέρωσης.
Και πάλι με τον ίδιο τρόπο: για να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν και να λοιδωρήσουν. Σε κάθε ευκαιρία, θα αναδειχθεί το θέμα ακόμα και της αποχώρησης ενός απλού μέλους του ΜέΡΑ25, οπουδήποτε, με ταυτόχρονη επανιστόρηση όλων των προηγουμένων, για να δίνεται έτσι μία επίπλαστη εικόνα κρίσης.
Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι ηθικά και πολιτικά αποδεκτό, αλλά για εμάς είναι απολύτως αναμενόμενο. Γιατί ξέρουμε ότι ενοχλούμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ας μην περιμένουν από εμάς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Πολύ απλά, αυτοί θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας.
Αυτή ακριβώς είναι η δική μας υποχρέωση, και όχι τόσο απέναντι στους εαυτούς μας και στις επιλογές μας, γιατί τώρα πιά δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε μαζί μας τον κόσμο που μας στηρίζει, όπως και τον κόσμο που συναντιόμαστε στα κινήματα. Η κοινοβουλευτική δράση του ΜέΡΑ25 θέλει απλώς να είναι το ηχείο αυτών των ανθρώπων στο θεσμικό επίπεδο, σε αυτό που τους αρέσει να ονομάζουν Ναό της Δημοκρατίας . Γι’ αυτό και έχουμε το χρέος να συνεχίσουμε. Κι όποιος δεν (το) καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
Σοφία Σακοράφα
Βουλεύτρια ΜέΡΑ25 - Αντιπρόεδρος της Βουλής
8
powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα