Κύριε Πρόεδρε,
Στα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19 περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διδασκαλίας και χρήσης πνευστών οργάνων.
Με αφορμή αυτή την απαγόρευση, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών όλης της χώρας επ’ αόριστον και, τουλάχιστον μέχρι 12/7/2020 .
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν σχετικές μελέτες.
Αντίθετα όμως γνωρίζω επίσημο δημοσίευμα στο site Medical Xpress όπου αναφέρεται σε μελέτη που παρήγγειλε η Φιλαρμονική της Βιέννης και από την οποία προκύπτει προκύπτει ότι κατά την εκπνοή μουσικών η μεταφορά αερολυμάτων είναι ακίνδυνη μετά τα 80 cm
( καταθέτω το δημοσίευμα)
Οι Φιλαρμονικές Σχολές είναι Οργανισμοί Δήμων ή κοινωφελή σωματεία και παρέχουν μουσική παιδεία υψηλών απαιτήσεων σε χιλιάδες μαθητές ανά τη χώρα. Ιδιαίτερα οι Φιλαρμονικές Σχολές των Ιονίων και της Δυτικής Ελλάδας, έχουν βαρύνοντα ιστορικό και κοινωνικό ρόλο. Με βάση την εκπαιδευτική τους λειτουργία είναι δημιουργοί και εκφραστές του πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών και αποτελούν πόλο έλξης τουρισμού.
Η απαγόρευση αφορά δεκάδες Φιλαρμονικές Σχολές σε όλη την Ελλάδα και στερεί την επαφή με τον πολιτισμό από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους , και ιδίως από τους μαθητές των Φιλαρμονικών των Επτανήσων.
Επειδή, η αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών, ήδη για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, στερεί από χιλιάδες νέους ουσιωδέστατη εκπαίδευση και από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικότατο παράγοντα κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Επειδή η αιτιολογία της απαγόρευσης, αναφερόμενη στην έντονη εκπνοή, είναι επιστημονικά και λογικά τουλάχιστον δυσνόητη, αφού, μάλιστα, επιτρέπονται ήδη άλλες δραστηριότητες με εντονότερη σωματική δράση .
Επειδή με την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών, καταφέρεται πλήγμα στους μαθητές τους και στις περιοχές που τις συντηρούν, μέσω ενός τομέα από τον οποίο, ακριβώς, περιμένουν την αναγέννησή τους μετά τα μέτρα εγκλεισμού και περιορισμών λόγω της επιδημίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Έχετε την πρόθεση να επανεξετάσετε άμεσα, το ζήτημα της απαγόρευσης διδασκαλίας και χρήσης πνευστών, ώστε να επαναλειτουργήσουν, το ταχύτερο, οι Εκπαιδευτικές Φιλαρμονικές Σχολές ;
Δευτερολογία
Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα ανοχή μισού λεπτού
Κύριε Υπουργέ,
Η ερώτησή μου αφορά στη μουσική εκπαίδευση μέσα από τις Εκπαιδευτικές Φιλαρμονικές Σχολές, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν κυρίως για τα Επτάνησα την σημαντικότερη συνιστώσα του πολιτισμού τους.
Ένα μαζικό λαϊκό φαινόμενο που αγαπάει την σοβαρή μουσική, την οποία μετατρέπει σε λαϊκό «κτήμα».
Καταθέτω στα πρακτικά τα ενημερωτικά σημειώματα που μου απέστειλαν.
Οι Φιλαρμονικές αυτές ανέδειξαν δεκάδες μεγάλους μουσικούς και συνθέτες όπως ο Λαυράγκας, ο Πέτρος Σκαρλάτος, ο Ξύνδας, ο Λαμπελέτ, ο Νικόλαος Τζανής- Μεταξάς, ο Σαμάρας , ο Καρρέρ , που τις στήριξαν και ως αρχιμουσικοί
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αυτοδιαχειριζόμενα και συνεταιριστικά.
Τα πρώτα με δημοκρατικό καταστατικό στην Ελλάδα.
Η συνεχής λειτουργία τους εκτείνεται σε τρείς αιώνες (19ος, 20ος, 21ος)
Ναοί του Πολιτισμού εκατό έως τετρακόσιους μουσικούς και μαθητές η καθεμία.
Με τα έθιμα τους , άλλες οικογένειες , να παίζουν χάλκινα, άλλες ξύλινα, άλλες τα κρουστά.
Τρεις γενιές σε διπλανά αναλόγια.
Πολιτιστικές κατακτήσεις, που βοήθησαν να αναπτυχτεί το πρώτο κόμμα με πολιτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα , που δεν ήταν απλά Αγγλικό, Γαλλικό ή Ρωσικό.
Το κόμμα των Ριζοσπαστών, που πάντρευε το κοινωνικό αίτημα με την εθνική ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση των Επτανησίων και την Ένωσή με την Ελλάδα.
Κύριε Υπουργέ έχετε επιτρέψει να ανοίξουν εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια.
Να γίνονται συναυλίες, συνέδρια και δραστηριότητες που απαιτούν πιο έντονη σωματική προσπάθεια και πιο δυνατή εκπνοή.
Χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, όπου θα μπορούσα να βοηθήσω, παρά τις μελέτες, όπως αυτή της Φιλαρμονικής της Βιέννης, ξέρετε κινδυνεύει να καταστραφεί;
Η Φιλαρμονική της Κέρκυρας , η οποία πρώτη παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο, σύνθεση του ιδρυτή της Νικολάου Χαλικιόπουλου - Μάντζαρου.
Οι μεγάλες Φιλαρμονικές, που ήλθαν από τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και έπαιξαν πρώτες δημόσια τον Ολυμπιακό ύμνο το 1896, όταν η Πατρίδα μας δεν είχε αντάξιά τους μουσικά σύνολα
Η Φιλαρμονική του Ληξουρίου που δεν διέκοψε τη λειτουργία της ούτε την περίοδο της πείνας της σταφιδικής κρίσης, ούτε στους πολέμους και τον εμφύλιο, ούτε στους φονικούς σεισμούς του 1953.
Ερημοποιούνται τόποι, όπου η κάθε γιορτή και επέτειος είναι μυσταγωγία και υψηλή πολιτιστική συνάντηση λόγω του ρεπερτορίου των Φιλαρμονικών που συμμετέχουν.
Για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση αιώνα οι Επτανήσιοι θα πανηγυρίσουν τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Άγιο Γεράσιμο ή τον Άγιο Διονύσιο χωρίς τη Μουσική τους.
Θα τιμήσουν σφαγές, ολοκαυτώματα και εκτελέσεις αντιστασιακών χωρίς τη Φιλαρμονική τους
Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν την Ιστορία τους και τον Πολιτισμό τους .
Χάνουν τον τρόπο ζωής τους και την ιδιαίτερη αύρα που θέλουν να γνωρίσουν επισκέπτες από όλο τον Κόσμο.
Χιλιάδες παιδιά χάνουν την σημαντικότερη ίσως μόρφωση, που μπορούν να λάβουν στους τόπους που γεννήθηκαν.
Πρέπει να επανεξετάσετε την απόφασή σας.
Δεν πρέπει να επιτρέψετε να καταστραφεί αυτή τη μοναδικότητα των Επτανήσων, ούτε να δείχνετε ότι αντιμετωπίζετε με μειωμένη ευαισθησία τα μεγάλα λαϊκά σχολεία, που οι Φιλαρμονικές Σχολές αποτελούν σε όλη την Χώρα.