Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών απασχολούν 100 καθαρίστριες και καθαριστές, σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι απασχολούνται στις ίδιες θέσεις εργασίας εδώ και χρόνια, στην αρχή με συμβάσεις έργου και τα τελευταία χρόνια με συνεχείς 18μηνες συμβάσεις.
Είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και μάλιστα σε ηλικίες κοντά στην σύνταξη.
Την 31.03.2021 λήγουν οι συμβάσεις τους και τους πετάτε στον δρόμο, εν μέσω Πανδημίας και ενώ έχουν σηκώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια το βάρος όχι μόνο του καθαρισμού στις υπηρεσίες που απασχολούνται αλλά και βοηθώντας ακόμα και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά τους.
100 γυναίκες και άνδρες βρίσκονται μπροστά στην ανεργία και την ανέχεια, την ίδια ώρα που η χώρα μας περνάει όπως και όλος ο πλανήτης, μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη της παρουσίας τους στις υπηρεσίες που απασχολούνται, αλλά και κάνει σχεδόν αδύνατη την εύρεση άλλης εργασίας.
Είναι εργαζόμενες και εργαζόμενοι που μένουν εδώ και χρόνια όμηροι όλων των κυβερνήσεων, αφού παραμένουν συμβασιούχοι ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όλων των υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών, και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από το γεγονός ότι δουλεύουν στις ίδιες υπηρεσίες για χρόνια (κάποιες από αυτές μέχρι και 20 χρόνια), αλλά και από το γεγονός ότι η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία ζητάει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να «προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψουν σε μόνιμη βάση τις ανάγκες τους σε καθαριότητα, από ιδιωτικά συνεργεία».
Ως εκ των ανωτέρω η μονιμοποίηση τους κρίνεται όχι μόνο αναγκαία αλλά και υποχρεωτική δυνάμει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ.
Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε σχετική τροπολογία.