Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
Κε. Πρέσβη,
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τούρκος υπουργός Aμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παρουσιάζει χάρτες με ακραίες τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος των ελληνικών και κυπριακών θαλασσίων ζωνών, ενάντια στις θαλάσσιες ζώνες και στα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών Κρατών Μελών της Ε.Ε.. Πρόκειται για κινήσεις που δεν έχουν κανένα απολύτως έρεισμα, καμία απολύτως βάση στο Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο της Θάλασσας.
Η προσπάθεια αυτή ανατροπής του πολιτικού χάρτη της περιοχής αποτελεί εντελώς τυχοδιωκτική επιλογή, που δυναμιτίζει τη σταθερότητα όλης της Ανατολικής Μεσογείου. Οι θαλάσσιες ζώνες των δύο Κρατών μελών αντιμετωπίζονται από την Τουρκία ως λεία την οποία προτείνει γενναιόδωρα να μοιραστεί με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον σε συνέντευξή του πριν 4 ημέρες δήλωσε ότι : « οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετακίνητες στη δέσμευσή τους για υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της ». Την ίδια στιγμή όμως « λέει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης...».
Συγχωρέστε με αλλά αυτό μου φαίνεται σαν το χρησμό της Πυθίας. Θέλω να μου απαντήσετε συγκεκριμένα σε δύο ερωτήματα :
Aν η Τουρκία στο όνομα των υποτιθέμενων «δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους προχωρήσει σε γεώτρηση σε κάποιο οικόπεδο στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας θα το θεωρήσετε αυτό ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ε.Ε.;
Πως θα αντιδράσετε σε μια τέτοια περίπτωση στο πλαίσιο του ΟΗΕ του ΝΑΤΟ και στις μεταξύ σας διμερείς σχέσεις, υπερασπιζόμενοι το Διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα ενάντια στις παράνομες τουρκικές κινήσεις.