Ρεπορτάζ από το περιοδικό "Επίκαιρα"
"Με τη λήξη της διορίας κατάθεσης των τροπολογιών επί της βασικής έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε η μάχη για την τελική διαμόρφωση της που θα λάβει μορφή ψηφίσματος, το οποίο θα εκδοθεί από το Ευρωκοινοβούλιο.
Είναι αναμενόμενο οι έλληνες ευρωβουλευτές να προσπαθούν να απαλείψουν τις αναφορές που έρχονται σε σύγκρουση με τις ελληνικές θέσεις, αν και οι εισηγητές (ένας από κάθε πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου) συνήθως δεν είναι φιλικοί προς τις θέσεις της Ελλάδας.
Η διαφορά φέτος είναι ότι η σκιώδης εισηγήτρια της ευρωομάδας της αριστεράς, είναι μία ελληνίδα, η Σοφία Σακοράφα, που έχει δώσει αρκετές μάχες για το θέμα αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μάλιστα φαίνεται να είναι μόνη απέναντι στο αρνητικό κλίμα, σχεδόν όλων των εισηγητών από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Στις 10 Νοεμβρίου είχε γίνει η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ, μαζί με το πακέτο διεύρυνσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένα μήνα μετά, στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, έγινε η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου της ετήσιας Έκθεσης (2015 Report on the former Yugoslav Republic of Macedonia) του αρμόδιου Εισηγητή, Ivo Vajgl.
Εκεί η Σοφία Σακοράφα παρουσίασε τις θέσεις της ευρωομάδας της αριστεράς και κατέθεσε 25 τροπολογίες στο σχέδιο της ετήσιας Έκθεσης.
«Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, η ΕΕ επιβραβεύει τις πρακτικές της ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων και με την χρήση του όρου «Macedonian» στην έκθεση, που υποδαυλίζει και την εθνικιστική φρενίτιδα που επικρατεί στη χώρα» αναφέρει η Σοφία Σακοράφα. «Επιτρέπει στην πολιτική ελίτ της ΠΓΔΜ να αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης και να αγνοεί την έλλειψη προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας»
Η ευρωβουλευτής μιλάει για σαφή οπισθοδρόμηση και έλλειμμα σε καίριους τομείς, (όπως του κράτους δικαίου, της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της ελευθερίας έκφρασης, της κατάστασης και της ελευθερίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης κ.ο.κ) με αποτέλεσμα να μην πληρούνται τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.
«Στη χώρα εξακολουθεί να κυριαρχεί μια διχαστική πολιτική κουλτούρα, ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα» υποστηρίζει. «Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της και οι νόμοι που υπάρχουν δεν εφαρμόζονται, ιδίως στην πολιτική, στις δημόσιες προμήθειες και στο ξέπλυμα χρήματος. Υπάρχουν κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις, καθώς και έλεγχος, σχεδόν σε όλους τους τομείς: στη Δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, στη δημόσια διοίκηση και όπου αλλού, ενώ η ύπαρξη διακρίσεων σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις, το φύλο κ.α., δημιουργεί επίσης προβλήματα στη χώρα».
Η ευρωβουλευτής της αριστεράς εκτιμά ότι με την παρούσα έκθεση επιβραβεύουν τη μερική πρόοδο στην πολιτική συμφωνία του Ιουνίου-Ιουλίου, θέτοντας ως προϋπόθεση για την σύσταση έναρξης των διαπραγματεύσεων όχι τα εν γένει πολιτικά κριτήρια και τα βασικά προαπαιτούμενα, αλλά την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας περιορίζοντας την σε ένα και μόνο στόχο: αυτόν της διεξαγωγής των εκλογών.
«Το ονοματολογικό δεν αποτελεί γενικά και αφηρημένα ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ όπως θέλουν ορισμένοι εδώ μέσα να παρουσιάζουν», λέει στα «Ε» η Σοφία Σακοράφα, - αλλά ένα διεθνές ανοιχτό ζήτημα, που ο μόνος δρόμος για την επίλυση του είναι η συνέχιση διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η επίλυση του δε, εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της διευρυνσιακής διαδικασίας .
Στην έκθεση προόδου παρέλειψαν επίσης να αναφέρουν τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της κυβερνησης Γκρούεφσκι για τη διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες αφορούσαν στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και στην ανεξαρτητοποίηση (άρση του κρατικού ελέγχου) των ΜΜΕ. Η Σοφία Σακοράφα, σχεδόν "προφητικά", κατάθεσε σχετική τροπολογία, για να δικαιωθεί πανηγυρικά μόλις δυο μέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη διεξαγωγή εκλογών, με επίκληση από την πλευρά της αντιπολίτευσης αυτών των δύο ζητημάτων."