Άλλο ένα μνημείο νομοθετικής προχειρότητας και νομοθετικής ‘κοπτοραπτικής’

powered by social2s

Είναι το δεύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που έρχεται για να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε από τότε που μας αποχαιρετήσατε και μας ευχηθήκατε, κ. Υπουργέ, θεωρώντας ότι έχει ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία και το νομοθετικό σας έργο.

Τώρα έρχεται, λοιπόν, το – κατά τα φαινόμενα – πράγματι τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που δεν θα μπορούσε να έχει άλλο περιεχόμενο εκτός από το αναμενόμενο, που αποτελεί άλλωστε και συνέχεια της κυβερνητικής νομοθετικής πρακτικής : «Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».

Μόλις πρόσφατα φέρατε και ψηφίστηκε νόμος για ρύθμιση των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ζώων συντροφιάς. Και τώρα, για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, έρχεται ένα μικρό νομοσχέδιο 21 άρθρων, που εντάσσεται σε ένα νομοσχέδιο όπου σωρεύονται 61 συνολικά άρθρα, πολλαπλών αντικειμένων και υπουργικών αρμοδιοτήτων.

Είναι – ασφαλώς – ένα ακόμα μνημείο της σύγχρονης νομοθετικής πρακτικής, που η Κυβέρνηση του δήθεν ‘επιτελικού κράτους’ έχει οδηγήσει σε ακραίες φάσεις. 

Ένα ακόμα μνημείο της νοσηρής πολυνομίας, που – όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα κ. Υπουργέ λόγω της νομικής σας συγκρότησης – αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου.

Άλλο ένα μνημείο νομοθετικής προχειρότητας και νομοθετικής  ‘κοπτοραπτικής’, που έρχεται διαρκώς και μονίμως είτε να συμπληρώσει ατελή νομοθετήματα είτε να διορθώσει εσφαλμένες ρυθμίσεις, ακόμα και αμέσως μετά την ψήφισή τους και τη θέση τους σε ισχύ !

Και όλα αυτά με ένα όχι απλώς ασφυκτικό αλλά απαράδεκτο χρονικό πλαίσιο, που απαγορεύει κάθε υπεύθυνη αντιμετώπιση όλων των ειδικών θεμάτων ενός νομοσχεδίου.

Υποτίθεται ότι σήμερα πρέπει να συζητήσουμε το νομοσχέδιο “Επί της Αρχής”.

Μπορείτε να μας υποδείξετε, κ. Υπουργέ, Ποια είναι η “Αρχή” του νομοσχεδίου , επί της οποίας πρέπει να τοποθετηθούμε ;

Είναι ρητορική η ερώτηση ‧ Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει απάντηση. Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος. 

Εδώ έχουμε ένα περιστασιακό συνονθύλευμα ειδικών διατάξεων. Επομένως, σε αυτό το νομοσχέδιο,  μόνο “κατ’ άρθρο συζήτηση” μπορεί να γίνει. 

Επιφυλασσόμαστε, λοιπόν για την τοποθέτησή μας επί των άρθρων, στην επόμενη συνεδρίαση που είναι και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προορισμένη γι’ αυτόν το σκοπό .

Μπορείτε, κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε , να το εκλάβετε και σαν ελάχιστη έκφραση διαμαρτυρίας για τον απαράδεκτο τρόπο διαχείρισης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από την παρούσα Κυβέρνηση.

Κλείνοντας :

Καταψηφίζουμε επί της Αρχής, όχι γιατί διαφωνούμε με το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά – κυρίως – γιατί θεωρούμε ότι το Κοινοβούλιο έχει την υποχρέωση να αποδοκιμάσει τη συγκεκριμένη – πραγματικά απαράδεκτη –  νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.


Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023 και ώρα 13.00΄,
Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223)

Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης κλπ - Συζήτηση να Υπ. Εσωτερικών

«Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα