Σοφία Σακοράφα για την προβληματική λειτουργία του ΕΣΡ

powered by social2s

Αντικείμενο της σημερινής μας Συνεδρίασης είναι κυρίως οι Εκθέσεις Πεπραγμένων του ΕΣΡ, για τα έτη 2018 και 2019. Εκθέσεις που προσκομίζονται καθυστερημένα και μόνο μετά από οχλήσεις και πιέσεις, και από το Κόμμα μας. Το ίδιο ισχύει και για την Έκθεση Πολυφωνίας. Κατατέθηκε, μόλις, στις 19/11. Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα, για όλους τους υπεύθυνους.

Ελπίζουμε ότι η σημερινή διαδικασία δεν θα λειτουργήσει απλώς προσχηματικά αλλά θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα ζητήματα, όπως έχουμε όλοι υποχρέωση, γιατί υπάρχουν  σοβαρά ελλείμματα στη λειτουργία του ΕΣΡ.

(1). Το Κόμμα μας έχει καταγγείλει, επανειλημμένα και εγγράφως, τον συστηματικό αποκλεισμό των θέσεων και δράσεων του από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Στην Επιτροπή μας, στις 7 Μαΐου, διαπιστώθηκε διακομματικά ότι δεν τηρούνται οι κανόνες αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Έχουμε ζητήσει, από τις αρχές Ιουλίου, να γίνει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, για το θέμα αυτό. Δεν είχαμε απάντηση.

Τα ραδιοτηλεοπτική μέσα έχουν ασφαλώς  το δικαίωμα να αξιολογούν και να επιλέγουν ποιες ειδήσεις θα παρουσιάσουν, με ποια προτεραιότητα, ή και πόσο χρόνο θα αφιερώσουν σε κάθε μία από αυτές. 

Υπάρχει, όμως, και η συνταγματική επιταγή για την πολυφωνία. Ο έλεγχος για την «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» ανήκει στο ΕΣΡ. 

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αρχή της πολυφωνίας – απλώς – δεν τηρείται, και μάλιστα συστηματικά.

Δεν πρέπει, βέβαια, να αναζητούμε την απόλυτη, τη μαθηματική αναλογικότητα στην παρουσίαση.

Όμως, η πραγματικότητα της κατανομής του ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χρόνου μεταξύ των κομμάτων είναι –και- απογοητευτική –και- προκλητική. 

Βλέπω τα στοιχεία της Διαρκούς Έρευνας Πολιτικής Πολυφωνίας για το 2019 : 

Στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών η χρονική έκθεση του ΜέΡΑ25 ήταν στην ΕΡΤ 0,2%. Στα άλλα κανάλια, από 0,1% σε ΣΚΑΙ και ΟΠΕΝ μέχρι 0,6% (το υψηλότερο ποσοστό) στον ΑΛΦΑ. 

Τα ποσοστά Εμφανίσεως Στελεχών βρίσκονταν παντού στο 0,1%, με μοναδικές εξαιρέσεις το ΣΚΑΙ (με 0,3%) και το ΣΤΑΡ (με 1,7% - πραγματικά ιλιγγιώδες ποσοστό).

Ας δεχθούμε ότι μέχρι τότε δεν είχαμε εκτεθεί ως κόμμα σε εκλογές. Και να παραβλέψουμε και ότι εγώ η ίδια, ήμουν τότε Ευρωβουλευτής, και είχα ήδη, από το Δεκέμβριο του 2018, ενταχθεί στο ΜέΡΑ25.

Ας μην συνυπολογίσουμε ούτε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για το Κόμμα μας, όπου στερηθήκαμε, τελικά, την εκπροσώπηση για λίγες μόνο δεκάδες ψήφους.

Οπωσδήποτε, όμως, η εύλογη προσδοκία, με βάση τις συνταγματικές επιταγές, θα ήταν πολύ υψηλότερα ποσοστά παρουσίασης.

Μετά τις Ευρωεκλογές υπήρξε μία σχετική βελτίωση στα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια – αν και πουθενά δεν υπήρχε η μαθηματική αναλογία σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό μας. Θριαμβευτική εξαίρεση αποτέλεσε η δημόσια ΕΡΤ, όπου υπήρξε και μείωση, στο 0,1%.

Από τις βουλευτικές εκλογές ως το τέλος της χρονιάς, η χρονική έκθεση του ΜέΡΑ25 παρέμεινε απολύτως ανεπαρκής. Ελλειμματικά ήταν και τα ποσοστά εμφάνισης των στελεχών. Το χαμηλότερο ποσοστό 1,5% στο ΟΠΕΝ. Για τη χρονική έκθεση του ΜέΡΑ25, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΡΤ (1,6%) και το χαμηλότερο πάλι στο ΟΠΕΝ (0,7%).

Όλα τα στοιχεία δείχνουν την άνιση σε βάρος μας μεταχείριση και ουσιαστικά αποδεικνύουν τον συστηματικό αποκλεισμό των θέσεων και δράσεων του ΜέΡΑ25.   Το ζήτημα δεν είναι μόνο η συστηματική μη παρουσίαση των θέσεών μας. Μας στερείται η δυνατότητα να παρουσιαστεί, έστω, μια στοιχειώδης απάντησή μας στη διαρκή συκοφαντική εκστρατεία κατά του Κόμματός μας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 17 Νοέμβρη, αποσιωπήθηκε ουσιαστικά από τα μέσα ο αποκλεισμός μετακίνησης των βουλευτών μας στην Βασιλίσσης Σοφίας, με μοναδική εξαίρεση το κανάλι ΚΟΝΤΡΑ.  

Σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήρθε στη γνώση μας καμία ουσιαστική και δραστική παρέμβαση του ΕΣΡ, για την προστασία της νομιμότητας σε αυτό το πεδίο. Αυτό δεν μας εκπλήσσει αλλά είναι πολύ δυσάρεστο και μας προσβάλει όλους μας. Και, πρώτ’ απ’ όλα, τους υπεύθυνους. 

(2). Θα ήθελα να θίξω και ένα ακόμα θέμα, για το σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο. 

Πότε επιτέλους θα μας απασχολήσει το ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μία στρεβλή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας ; Ένας παραμορφωτικός καθρέφτης σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο.  Σε διάφορες εκπομπές (ιδίως στα περίφημα “ριάλιτι” και στη λεγόμενη “ελαφριά” μεταπρωινή και μεσημεριανή ζώνη) προωθούνται πρότυπα εντελώς σεξιστικά. Το ίδιο και σε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων. 

Τι είδους σχέδιο είναι αυτό ; Όχι μόνο υποτιμούν την ελληνική κοινωνία αλλά και την παρουσιάζουν υποτιμημένη. κατά βούληση. Δεν είναι αυτός που παρουσιάζουν ο καθημερινός Έλληνας, δεν είναι αυτή η καθημερινή Ελληνίδα – Εδώ έχουμε ένα σοβαρό πολιτιστικό πρόβλημα.

(3). Μία παρατήρηση για τη στελέχωση του ΕΣΡ : Οι θέσεις προσωπικού έχουν μειωθεί, από το 2009, κατά 30% περίπου. Και όμως, από τις απομειωμένες θέσεις, παραμένει κενή μία στις τρεις. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις Αρχές. Εδώ  όμως, παραμένει κενή ακόμα και η θέση του Διευθυντή.

 (4). Στην συνεδριάσεις μας έχει γίνει συχνά αναφορά για την έλλειψη ενός κώδικα δεοντολογίας. Το ΕΣΡ έχει παρουσιάσει κώδικες για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.  Για τη διαφήμιση, για τους δημοσιογράφους, για τα προγράμματα και για την κατανομή των συχνοτήτων και τους όρους τεχνικής χρήσης τους.

Έχετε προχωρήσει στην αξιολόγησή τους ; Έχετε προτάσεις για τη βελτίωσή τους ;

(5). Τελειώνοντας : 

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία διαχρονική αδικία, λόγω ελλιπούς νομοθετικής πρόβλεψης. Αναφέρομαι στο ότι η αλλαγή συχνότητας – εντελώς παράλογα – αντιμετωπίζεται ως διακοπή λειτουργίας του σταθμού, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στη νομιμότητα της λειτουργίας του. Μου έρχονται χαρακτηριστικά στο μυαλό η περίπτωση του κ. Χούντα αλλά και η πιο πρόσφατη, του Over FM. 

Μόλις πληροφορήθηκα, κε Πρόεδρε, ότι δεχθήκατε και σχετική επιστολή της ΕΣΗΕΑ. Πότε επιτέλους θα λυθεί αυτό το θέμα ;

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΕΣΡ ;

Γιατί δεν υπάρχει άμεσα η αναγκαία παρέμβαση ;

Διαμορφώνεται και συντηρείται ένα πεδίο κυριαρχίας των μεγάλων ομίλων, μία ολιγοπωλιακή κατάσταση στη νομή των συχνοτήτων.

Και όλα αυτά,  τη στιγμή που το ΕΣΡ δεν έχει προκηρύξει διαγωνισμό για αδειοδοτήσεις εδώ και έξι χρόνια…

Φοβάμαι ότι, και εδώ, το έλλειμμα είναι μεγάλο.

____

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Συζήτηση : Εκθέσεις Πεπραγμένων 2018 & 2019, 
του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης -
ακρόαση του Προέδρου, κ. Α. Κουτρομάνου – 

Συζήτηση επί των αιτημάτων των κοινοβουλευτικών ομάδων

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα