Ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση του σ.ν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα από την αρχή να τονίσω και να ξεκαθαρίσω ότι ο τρόπος και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να πέσει το σήμα στην Ελληνική Ραδιοτηλεόραση είναι και αδικαιολόγητος αλλά είναι και πραξικοπηματικός. Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης φαντάζομαι όμως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, για ένα τοσο σοβαρό γεγονός να μην έχει το κουράγιο ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός να βγει και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί το έχει κάνει.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, γιατί μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, τη στάση του κ. Σταμάτη, αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος θα έλεγα ότι ήταν λίγο ειρωνικός απέναντι σε εκλεγμένους βουλευτές, έχει ξεχάσει ότι είναι διορισμένος Υπουργός, στέκεται απέναντι στην Ελληνική Αντιπροσωπεία και είναι υποχρεωμένος να απαντάει και σ' αυτές τις ερωτήσεις, που κατά την άποψή του, είναι ανόητες. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει, όπως και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι από τα έδρανα να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την ελληνική τηλεόραση και όταν υπάρχουν και άλλα νομοσχέδια που αφορούν την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.
Επίσης, θέλω να πω ότι εμείς καταλάβαμε πάρα πολλά, εκείνος μάλλον δεν έχει καταλάβει γιατί αναφέρθηκε πολλές φορές στην ομιλία του. Καταλάβαμε ότι υπάρχουν 2000 άνεργοι αυτή τη στιγμή που αποφασίστηκε μέσα σε μια νύχτα να χάσουν τις δουλειές τους, να καταστρέψουν τις ζωές τους. Όπως, επίσης, σήμερα εάν δεν το έχουμε καταλάβει όλοι μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο, γιατί χθες το βράδυ πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις σε κλειστά γραφεία όπου αφορούσαν τη ζωή 50.000 ανθρώπων. Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν άνεργοι μαζί με τις οικογένειές τους, δεν ξέρω αν λέει κάτι αυτό στους συναδέλφους.
Κύριε Καψή, μιλήσατε για αντικειμενική διαδικασία, για διαφάνεια, για λειτουργία προσλήψεων στην ελληνική τηλεόραση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω και θα ήθελα ειλικρινά να μου απαντήσετε. Ποιος έβαλε την τελευταία διοίκηση, του τελευταίου χρόνου μετά τις εκλογές στην ΕΡΤ; Εμείς; Όχι, η Κυβέρνηση. Ποιοί διόρισαν όλους αυτούς τους συμβούλους με τις υψηλές αποδοχές; Εμείς; Όχι, η Κυβέρνηση. Ποιος έδιωχνε τους δημοσιογράφους, όχι εμείς, κ. Καψή, όσοι διοικούσαν την ΕΡΤ που διοικούνταν από την Κυβέρνηση. Γιατί, λοιπόν, δεν βγαίνετε στον ελληνικό λαό να πείτε ακριβώς τι συμβαίνει; Γιατί δεν βγαίνετε στον ελληνικό λαό να πείτε πραγματικά τι κόστιζε η ελληνική τηλεόραση και από ποιους; Δεν κόστιζε από τους εργαζόμενους, διότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά κι εσείς διότι είστε μέσα στο χώρο ότι οι μισθοί των εργαζομένων στην ελληνική τηλεόραση ήταν πάρα πολύ χαμηλοί.
Είπατε ότι συναντηθήκατε με τους εργαζόμενους. Το ξέρουμε ότι συναντηθήκατε με τους εργαζόμενους, θέλετε να μας πείτε τις προτάσεις που τους κάνατε και σαν Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά; Οι προτάσεις που κάνατε ήταν να τους αποζημιώσετε με δύο μισθούς και με τα εφάπαξ τα οποία φυσικά δεν έμπαιναν στην τσέπη τους ποτέ γιατί αναδρομικά θα ίσχυε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Μιλήσατε για παρατεταμένη ανομία στο χώρο, για τις άδειες και τα λοιπά. Εδώ θέλω να σας υπενθυμίσω ότι όταν σε μια νύχτα διώχνετε ανθρώπους από δουλειές, κόβετε μισθούς και συντάξεις, πώς δεν μπορείτε μέσα σε μια νύχτα να εισπράξετε από όλους αυτούς που παράνομα λειτουργούν τους σταθμούς αυτά που χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.
Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, επί του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο Εισηγητής μας και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου από το κόμμα μου και για το νομοσχέδιο θα τοποθετηθώ εκτενώς και στην Ολομέλεια, αλλά θέλω να καταγράφουν δύο πράγματα στα πρακτικά.
Θέλω να πω ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονίου κάθε φορά που αναγκαζόμουνα να αναφερθώ σε θέματα δημοκρατίας και λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών για το πώς όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα και ειδικότερα φυσικά η τελευταία, που άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα κάνει, βίαζαν τη δημοκρατία και ευτέλιζαν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Κάθε φορά που το κατήγγειλα θεωρούσα ότι και η ένταση του λόγου μου και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούσα κινούνταν στο όριο της προσωπικής μου αξιοπρέπειας και δοκίμαζαν τα όρια της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Η προσπάθεια που καταβάλλω κάθε φορά που επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη ένταση η απροσχημάτιστη πλέον καταρράκωση και απαξίωση από πλευράς των κυβερνόντων κάθε έννοιας δημοκρατίας και δημοκρατικών θεσμών, η προσπάθεια που καταβάλλω να συμπεριφέρομαι αξιοπρεπώς στα θεσμικά όργανα, όπως η σημερινή Επιτροπή που η λειτουργία της προ πολλού έχει καταλήξει να καταντήσει το μελάνι στη σφραγίδα που κρατάει ο εκάστοτε ύπατος αρμοστής είναι οριακή, κύριε Πρόεδρε.
Ειδικά στη σημερινή συζήτηση τόσο το θέμα όσο και η εξέλιξη του ακόμα και σε αυτή την περίοδο που ζούμε τον ευτελισμό των πάντων από την πλευρά των κυβερνόντων, ακόμα και από τον πιο θερμό υποστηρικτή της Κυβέρνησης θα αντιμετωπιζόταν μέχρι πριν ένα μήνα με την έκφραση «ε, όχι και αυτό». Παρόλο που οι λέξεις έχουν χάσει πια τη δυναμική τους όταν
περιγράφουν τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, δυστυχώς για την ιστορία που κουβαλάει αυτός ο τόπος, έγινε και αυτό. Έχει γίνει πολλή κουβέντα κι έχουν καταναλωθεί πλήθος ανθρώπων και μέσων για να εκφράσουν την ιερή αγανάκτηση τους οι κρατούντες όσον αφορά εκφράσεις που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί και οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι άκρως προσβλητικές και για το πολίτευμα και για τους ίδιους. Εξανίστανται στον χαρακτηρισμό «κατοχική Κυβέρνηση» και καταγγέλλουν όσους τους το προσάπτουν.
Συμφωνώ, πρέπει να βρεθεί μια άλλη λέξη για να περιγράψει, για να χαρακτηρίσει μια Κυβέρνηση της οποίας οι Υπουργοί εντέλλονται από διορισμένους υπαλλήλους δημοσίως και χωρίς ντροπή την πολιτική που θα εφαρμόσουν στη χώρα μας. Επειδή αυτοί οι Υπουργοί μιλούν πάντα επικαλούμενοι αποτέλεσμα δημοκρατικών εκλογών, μιλούν δηλαδή σαν εντολοδόχοι του ελληνικού λαού, είμαι βεβαία ότι ο χαρακτηρισμός που θα τους αποδοθεί ιστορικά θα είναι και ουσιαστικότερος και φυσικά βαρύτερος της «κατοχικής Κυβέρνησης».
Απερίφραστα, πεντακάθαρα και σαφέστατα λέω το εξής: Η σημερινή κυβέρνηση στο σύνολό της και φυσικά ένα έκαστο μέλος της, είναι υπάκουοι και πρόθυμοι να υπηρετήσουν συμφέροντα που επιβουλεύονται τη δημόσια υλική και άυλη περιουσία του ελληνικού λαού, την κοινωνική ειρήνη, αλλά και την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου. Η σημερινή κυβέρνηση και ένας έκαστος των υπουργών της, εν γνώσει των εγκληματικών συνεπειών που προκαλούν, υλοποιούν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν ευθέως και βάναυσα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Το αντικείμενο της σημερινής Επιτροπής δεν αντέχει την παραμικρή κριτική αντιμετώπιση. Είναι προσβλητικό και μόνο σαν θέμα συζήτησης, αλλά περιγράφει απόλυτα και επιβεβαιώνει όσα ανέφερα πριν. Πέντε, δέκα οικογένειες που λυμαίνονται το κράτος τολμώντας κιόλας να αποκαλούνται επιχειρηματίες, ληστεύοντας και ιδιοποιούμενοι με τον πιο αισχρό τρόπο ό,τι παράγει αυτός ο λαός και που με τον καρπό αυτής της ληστείας σταδιακά κατάφεραν να ελέγχουν όλη την επικράτεια. Έτσι κατάφεραν να επηρεάζουν και να επιβάλουν πολιτικούς και πολιτικές. Και επειδή τα γραπτά μένουν αναφέρομαι σε αυτούς που ονομάζονται όμιλοι και οι οποίοι σήμερα, στη σημερινή Επιτροπή, μάλλον παρίστανται. Μιλάω για τους συνεταίρους της Digea, τον κ. Μπόμπολα, τον αποκαλούμενο εθνικό εργολάβο με το γνωστό όμιλο συμφερόντων του, ο οποίος όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τον βρεις από κάτω και ο οποίος δεν έχει να επιδείξει ούτε μια επιχειρηματική δραστηριότητα με ίδιον ρίσκο, τον κ. Ψυχάρη με τα μόλις προχθές εγκριθέντα αναπτυξιακά δάνεια για τον ΔΟΛ, τον κ. Κυριακού με τον καταπατημένο ιδιόκτητο κόλπο στην Πελοπόννησο για τον οποίο καταδικάστηκε και την ανήκεστο βλάβη της υγείας του, που δεν επέτρεψε τη σύλληψη του, τον όμιλο Βαρδινογιάννη με το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο με ξένα κόλλυβα και τον κ. Κοντομηνά με τις δαιδαλώδεις επιχειρήσεις και φυσικά τον κ. Αλαφούζο, τον υπέρμαχο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τον κατακεραυνωτή της διαφθοράς στο δημόσιο, που στεγάζει το SKAI σ΄αυτό το κτίριο στην παραλιακή που ήταν ανύπαρκτο στα χαρτιά και δεν πλήρωνε πενηνταράκι σε χαράτσια και τέλη, μέχρι που κατέθεσα ερώτηση στο δήμαρχο της περιοχής. Όλους αυτούς που λειτουργούν χρόνια τώρα παράνομα τους τηλεοπτικούς τους σταθμούς και οι οποίοι απαίτησαν από τους ευνοούμενούς τους να φύγει από τη μέση και η ΕΡΤ, ώστε να καταστούν το απόλυτο μονοπώλιο της ενημέρωσης για να μπορούν, όπως νομίζουν και υπόσχονται να ξαναδώσουν την εξουσία σε αυτούς που τους βοηθούν. Και φυσικά ο προθυμότατος κ. Κεδίκογλου έφτυσε με μεγάλη ευκολία τον εαυτό του και όλα όσα έλεγε σαν αντιπολίτευση και δεν ντράπηκε σα δημοσιογράφος να βγει και να πει όσα είπε και με το ύφος που τα είπε, εκείνο το απόγευμα. Αλλά είχε δώσει δείγματα γραφής νωρίτερα, όταν κατήγγειλε τη διοίκηση και τους τεχνικούς της ΕΡΤ για αδιαφανείς και επιζήμιες διαδικασίες του δορυφορικού παρόχου και σαν υπουργός προσπάθησε με κάθε τρόπο, αλλά δεν το πέτυχε, να εξυπηρετήσει τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Όποιος έχει το κουράγιο να μελετήσει τα τεκταινόμενα εκείνης της εποχής θα κατανοήσει πλήρως τη σημερινή κατάληξη.
Τελικά το μαύρο στις οθόνες έριξε φως σε σκοτεινές γωνιές αποκαλύπτοντας όλο αυτό που υπήρχε και ερχόμαστε σήμερα και συζητάμε - που ούτε καν θα έπρεπε να το επιτρέπουμε στον εαυτό μας- την πρόταση δύο υπουργών οι οποίοι είναι διορισμένοι στα πιο καίρια σημεία, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ενημέρωσης, Κυκλοφορεί ένα σποτ στο διαδίκτυο, έχοντας δίπλα δίπλα τις φωτογραφίες του κ. Μαντέλη και του απεργού πείνας Κώστα Σακκά. Έχει τον κ. Μαντέλη ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος με την πιο διευρυμένη ερμηνεία των νόμων και τον Κώστα Σακκά που είναι ακόμα προφυλακισμένος για 30 μήνες, άσχετα αν συμφωνεί ή δεν συμφωνεί κανείς μαζί του, μιλάω για θέματα δημοκρατίας αυτή τη στιγμή, με ευτελισμό του Συντάγματος και ανυπαρξία νομικού υπόβαθρου. Τους έχει δίπλα δίπλα και αναρωτιέται: Τι δεν καταλαβαίνεις; Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Το κάδρο είναι σαφές. Σε μια πλευρά του κάδρου είναι ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είναι διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, με θητεία σε όλα τα πόστα των οικονομικών συμφερόντων που τυφλά υπηρετεί σήμερα, κατά τη δική μου άποψη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε., ήταν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, στον ΙΟΒΕ κ.λπ., που μόλις προχθές μας απείλησε ότι αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα γινόταν η Ελλάδα Αίγυπτος. Και δεν ντράπηκε καθόλου που το είπε αυτό. Στην άλλη πλευρά είναι ο κ. Καψής, ο οποίος μόλις προχθές ήταν υπάλληλος του κ. Ψυχάρη, διορισμένος εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της δημοκρατικής εκτροπής και σήμερα είναι ….Υπουργός…. Βάλτε τους δίπλα δίπλα. Τι δεν καταλαβαίνετε, κύριοι συνάδελφοι;
Και έχω να προσθέσω, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη χώρα αυτή τη στιγμή; Πόσο πιο χυδαίο πρέπει να γίνει αυτό που γίνεται τώρα; Πόσο πιο χυδαία πρέπει να μας προκαλέσουν για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα εδώ και στην πατρίδα μας;