Να σταματήσει η αλβανική κυβέρνηση την προκλητική καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας v

powered by social2s

Την κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας απο την αλβανική κυβέρνηση καταγγέλει η Σοφία Σακοράφα με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή μετά την πρόσφατη παράνομη κατεδάφιση ακινήτων μελών της μειονότητας στη Χειμάρρα.

Επιδεικνύοντας προκλητική αδιαφορία για τη νομιμότητα και τις αρχές που διέπουν ένα κράτος δικαίου, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί πίεση στην ελληνική εθνική μειονότητα, αυτή τη φορά κατεδαφίζοντας παράνομα ακίνητα που ανήκουν σε μέλη της.

Πρόκειται για προφανή καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και παράβαση της ίδιας της αλβανικής νομοθεσίας απο την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της.

Μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας γίνονται έρμαια της κρατικής αυθαιρεσίας της αλβανικής κυβέρνησης, βλέποντας τον μόχθο μιας ζωής να καταστρέφεται.

Το θέμα έφερε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα καταθέτοντας ερώτηση, με την οποία ρωτά την Επιτροπή αν θεωρεί ότι η στάση της Αλβανίας συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αντιμετώπισης των μειονοτήτων και τα προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η χώρα και καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ευθέως αν τέτοιες ενέργειες συνιστούν ή όχι παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επίσης η Σοφία Σακοράφα ρωτά ποιες άμεσες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει, η Επιτροπή, για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και τη συμμόρφωση της Αλβανίας με τους προενταξιακούς όρους.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε :

“Στις 27 Ιουλίου, οι αλβανικές Αρχές, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, ξεκίνησαν την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της Ε.Ε. για προαγωγή του σεβασμού των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως προβλέπεται στο στρατηγικό πλαίσιο του 2012 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο το κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διεύρυνση, καθώς και ότι αποτελούν θεμελιώδη προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η Αλβανία, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις,

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η Αλβανία οφείλει να ενισχύσει το νομικό καθεστώς που διασφαλίζει την προστασία των μειονοτήτων και ιδιαίτερα την προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Θεωρεί ότι η στάση της Αλβανίας συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αντιμετώπισης των μειονοτήτων ή τα προενταξιακά κριτήρια που καλείται να εκπληρώσει η χώρα; Συνιστούν ή όχι αυτές οι ενέργειες παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων;

-Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει, η Επιτροπή, για την προστασία της ελληνικής μειονότητας και τη συμμόρφωση της Αλβανίας με τους προενταξιακούς όρους;”

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Επιτροπής (12.12.2017) :

"Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται η κυρία βουλευτής. Αυτά τα έργα πολεοδομικού σχεδιασμού επηρεάζουν τους Αλβανούς πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών μειονοτήτων.
Με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι απαλλοτριώσεις και οι κατεδαφίσεις δύο ιδιοκτησιών στους Δρυμάδες (Δήμος Χειμάρρας), τον Ιούλιο του 2017, έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ενός σχεδίου αποκατάστασης μιας προστατευόμενης περιοχής πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το 2016. Οι Αλβανοί πολίτες έχουν στη διάθεσή τους εγχώρια ένδικα μέσα κατά διοικητικών πράξεων, για να ζητήσουν αποκατάσταση λόγω των επιπτώσεων των χωροταξικών σχεδίων. Η Επιτροπή θα παρακαλούσε να της διαβιβαστούν πρόσθετα στοιχεία, εάν η υπόθεση κριθεί διαφορετικά.


Η πρόοδος των χωρών στη διαδικασία προσχώρησης εξαρτάται από την ικανότητά τους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους. Όπως ορίζεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, οι υποψήφιες χώρες δεσμεύονται να σέβονται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα (στα οποία συγκαταλέγεται η απαγόρευση των διακρίσεων και ο σεβασμός και η προστασία των μειονοτήτων). Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Αλβανία για τα εν λόγω θέματα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, καθώς και στο ειδικό πλαίσιο των πέντε βασικών προτεραιοτήτων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων."

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα