Ο Νικόλαος Καπραβέλος στο Ράδιο ΜέΡΑ: Το εμβόλιο δεν σώζει μόνο ζωές, σώζει και την οικονομία – Φλεβάρη και Μάρτη θα δυσκολευτεί το υγειονομικό μας σύστημα

powered by social2s

Παρέμβαση στο Ράδιο ΜέΡΑ και στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου έκανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος για τις δυσκολίες του υγειονομικού συστήματος, το εμβόλιο αλλά και τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι Φεβρουάριο και Μάρτιο.

«Είχαμε πει ότι πάρα πολλά πράγματα είναι υψηλού ρίσκου ότι είναι μία εποχή πολύ δύσκολη, ο κορωνοϊός είναι μπροστά μας. Έχει κάνει βήματα μπροστά, εμείς τον ακολουθούμε δυστυχώς. Έχει μεταλλαχθεί, είναι πιο μεταδοτικός, πιο μολυσματικός, πιο ανθεκτικός. Από την άλλη τα όπλα τα δικά μας αφενός μεν δεν υπάρχουν, όπως είναι τα εμβόλια, αφετέρου δεν τα χρησιμοποιούμε όπως πρέπει, όπως είναι οι σωστές ανιχνεύσεις, οι εξετάσεις… Νομοτελειακά όταν δεν παίρνεις τα σωστά μέτρα επόμενο είναι ότι ο ιός θα κάνει πάρτι. Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη η εξέλιξη θα είναι πολύ δύσκολη για το υγειονομικό μας σύστημα. Θα πιεστούμε αρκετά.. εκτός αν συνέλθουμε, γιατί βλέπω μια γενικότερη ανησυχία η οποία προβληματίζει τους περισσότερους. Πρέπει κάποιοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να πάρουν κάποια μέτρα. Πρέπει να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες. Αν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα απελευθερώνουμε και την οικονομία, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε τόσο αυστηρά και οριζόντια μέτρα».

Αδήριτη ανάγκη για τον κ. Καπραβέλο καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση, όπως λέει, είναι «η ενίσχυση αυτή τη στιγμή του συστήματος Υγείας. Και η οικονομική αλλά και η στελέχωσή του. Είναι μία επένδυση, όχι μόνο για την Υγεία αλλά και για την οικονομία και για τη ζωή και για όλους. Είναι ζωτικής ανάγκης η ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Δεν αρκούν τα σπασμωδικά και τα πρόχειρα μέτρα. Ο ιός αυτός άλλαξε πολλά δεδομένα. Δεν είναι μία καταιγίδα που λέμε «θα περάσει», μεταλλάσσεται και θα μείνει για πολλά χρόνια. Βλέπω μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» χαρακτήρισε το «άνοιξε κλείσε» σαν ένα παιχνίδι με τη φωτιά. «Το να το «ανοίξεις» αυτή τη στιγμή παίρνεις το ρίσκο της έκρηξης. Όταν γίνει πανδημική έκρηξη, ειδικά στις μεγάλες πόλεις αυτό θα είναι μια ολική καταστροφή, θα φέρει μια πολύ μεγάλη δυστυχία από πλευράς απώλειας ζωών αλλά δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και στην οικονομία.

Στο 1ο κύμα τα πήγαμε καλά αλλά είχαμε πολύ μικρή πίεση.

Στο 2ο κύμα η μισή Ελλάδα υπέφερε πάρα πολύ – πήρε πολλά μαθήματα.

Στο 3ο κύμα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί καλύτερα ώστε να έχουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με προσοχή άνοιγμα της κοινωνίας.

Το εμβόλιο έχει μία αποτελεσματικότητα μεγάλη στον πρωταρχικό ιό, στις μεταλλάξεις όμως είναι μικρότερη. Δηλαδή ο ιός έγινε ανθεκτικότερος. Ο αφρικανικός παρουσιάζει μια αντοχή στα αντισώματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί για το πρώτο ιό, άρα βλέπουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειώνεται. Ίσως χρειαστεί δεύτερη και τρίτη γενιά αργότερα. Το εμβόλιο δεν σώζει μόνο ζωές, σώζει και την οικονομία».

Αναδημοσίευση από ΜέΡΑ25

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα