Ομιλία της Σοφίας Σακοράφα για το Σ/Ν για την υγεία

powered by social2s

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Ανεξάρτητη Βουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο, το οποίο υποθετικά εισβάλλει σε χρόνιες παθογένειες και σύμφωνα με την Κυβέρνηση δίνει λύσεις. Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι ακουμπάει σοβαρότατα θέματα, τις προμήθειες υγείας, την πρωτοβάθμια υγεία, το φάρμακο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κατ’ αρχήν, γιατί αυτά τα τόσο κρίσιμα θέματα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο που επιβάλλει ξεχωριστές νομοθετικές παρεμβάσεις, που επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, που επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή ενσωμάτωση θέσεων και προτάσεων αντιμετωπίζονται σαν πακέτο, αντιμετωπίζονται σε μια άκρως συγκρουσιακή λογική, αντιμετωπίζονται χωρίς καν έναν προσχηματικό διάλογο; Τι είναι αυτό δηλαδή που επιβάλλει αυτήν τη μορφή; Είναι το ίδιο το περιεχόμενο μόνο ή και κάτι άλλο; Σίγουρα είναι το περιεχόμενο, για το οποίο θα μιλήσω λίγο αργότερα, είναι όμως και μια τακτική πάγια από αυτήν την Κυβέρνηση από το Μάιο και μετά, βιασύνη, ασάφεια και επιβολή.
Βιασύνη, γιατί εκτελούμε εντολές και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε τουλάχιστον ικανοί εντολοδόχοι.
Ασάφεια, γιατί σε καθεστώς θολό ανθεί και η προπαγάνδα αλλά και η πολιτική αυθαιρεσία.
Επιβολή, γιατί αυτή η πρακτική χρησιμεύει σαν άσκηση, άσκηση όχι για την Κυβέρνηση αλλά για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνηθίσει στο περιβάλλον της άνωθεν σκληρής επιβολής αποφάσεων για ζητήματα ζωτικά. Είναι αυτοί οι λόγοι που σήμερα έχουμε πολλά νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός. Είναι αυτοί οι λόγοι που σήμερα έχουμε ένα χαοτικό νομοσχέδιο, το οποίο προϋποθέτει προεδρικά διατάγματα, η ψήφιση των οποίων θα νομιμοποιήσει τον Υπουργό Υγείας να περάσει ό,τι θέλει και φυσικά ό,τι θέλουν και κάποιοι άλλοι.
Και μπαίνω στο ίδιο το περιεχόμενο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στον πολύπαθο χώρο της Υγείας χρόνια τώρα το λεγόμενο «πάρτι» είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι προσκεκλημένοι του «πάρτι» είναι επίσης γνωστοί, όπως γνωστή και κοστολογημένη είναι και η λεηλασία που έχει γίνει.
Το νομοσχέδιο αξιοποιώντας επικοινωνιακά αφενός την ανάγκη των πολιτών για πρωτοβάθμια υγεία, αφετέρου το θυμό των πολιτών για τις τεράστιες «μαύρες τρύπες», πολύ απλά μειώνει τους πόρους που διατίθενται για την Υγεία, διαλύει τις υπηρεσίες υγείας του Ι.Κ.Α., ιδιωτικοποιεί το Ε.Σ.Υ., ιδιωτικοποιεί δράσεις σημαντικές για την υγεία, όπως οι προμήθειες, φτωχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, επιβάλλει επισφαλείς εργασιακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο δηλαδή για την υγεία είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Μνημόνιο. Ιδιωτικοποίηση και φτωχοποίηση είναι ο βασικός τίτλος του.
Και εξειδικεύω: Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στην πρώτη «μαύρη τρύπα», στις προμήθειες, μια «τρύπα» που έχει κοστίσει 6,2 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό. Πώς παρεμβαίνει;
Στο πρώτο κεφάλαιο εκχωρεί στον ιδιώτη την αρμοδιότητα διαγωνισμών προμηθειών, καθώς και τη σύναψη και την εκτέλεση σύμβασης προμηθειών και υπηρεσιών. Δηλαδή μας λέτε ότι ο φαύλος κύκλος της υπερτιμολόγησης και των χρεών τώρα πια διευκολύνεται μέσω του ιδιώτη, ο οποίος ως μεσάζων θα μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα πια να μοιράζει και τα ποσοστά κέρδους.
Καταθέτω εδώ την πρόταση που σκοπίμως αγνοήσατε, της ΟΕΝΓΕ, για τη σύσταση κρατικού φορέα που να διαπραγματεύεται κατευθείαν με τα εργοστάσια που βγάζουν, παραδείγματος χάρη, χειρουργικά γάντια, ράμματα, βηματοδότες κ.λπ. και να αγοράζει ολόκληρη την ποσότητα που χρειάζονται τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Έτσι θα πετύχαινε την καλύτερη τιμή. Και μετά η ίδια θα είχε την ευθύνη διάθεσης αυτών των υλικών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου.
Στη συνέχεια νομοθετείτε ότι ο κάθε διοικητής νοσοκομείου μπορεί να εποπτεύει περισσότερα από ένα, με πρόσχημα να συμμαζευτούν οι δαπάνες του Ε.Σ.Υ. Αυτή η διάταξη είναι ο «δούρειος ίππος» για τη συγχώνευση των νοσοκομείων. Ήδη, και πριν ακόμη να ολοκληρωθεί ο Χάρτης της υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας βαθμολογεί εκατόν έντεκα από τα εκατόν τριάντα νοσοκομεία κάτω από τη βάση. Και αντί να περιμένουμε τον οδηγό, που είναι ο Χάρτης της υγείας, που θα αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια τις υγειονομικές ανάγκες κάθε περιοχής με στόχο την ενίσχυση των αντίστοιχων κλινικών, έχετε ήδη αποφασίσει ποια νοσοκομεία θα κλείσουν. Εδώ μας προκαλούν. Υποτίθεται ότι ο κύριος Υπουργός απαγορεύει το κάπνισμα, ότι το Υπουργείο απαγορεύει το κάπνισμα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως στην Πτολεμαΐδα, που εξαιτίας του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. υπάρχουν αυξημένα πνευμονολογικά προβλήματα, δεν μιλάει κανείς για την ενίσχυση των πνευμονολογικών κλινικών, παρά προετοιμάζονται συγχωνεύσεις.
Με το δεύτερο κεφάλαιο συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν οι παροχές υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων στο Ε.Σ.Υ.
Ο φορέας θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ στο αρχικό σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα την εποπτεία είχε το Υπουργείο Υγείας, και προβλέπονται συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα θα γίνουν ενιαίες συμβάσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ουσιαστικά είναι ο προάγγελος της πλήρους ιδιωτικοποίησης. Μιλάμε πια για ένα άλλο σύστημα υγείας, που συνενώνει τα νοσοκομεία του Ε.ΣΥ. με τα ιδιωτικά. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά ότι θα παρέχει μόνο πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Απεναντίας, ο νόμος αναφέρει ότι μελλοντικά μπορεί να ενσωματωθεί και κάθε άλλος φορέας υγείας. Δηλαδή καταργεί ξεκάθαρα το δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. Με δεδομένο μάλιστα το κλείσιμο αρκετών νοσοκομείων του Ι.Κ.Α., με δεδομένο δηλαδή τις λιγότερες νοσοκομειακές κλίνες, η υγεία δεν ιδιωτικοποιείται απλώς, αλλά μονοπωλείται εντελώς.
Στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου υπάρχουν διατάξεις για το φάρμακο, για τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Με δεξιοτεχνία ο Υπουργός αλλά και τα γνωστά «παπαγαλάκια» προσπαθούν και καταφέρνουν να μετατρέψουν μια πολιτική διαφωνία σε μια μάχη της Κυβέρνησης από τη μία και μιας συντεχνίας από την άλλη, γνωστή τακτική σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Μάλιστα με όχημα την προπαγάνδα προς τους πολίτες, τούτη την ακραία επιθετική περίοδο με θεωρίες του τύπου ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τη λιανική τιμή, ενώ για την χονδρική δεν γίνεται λόγος κανένας, διαμορφώνεται στη κοινή γνώμη η πεποίθηση ενός δίκαιου και φιλολαϊκού νομοσχεδίου.
Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια ισχύουν για την εγκατάσταση των φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη. Εάν αυτά καταργηθούν, φαρμακεία θα υπάρχουν μόνο στα κέντρα παραγωγής συνταγών, στις μεγάλες πόλεις δηλαδή.
Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι είμαστε η χώρα με το πλέον διευρυμένο δίκτυο πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη.
Η τρίτη αλήθεια είναι ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κάτω από αυτό, αφού ο φαρμακοποιός στην πραγματικότητα χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία για πάνω από οκτώ μήνες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Η τετάρτη αλήθεια είναι ότι εξοντώνεται ο φαρμακοποιός στον βωμό του μεγάλου κεφαλαίου με το πρόσχημα του ωραρίου.
Η τελική αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο αυτό εξυπηρετούνται συμφέροντα αλυσίδων, που σε όσα κράτη δημιουργήθηκαν προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην χορήγηση των φαρμάκων, αφού οι αλυσίδες είχαν την παραγωγή, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο στην κατοχή τους. Η δημιουργία super market στο χώρο της λιανικής διανομής του φαρμάκου δημιουργεί μονοπωλιακά φαινόμενα στα οποία ο πολίτης και το ασφαλιστικό σύστημα είναι κυριολεκτικά ανυπεράσπιστοι.
Αφήνω για το τέλος τη φτωχοποίηση των γιατρών, τη μετατροπή τους σε επιστημονικό προλεταριάτο. Και απευθυνόμενη στον πολίτη λέω, ότι είναι σαφές, ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει το μεγαλογιατρό, τα φακελάκια, αυτών που χρυσοπληρώνεται την επίσκεψη χωρίς απόδειξη. Τον γιατρό του ΕΣΥ και του Ι.Κ.Α. θίγει, χωρίς να προστατεύει τον πολίτη από τον επίορκο γιατρό του ΕΣΥ και του Ι.Κ.Α.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οργανωμένο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με αναπτυγμένες δομές και επαναληπτική δικτύωση, με Κέντρα Υγείας, εργαστηριακή υποδομή, με οικογενειακούς γιατρούς που να προάγουν την απασχόληση του ιατρικού σώματος σε όφελος των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, χωρίς αυτοί να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης, ήταν η δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης. Αντί για αυτό και στον τομέα της υγείας έρχεται η θύελλα του νεοφιλελευθερισμού. Καταψηφίζω.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα