Ερώτηση - Ένταξη των πλανόδιων πωλητών λαχείων στα μέτρα στήριξης πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών κατηγοριών (25-1-2021)

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 25/1/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα & Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Ασφαλίσεων, κ. Κων/νο Χατζηδάκη. 

Το κείμενο της ερώτησης:

Οι πλανόδιοι πωλητές λαχείων βρίσκονται σε πολύμηνη αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, λόγω της μη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ, από τα οποία προμηθεύονται τα λαχεία προς μεταπώληση. Πρόκειται για ειδική επαγγελματική κατηγορία, με ασφαλιστική και φορολογική ιδιαιτερότητα :  Για την έναρξη επαγγέλματος και την αυτασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ δεν απαιτείται η διαδικασία έναρξης επαγγέλματος στη Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ, ενώ φορολογούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αν και στον ΕΦΚΑ λογίζονται ως μισθωτοί και λογίζεται ως εργοδότης τους ο Ασφαλιστικός Συνεταιρισμός Λαχειοπωλών στον οποίο ανήκουν.

Στην προηγούμενη φάση της πανδημίας είχαν αρχικά παραλειφθεί από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού, και για το λόγο αυτό είχαμε καταθέσει ειδική Ερώτηση ( με αρ. πρωτοκ. 6669/20-5-2020). Εντέλει, αποκαταστάθηκε η ικανοποίηση του απολύτως εύλογου και δίκαιου αιτήματός τους, με την Απόφασή σας με Αριθμ. Οικ. 33272/816/19-8-20 (ΦΕΚ τ.Β΄/αρ.φ. 3472/20-8-2020).

Επειδή και στη σημερινή φάση υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα , αφού έχουν και πάλι παραλειφθεί από τα μέτρα στήριξης αν και πρόκειται για αναμφίβολα πληττόμενη επαγγελματική κατηγορία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Υπάρχει η πρόθεση άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος από την Κυβέρνηση, προκειμένου να υπαχθούν αμέσως οι πλανόδιοι πωλητές λαχείων, που δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημίας και να τους αποδοθούν και τα προβλεπόμενα έκτακτα βοηθήματα ;

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα