Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 11/5/2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, κ Νικόλαο - Γεώργιο Δένδια με θέμα τον Εορτασμό και την Απόδοση τιμής σε φασιστική πολεμική επιχείρηση κατά της Κεφαλονιάς από τις Ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το κείμενο της ερώτησης:
Ιταλικές ιστοσελίδες, επικαλούμενες επίσημο δελτίο τύπου της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών “FOLGORE”, μετέδωσαν ότι το 187ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (οργανική μονάδα του τακτικού Ιταλικού Στρατού) εόρτασε επισήμως, στις 30 Απριλίου 2021, την 80ή επέτειο μνήμης της ιταλικής αεραποβατικής επιχείρησης για την κατάληψη της Κεφαλονιάς, από λόχο του συγκεκριμένου συντάγματος (30 Απριλίου 1941). Για τον εορτασμό εκδόθηκε και ειδική Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή του Συντάγματος.
Η αεραπόβαση κατά της Κεφαλονιάς ήταν ενέργεια επιθετικού πολέμου της τότε φασιστικής Ιταλίας, για την κατάληψη του νησιού και την εξασφάλιση της κατοχής του και για την περαιτέρω δια θαλάσσης επίθεση για την κατάληψη της Ιθάκης και της Ζακύνθου.
Συνεπώς, από οργανική μονάδα του τακτικού Στρατεύματος (δηλ. μέρος του σκληρού πυρήνα του κράτους) αποδίδεται τιμή σε επιθετική πολεμική ενέργεια του Άξονα, η οποία, μάλιστα, είχε τότε προβληθεί από τα ιταλικά επίκαιρα της εποχής ως σημείο υπεροχής του φασιστικού στρατού.
Η Ιταλία με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10-2-1947 (ΦΕΚ 226Α της 22-10-1947), αναγνώρισε ότι κατέστη μέρος του Άξονος υπό φασιστικό καθεστώς και επιχείρησε επιθετικές πολεμικές ενέργειες προκαλώντας κατάσταση πολέμου (αρθρ. 1). Αποκήρυξε το φασιστικό της παρελθόν και τις επιθετικές πολεμικές ενέργειες και ανέλαβε την υποχρέωση επανορθώσεων. Στην Ελλάδα παραχώρησε τα Δωδεκάνησα και δεσμεύτηκε για την καταβολή αποζημίωσης 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Περαιτέρω, στο άρθρο 17 της συνθήκης επανέλαβε τη δέσμευσή της στη συνθήκη ανακωχής (29/9/1943, άρθρο 30), για την απαγόρευση ίδρυσης φασιστικών οργανώσεων και της φασιστικής διδασκαλίας.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια διενεργούνται κατά σύστημα στο διεθνές πεδίο εκδηλώσεις και κάθε είδους παρεμβάσεις στο πλαίσιο ενός ιστορικού αναθεωρητισμού που επιχειρεί να αμβλύνει ή να “σωφρονίσει” την ιστορική μνήμη σε σχέση με τις διεθνείς και εσωτερικές πρακτικές των ναζιστικών και φασιστικών καθεστώτων.
Επειδή η αναφερόμενη “απόδοση τιμής” σε επιθετική πολεμική ενέργεια του φασιστικού καθεστώτος αντιβαίνει ευθέως στα συμφωνημένα και ιδίως στα άρθρα 1 και 17 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, αλλά και στο άρθρο 30 της από 29/9/1943 Ανακωχής.
Επειδή παρόμοιες ενέργειες προσβάλλουν ευθέως την ελληνική εθνική ιστορική μνήμη και συνείδηση, πέρα από το γεγονός ότι, ευρύτερα, ενθαρρύνουν εν τέλει την αναβίωση των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ιδεολογιών.
Επειδή, επομένως, επιβάλλεται, ηθικά και πολιτικά η δέουσα αντίδραση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση έναντι της φίλης και συμμάχου Ιταλικής Δημοκρατίας, προκειμένου να διαφυλάξει την τήρηση των όρων της Συνθήκης των Παρισίων (10/2/1947) αλλά και της Ανακωχής (29/9/1943) και την τήρηση των δεσμεύσεων του ιταλικού κράτους, για την αποτροπή εορτασμών και απόδοση τιμών σε φασιστικές πολεμικές ενέργειες και μάλιστα σε βάρος της χώρας μας ;