Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε την 06/09/2019 ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για την κατάργηση δεύτερου βαθμού εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου προσφύγων.
Το κείμενο της ερώτησης:
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η κατάσταση στο μεταναστευτικό κλιμακώνεται σε επίπεδα εντελώς απαράδεκτα. Η ήδη διαμορφούμενη αύξηση των προσφυγικών ροών σε συνδυασμό με τον υπερκορεσμό των δομών υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου δημιουργούν βαρύτατα φορτισμένη κατάσταση, η οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, όπως αυτά που πρόσφατα αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, τα οποία ούτε και βραχυπρόθεσμα δεν είναι δυνατόν να έχουν ικανά αποτελέσματα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης από τις Επιτροπές της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών των υποθέσεων ασύλου, με στόχο δήθεν την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Επειδή η λειτουργία των επιτροπών δευτέρου βαθμού έχει αποδειχθεί επιτυχής.
Επειδή η ταχύτητα των διαδικασιών δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά οι θεσμοθετούμενες διαδικασίες πρέπει να υπηρετούν τον ουσιαστικό πρωταρχικό σκοπό που είναι η στοιχειωδώς αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.
Επειδή τα δικαιώματα των προσφύγων και ιδίως το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, δηλαδή το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, προστατεύονται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και τη διαμορφωμένη νομολογία (ενδεικτικά επισημαίνονται οι διατάξεις του άρθρου 46 της Οδηγίας 2013/32, του άρθρου 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και των άρθρων 3 και 13 της ΕΣΔΑ κλπ).
Επειδή με το πλαίσιο που επιχειρείται να διαμορφωθεί φαλκιδεύονται ουσιαστικά ατομικά δικαιώματα, αφού με την απόρριψη της αίτησης σε πρώτο βαθμό επιβάλλεται άμεση διαδικασία επιστροφής ενώ από το άλλο μέρος θα οδηγήσει στα Δικαστήρια όλες τις πρωτοβάθμιες απορρίψεις, γεγονός που θα σημαίνει πρόσθετο δικαστηριακό φόρτο, ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, αλλά και πρόσθετη επιβάρυνση και εκμετάλλευση των (ευάλωτων) ενδιαφερομένων.
Επειδή, εξάλλου, η τυχόν σχεδιαζόμενη μεταφορά των υποθέσεων αυτών απευθείας στα Διοικητικά Δικαστήρια θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση, αφού αυτά θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της συνολικής λειτουργίας τους.
Επειδή, σε κάθε περίπτωση, το διεθνές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο απαιτεί οπωσδήποτε την εξέταση των υποθέσεων αυτών τόσο στο νομικό, όσο και στο ουσιαστικό επίπεδο.
Επειδή η συρρίκνωση/κατάργηση των δικαιωμάτων των προσφύγων ως προς την παροχή ασύλου είναι και νομικά αλλά και από κάθε άλλη άποψη (πολιτική, ηθική, ανθρωπιστική κλπ.) απαράδεκτη.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Πως διασφαλίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις που αναγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και ιδίως η κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου δεν θα στερούν τους αιτούντες από το δικαίωμά τους σε αποτελεσματική προστασία, όπωςτην εγγυώνται το Άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και το Άρθρο 39 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου και άλλες διατάξεις ;
- Πως εκτιμάται ότι με τη λήψη παρόμοιων μέτρων που συρρικνώνουν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα υπάρξει διεθνής έκθεση της χώρας μας – που επαίρεται για τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό – ή και πρόσθετες έννομες συνέπειες σε βάρος μας, εκ μέρους των αρμοδίων διεθνών φορέων και Δικαστηρίων ;
Η ερώτηση στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής Των Ελλήνων εδώ