Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε την 16/09/2019 ερώτηση προς τον Υπ. Εξωτερικών για τη διεθνή υπόθεση
δεξαμενοπλοίων – θέση Ελληνικής Κυβέρνησης.
Το κείμενο της ερώτησης:
Στις αρχές Ιουλίου (04.07.2019) κατελήφθη από λιμενικές δυνάμεις και βρετανούς πεζοναύτες ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ. Δύο εβδομάδες αργότερα (19.07.2019) βρετανικό δεξαμενόπλοιο κρατήθηκε στο Στενό του Ορμούζ. Τόσο το Ιράν όσο και η Μ. Βρετανία κατήγγειλαν από την πλευρά τους τα συμβάντα αυτά ως πειρατεία.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε στις 23.07.2019 Ανακοίνωση μόνο για την κράτηση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου, αναφέροντας ότι «Η Ελλάδα ως ποντοπόρος χώρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Ενέργειες που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται. Η άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και η ελεύθερη συνέχιση του ταξιδίου του “STENA IMPERO” είναι απαραίτητη προϋπόθεση ένδειξης σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.»
Στη συνέχεια, και ενώπιον του διεθνούς πλέον θέματος που δημιουργήθηκε, μετά από ερώτημα βουλευτών του κόμματος Die Linke η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής της Γερμανίας εξέδωσε στις 02.08.2019 Πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η κράτηση του ιρανικού δεξαμενοπλοίου δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αντίστοιχα, και το δικαστήριο του Γιβραλτάρ αποφάσισε τον ελεύθερο απόπλου του ιρανικού δεξαμενοπλοίου. Σημειώνεται, ότι το Ιράν έχει διαψεύσει ειδήσεις περί δήθεν δεσμεύσεών του ότι το πλοίο αυτό δεν θα πιάσει σε συριακό λιμάνι, όπως και φαίνεται ότι έγινε.
Πλην όμως, παρά τα παραπάνω δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτη στις 21.08.2019 – «εντελώς συμπτωματικά» και μετά από σχετικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων – υποχωρώντας από την πάγια ελληνική θέση της υποστήριξης του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ιδιαίτερα και ως ποντοπόρος χώρα, ανακοίνωσε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να πιάσει το δεξαμενόπλοιο αυτό σε ελληνικό λιμάνι.
Επειδή το διεθνές θέμα που προέκυψε είναι κρίσιμο και η θέση της Ελλάδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του ότι αφενός μεν είναι ποντοπόρος χώρα αφετέρου δε (υποτίθεται ότι) έχει πάγια θέση για την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Επειδή η νομιμότητα εν προκειμένω τεκμηριώνεται και από το σχετικό Πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής της Γερμανίας από 02.08.2019, που προφανώς ήταν και είναι σε γνώση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Επειδή η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται στη συγκεκριμένη υπόθεση να εγκαταλείπει τις πάγιες αρχές της χώρας και να αντιφάσκει, και μάλιστα αναιτιολόγητα, λειτουργώντας ακόμη και σε βάρος των γενικότερων συμφερόντων της ως ποντοπόρος χώρα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση λειτούργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της κράτησης των δύο δεξαμενοπλοίων και εξέδωσε Ανακοίνωση, στις 23.07.2019, μόνο για την κράτηση του βρετανικού πλοίου – και όχι και για το ιρανικό – για να δηλώσει τη θέση της, βάσει του διεθνούς δικαίου, για την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και ελεύθερη συνέχιση του ταξιδιού του ;
2. Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, στις 21.08.2019, εμφανίζεται χωρίς αποχρώσα αιτιολογία και παρά την προηγούμενη έκδοση του από 2.8.2019 πορίσματος της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής της Γερμανίας, να υποχωρεί από την πάγια θέση της υποστήριξης των αρχών του διεθνούς δικαίου και της τήρησης των αρχών της ελεύθερης ναυσιπλοΐας ;
3. Προτίθεται η Ελληνική Κυβέρνηση, έστω και στον παρόντα χρόνο να αποκαταστήσει την πλήρη νομιμότητα της θέσης της αλλά και τη συνέχεια των ελληνικών θέσεων στα κρίσιμα σχετικά θέματα της υποστήριξης των αρχών του διεθνούς δικαίου και της τήρησης των αρχών της ελεύθερης ναυσιπλοΐας ;
Η ερώτηση στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής Των Ελλήνων εδώ