Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε την 22/10/2019 ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη σύλληψη φωτορεπόρτερ κατά την εκτέλεση του επαγγελματικού του έργου.
Το κείμενο της ερώτησης:
Με την με ΑΠ 7017/4/23168-γ’/17 Οκτ. 2019 απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, απαντήθηκε η από 26 Σεπ. 2019 με αριθμό πρωτοκ. 935 Ερώτησή μου, σχετικά με τη σύλληψη φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση κτιρίου στο κέντρο των Αθηνών (5ο Γυμνάσιο, οδ. Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά).
Η εν λόγω απάντηση παραπέμπει στα από 23-09 τ.ε . Δελτία Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής, όπου αναφέρεται ότι κατά του συλληφθέντος φωτορεπόρτερ (του ενός (1) ημεδαπού, που αναφέρεται στα δελτία) σχηματίσθηκε δικογραφία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».
Επειδή κατά τη διάταξη του άρθρου 334 Π.Κ. (Ν. 4619/2019 ΦΕΚ Α 95 /11.6.2019) «Διατάραξη Οικιακής Ειρήνης : 1. Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή. 2. Οι πιο πάνω πράξεις ή πράξεις βίας εναντίον προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και πράξεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που γίνονται με σκοπό να παρεμποδίσουν την έκδοση και την ελεύθερη κυκλοφορία εφημερίδων ή περιοδικών ,καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία βιβλίων, τιμωρούνται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. 3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση».
Επειδή στα από 23-09 τ.ε. Δελτία Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής, όπου παραπέμπει η απάντηση, αναφέρεται ότι «η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων, έλαβε χώρα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και τη συνδρομή ψυχολόγων και πολιτισμικών διαμεσολαβητών», αλλά όχι και υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας ή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων ή των κυρίων του χώρου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποιος είναι ο κύριος του κτιρίου επί της συμβολής των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, όπου έλαβε χώρα η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση;
Υπέβαλε έγκληση αρμόδιος εκπρόσωπος ή υπάλληλος του κυρίου του χώρου, κατέχοντας ειδική πληρεξουσιότητα και εξουσιοδότηση , στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία και να συλληφθεί ο φωτορεπόρτερ, όπως ρητά προβλέπει ο Νόμος ;
Υπάρχει και άλλη κατηγορία κατά του φωτορεπόρτερ που να δικαιολογεί τη σύλληψή του και την παραπομπή του στο Αυτόφωρο ή οι σχετικές ενέργειες των αστυνομικών αρχών εντάσσοντται στο δόγμα «νόμος και τάξη» της Κυβέρνησης, που αποβλέπει στην, χωρίς εύλογη αιτία, ταλαιπωρία των πολιτών που διαμαρτύρονται και των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες , προς καταστολή του σκληρού πυρήνα του δικαιώματος του Συνέρχεσθαι (άρθρο 11 Σ) και της Ελευθερίας του Τύπου (Άρθρο 14 Σ) ;
Η ερώτηση στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής Των Ελλήνων εδώ