Μετά και το νέο συμβάν SLAPP αυτή τη φορά από τη ΝΟΤΙΟΝ Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε. εναντίον των φωνών που ανέδειξαν το παράνομο της εκμίσθωσης σε αυτή του κάστρου της Αγ. Μαύρας στη Λευκάδα, η ΚΟ του ΜέΡΑ25 φέρνει με ερώτηση στη Βουλή τόσο το ζήτημα της συγκεκριμένης εκμίσθωσης όσο και άλλη μια φορά το αίτημα για αντι-SLAPP νομοθεσία στην Ελλάδα.
_______________________________________________
Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης
Όπως γνωρίζετε επιχειρείται εδώ και καιρό η εκχώρηση μιας ολόκληρη περιοχή στο κάστρο της Αγίας Μαύρας Λευκάδας μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, με ευτελές μίσθωμα, στην τουριστική επιχείρηση ΝΟΤΙΟΝ Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε, για ξενοδοχειακή-τουριστική επένδυση.
Η εκχώρηση αυτή έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, καθώς αυτή αποκλείεται από ένα πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα αγαπητό τμήμα του θαλάσσιου μετώπου της. Οι δε εξπρές διαδικασίες παραχώρησης του Αρχαιολογικού χώρου, αποτέλεσαν το θέμα Ερώτησης του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη τον περασμένο Απρίλιο.
Οι έντονες αυτές αντιδράσει έρχονται καθώς μετατρέπεται, ένα κοινόχρηστο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προστατευόμενο ως αδόμητο και από τον αρχαιολογικό νόμο, σε εμπόρευμα στα χέρια του όποιου «επενδυτή» για εξυπηρέτηση αποκλειστικά της πελατείας του.
Το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο Λευκάδας, το οποίο λόγω της κατά τον νόμο αρμοδιότητας, εξέτασε τρεις φορές την μελέτη που συνοδεύει την προσωρινή παραχώρηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ολόκληρου του γηπέδου του τουριστικού περιπτέρου σε Τουριστική /Ξενοδοχειακή εταιρεία, απέρριψε τις επεμβάσεις που προωθούνται καθώς αλλοιώνουν ανεπίστρεπτα τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ακολούθησαν εξώδικα, απειλές εκφοβισμοί και αγωγές από την εταιρεία στοχοποιώντας όσους αντιτίθενται στις επιδιώξεις της, εφαρμόζοντας την τακτική κατάθεσης στρατηγικών μηνύσεων/αγωγών αποθάρρυνσης της συμμετοχής του κοινού (SLAPP Strategic lawsuits against public participation) ώστε να φιμώσει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή.
Πριν λίγες μέρες η εταιρεία, στην προσπάθεια της να φοβίσει και να φιμώσει τις εναντίον της επένδυσης της φωνές, κατέθεσε αγωγή κατά της Προέδρου της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Λευκάδας και κατά υπαλλήλου της Πολεοδομίας (οι οποίες μιλούν ανοιχτά για το παράνομο της επένδυσης).
Είναι γνωστό πως η πρακτική αυτή αφορά σε μηνύσεις ή αγωγές που υποβάλλονται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο, εταιρεία, οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς, κινήματα, πολίτες που εκφράζουν κριτική απέναντι στο πρώτο, σχετικά με κάποιο ζήτημα επιχειρηματικού, κοινωνικού, πολιτικού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που εμπίπτει στο γενικό και στο δημόσιο συμφέρον ή/και προκαλεί το δημόσιο ενδιαφέρον.
Σκοπός τέτοιων δικονομικών ενεργειών, διά των οποίων αξιώνουν υπέρογκα χρηματικά ποσά, δεν είναι τόσο να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, όσο ο εκφοβισμός και η κατατρομοκράτηση όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής τους εξουθένωσης.
Η «στρατηγική» μιας αγωγής SLAPP είναι να επιβαρύνει τον εναγόμενο με τέτοιο επαχθές δικαστικό κόστος ώστε να τον σταματήσει ή να τον κάνει να ανακαλέσει. Συνεπώς σκοπός τέτοιων μηνύσεων και αγωγών ο εκφοβισμός όσων ασκούν δημόσια κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.
Η πρακτική αυτή έχει αρχίσει πλέον αν εφαρμόζεται και στην Ελλάδα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Σύρου, αποτελεί δε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, καθώς συνιστά στην ουσία ποινικοποίηση της συμμετοχής δημοσιογράφων και εν γένει πολιτών και οργανωμένων κινημάτων στον δημόσιο διάλογο, στα κοινά, στην δημόσια ζωή.
Δεδομένου ότι:
● η απαράδεκτη αυτή πρακτική, εφαρμόζεται από όλο και περισσότερες εταιρείες και ισχυρά κέντρα
● εκκρεμεί η αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού που εκδικάζεται τον Γενάρη του 23
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σκοπεύετε να νομοθετήσετε σχετικά εισάγοντας αντι-SLAPP νομοθεσία στη χώρα;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διασφαλίσετε τη δυνατότητα διαμαρτυρίας των πολιτών που φιμώνεται από ισχυρές εταιρείες και οργανισμούς;
3. Προτίθεστε να εφαρμόσετε χωρίς παρεκκλίσεις τον αρχαιολογικό νόμο, τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου όσο και των προβλέψεων και όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Γιάνης Βαρουφάκης
Μαρία Απατζίδη
Κρίτων Αρσένης
Κλέων Γρηγοριάδης
Γιώργος Λογιάδης
Φωτεινή Μπακαδήμα
Σοφία Σακοράφα