Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης σε κ. Ιωάννη Οικονόμου για την αναγκαία Προστασία της κοινωνίας από τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ

powered by social2s

Προς Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Ιωάννη Οικονόμου.

Αυτή η απίστευτη υπόθεση του Κολωνού, με την ομολογημένη εγκληματική δράση ενός ευυπόληπτου εκπροσώπου του δόγματος “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”, συνταράσσει την ελληνική κοινωνία.

Αναδεικνύει , όμως και μία άλλη, εντελώς προβληματική, πλευρά. Και αυτή είναι ο αδιανόητος κανιβαλισμός των ΜΜΕ, με θύμα, και πάλι, το ίδιο 12χρονο κορίτσι, που βιάζεται καθημερινά και κατ’ εξακολούθηση, και με αυτόν – πλέον – τον τρόπο. 

Επί ημέρες “συνεργεία καναλιών” πολιορκούν το σπίτι του. Δεν δίστασαν να παρουσιάσουν μέχρι και φωτογραφίες του κοριτσιού, με το πρόσωπο δήθεν καλυμμένο αλλά οπωσδήποτε αναγνωρίσιμο στον μικρό κύκλο της τοπικής κοινωνίας. 

Ειδήμονες συνδικαλιστές, τηλεκαθοδηγητές της ανομίας, μας εξήγησαν πόσο καλός άνθρωπος, οικογενειάρχης κλπ. κλπ. ήταν ο θύτης. 

Έμπειροι και δήθεν έγκριτοι δημοσιογράφοι μιλάνε επί μέρες για  «πελάτες της 12 χρονης» - αν είναι δυνατόν ! – αναφέρονται, χωρίς να ντρέπονται, σε «ερωτικές συνευρέσεις»… 

Και άλλα πολλά… Έφτασαν να βγάλουν σε εκπομπή μέχρι και την ιατροδικαστική έκθεση για τα γεννητικά όργανα της μικρής (!!)

Προφανώς αυτό το Αίσχος δεν είναι “Ενημέρωση”, κ. Υπουργέ. 

Επαγγελματίες τηλεπαρουσιαστές, δήθεν “δημοσιογράφοι”, που στην πραγματικότητα δεν δημοσιογραφούν αλλά στήνουν τηλεοπτικές εκπομπές  με ειδικές ομάδες εργασίας, με μόνο περιεχόμενο την εκμετάλλευση αλλά και την ενίσχυση των πιο ταπεινών κοινωνικών αντανακλαστικών στην κοινωνία. 

Με αυτόν τον τρόπο βιοπορίζονται (και με το παραπάνω) επί πολλά χρόνια. Μερικές φορές, μάλιστα, επι-βραβεύονται κιόλας.

Επιτέλους , έχει καμία πρόθεση η Ελληνική Πολιτεία να προστατεύσει αυτά τα πολλαπλά θύματα, που αφήνονται έρμαια στον ανελέητο κανιβαλισμό και την ανηθικότητα το κυρίαρχου συστήματος δήθεν «Ενημέρωσης» στην Ελλάδα;

Η κατάσταση, δυστυχώς, επιδεινώνεται και από το ότι  κατά το μέρος ευθύνης του ΕΣΡ, επιδεικνύονται αντανακλαστικά ενός οργανισμού σε ημι-κωματώδη κατάσταση.

Για τους λόγους αυτούς – Σας ρωτάμε :

Με ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να προστατεύσετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη δικαιώματα των θυμάτων και των υποψηφίων θυμάτων της συγκεκριμένης πρακτικής ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα – δηλ. όλων μας; 


Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ,

συμφωνώ απόλυτα με τον χαρακτηρισμό σκτήνος, αλλά παρόλα αυτά αυτή την εικόνα περιέγραψαν τα ΜΜΕ και σε αυτή την εικόνα αναφέρθηκα στην πρωτολογία μου.

Όταν μιλάμε για ένα θέμα με τόσο προφανείς ακραίες πτυχές, είναι εύκολο να συμφωνούμε σε κάποια σημεία. Για να το πούμε αλλιώς , είναι αδύνατο να υπάρχουν διαφωνίες για τους κοινούς τόπους απέναντι σε μία τέτοια ιστορία.

Εδώ, όμως, δεν αρκεί μια θεωρητική συζήτηση, για την ηθική και νομική απαξία μπροστά σε μία τέτοιου είδους ακραία εγκληματική συμπεριφορά και για τις επίμονες παρεκτροπές των κατ’ όνομα “δημοσιογράφων”.

Φαντάζομαι ότι, προφανώς, θα συμφωνούμε στις διαπιστώσεις για την πρακτική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.  

Για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να πούμε «Ορισμένων» Μέσων. Δυστυχώς, όμως, μιλάμε για το κυρίαρχο σύστημα ενημέρωσης και την απεχθή ομοφωνία του.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι πρωτοφανή. Επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία, εδώ και χρόνια. Απλώς, τώρα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της υπόθεσης, είναι –πια– προκλητική η νοσηρότητα αλλά και η υπέρβαση των ορίων.

Δεν αρκεί, λοιπόν,  να στηλιτεύουμε αυτές τις πρακτικές. Εδώ είμαστε σε διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Και η Ερώτηση είναι συγκεκριμένη   : Με ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα προστατεύσετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη δικαιώματα των θυμάτων και των υποψηφίων θυμάτων της συγκεκριμένης πρακτικής ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα – δηλ. όλων μας.

Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για κάποια λογοκρισία ή για αποκομμένες τιμωρητικές διατάξεις. Μιλάμε για την αναγκαία προστασία αυτονόητων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τα πράματα είναι καθαρά. Τρεις περιπτώσεις υπάρχουν : 

  •  Ή δεν βλέπετε πως υπάρχει πρόβλημα, ώστε να πάρετε μέτρα 
  • Ή βλέπετε πρόβλημα αλλά έχετε καταλήξει ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να πάρει μέτρα 
  • Ή αναγνωρίζετε το πρόβλημα και έχετε την πρόθεση να λάβετε μέτρα – και , σε αυτήν την περίπτωση, αυτά περιμένουμε να ακούσουμε.

Καταλαβαίνετε , καλύτερα από όλους , ότι μια γενικόλογη αναφορά του τύπου “θα λάβουμε μέτρα” ή “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”,  δεν έχει καμία απολύτως πραγματική αξία. Πόσο μάλλον αφού είμαστε ήδη κατόπιν εορτής….!

Αναμένουμε λοιπόν υπεύθυνη Υπουργική απάντηση : άμεσα και συγκεκριμένα κυβερνητικά ή νομοθετικά μέτρα. 

Ας αφήσουμε το ΕΣΡ στην άκρη. Αυτό ανήκει σε άλλες διαδικασίες. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ να χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για ανευθυνότητα της Κυβέρνησης και για απραξία.

Επιτέλους : Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που μας προσβάλλει και μας υποτιμά – αλλά και μας απειλεί – όλους, πως θα την αντιμετωπίσετε ;

Τα ανεξέλεγκτα Μέσα γίνονται παντοδύναμα. Δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα, κανένας εξισορροπητικός παράγοντας απέναντι στην αυθαιρεσία τους. 

Παράδειγμα : Διαχέουν με ευκολία στην κοινωνία τις υπερασπιστικές γραμμές της ανομίας – τις περισσότερες φορές χωρίς κανένα αντίλογο. Η κοινωνία εθίζεται να θεωρεί φυσικό, ή ακόμα και δικαιολογημένο, το ανήθικο.

Επιτέλους, είναι μέρος της κυβερνητικής ευθύνης ο έλεγχος αυτής της Ζούγκλας. 

Αυτή η ασυδοσία όχι μόνο κατασπαράσσει την προσωπικότητα των θυμάτων της αλλά και εκπαιδεύει την κοινωνία σε έναν πολιτισμό βούρκου και λάσπης – την εθίζει σε μια καθημερινότητα και απάνθρωπη και αντικοινωνική. 

Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Θεωρούσα πιθανό να μας ρωτήσει ο κ. Υπουργός αν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα… Έχουμε προτάσεις και θα τις καταθέσουμε στο Κοινοβούλιο…

Θα αναφέρω ενδεικτικά : Τα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα που αφορούν σε προσβολή προσωπικότητας και παραβίαση προσωπικών δεδομένων να διώκονται και αυτεπάγγελτα – Οπωσδήποτε αν αφορούν σε ανήλικους. Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις :

Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται μόνος του ο κάθε αδύναμος κρίκος σε αυτήν την κοινωνία να αναμετρηθεί με τα συμφέροντα των μεγάλων καναλιών ή συγκροτημάτων Τύπου η με τις δυνατότητες των μεγαλοδημοσιογράφων….

Επίσης, πρέπει να προστατευθεί επιτέλους η μυστικότητα των ανακριτικών διαδικασιών. Σε άλλες χώρες, π.χ., υπάρχουν Υπηρεσίες Τύπου στα Δικαστήρια, με επικεφαλής Δικαστή ή Εισαγγελέα, που ανακοινώνουν ό,τι είναι ανακοινώσιμο. Για τα παραπάνω υπάρχει ευθεία παράβαση του νόμου…

Εγώ θα έλεγα και θα σας προτείνω να υπάρξει μία Υπηρεσια Τύπου με επικεφαλής Εισαγγελέα ή Δικαστή και να δίνεται στον Τύπο ό,τι πρέπει να μάθει ο κόσμος.

Αλλά, σε αυτά, οπωσδήποτε θα επανέλθουμε. Ευχαριστώ !

 


19.10.2022 – Ολομέλεια

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης  με αριθ. Πρωτ.  59/14-10-2022

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα