Βαρύτατες καταγγελίες για τη λειτουργία του Ι.Κ.Υ

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 29/03/2023 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα τις βαρύτατες καταγγελίες για τη λειτουργία του Ι.Κ.Υ.

Τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ήρθαν στην επιφάνεια με την πρόσφατη παραίτηση της Γενικής Διευθύντριας κ. Φουντοπούλου, Καθηγήτριας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ιδίως με όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή παραίτησής της. Σε αυτήν, ειδικότερα, καταγγέλλει ευθέως αδιαφάνεια και κακή διαχείριση, επικαλούμενη μάλιστα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί το ΙΚΥ αφού «η υπηρεσιακή της εντιμότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το Πανεπιστημιακό της ήθος έχουν κλονισθεί». 

Δημοσιοποιήθηκε, μάλιστα, πως αναγκάστηκε, τελικά, να αποστείλει την παραίτησή της με Εξώδικο προς την κ. Υπουργό, αφού δεν είχε λάβει καμία απάντηση σε δυο προηγούμενες επιστολές της με το ίδιο αντικείμενο, τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα προβάλλονται – προφανώς μετά λόγου γνώσεως – συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως π.χ. ότι : Παραβιάζεται ο ευρωπαϊκός οδηγός διαχείρισης του προγράμματος Erasmus, ενώ πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου πληρώνονται παρατύπως για την υλοποίηση προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Αξιολογητές έχουν καταλάβει θέσεις χωρίς σχετική προκήρυξη και χωρίς να έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο. Έχουν υλοποιηθεί «μη σύννομες απολύσεις» Συμβασιούχων εργαζόμενων στο Erasmus. Οι συνεδριάσεις του ΔΣ γίνονται χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητάς τους. Υπήρξε «διοικητική και ποιοτική αδυναμία και υπαίτια παράλειψη του φορέα» για την ένταξή του στο πρόγραμμα Ψηφιοποίησης του Δημοσίου Τομέα. Επίσης, χαρακτηρίζει «ομιχλώδη» τη διαδικασία που υιοθετείται ως προς τις προμήθειες του Ιδρύματος, με κίνδυνο καταλογισμών αλλά και ενδεχόμενη αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών. Καταλήγει δε με αναφορές για θέματα εργασιακού εκφοβισμού, απείθειας υπαλλήλων με την κάλυψη της διοίκησης, ασυμβίβαστου καθηκόντων κ.ά.

Επειδή απέναντι στη σωρεία των παραπάνω καταγγελιών της παραιτηθείσας  Διευθύντριας η Διοίκηση του ΙΚΥ εξέδωσε μία ανακοίνωση που δεν παραλαμβάνει καμία ουσιαστικά απάντηση αλλά περιορίζεται να χαρακτηρίσει (γενικώς) την καταγγελία ως «ανυπόστατη», με την αναμενόμενη κατά τα λοιπά επιφύλαξη «παντός νομίμου δικαιώματος» και άλλες προσωπικές αναφορές, με προφανή σκοπό να πληγεί η αξιοπιστία της καταγγέλλουσας και των καταγγελλομένων. Επί της ουσίας, πάντως, υπάρχει μία και μόνη αναφορά, ως προς την ψηφιοποίηση, για την οποία εκθέτει ότι ξεκίνησε η διαδικασία (μόλις) το 2022, με την υποβολή σχετικού Τεχνικού Δελτίου Πράξης,

Επειδή η κατάσταση που αποτυπώνεται στις συγκεκριμένες καταγγελίες αναμφίβολα δεν τιμά κανέναν – ούτε τη Διοίκηση του ΙΚΥ ούτε το εποπτεύον Υπουργείο, και μάλιστα στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Επειδή από τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνεται η κοινή αίσθηση ότι ο μόνος δημόσιος φορέας χορήγησης υποτροφιών λειτουργεί κατά τρόπο κατώτερο των αναγκών και του έργου το οποίο θεσμικά του αναλογεί και αναλώνεται κατά βάση στην αυτοσυντήρηση ενός μη υγιούς εσωτερικού μηχανισμού.

Για τους λόγους αυτούς

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Γιατί έπρεπε να φτάσει το τέλος της κυβερνητικής θητείας για να έρθουν στο φως τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Ι.Κ.Υ. ;

Ποια συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις του Υπουργείου υπήρξαν κατά τη διάρκεια της θητείας σας για την πρόληψη όλων αυτών των καταστάσεων;

Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα διερευνηθούν και θα αντιμετωπισθούν τα καταγγελλόμενα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα


Φωτογραφία | EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα