ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καταθέσαμε την επίκαιρη αυτή ερώτηση για τη δική σας υπουργική απόφαση που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για το επιχειρηματικό πάρκο στα Σπάτα Αττικής.
Κύριε Υπουργέ, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πρόκειται για μία υπουργική απόφαση που προσπαθεί αδέξια να θεμελιώσει μία δικαιολογία για τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων τις Κυριακές. Και λέω αδέξια, γιατί προσπαθεί με προσχηματική αιτιολόγηση να παρακάμψει τη γνωστή σχετικά πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγόρευε την λειτουργία του εκπτωτικού χωριού τις Κυριακές. Η απόφαση είναι η 535/19 του τέταρτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και απορώ, δεν κατανοείτε ότι αποτελεί πρόκληση για το μέσο πολίτη να αιτιολογείται μία τέτοια απόφαση με βάση ότι ανήκει στον ίδιο δήμο με το αεροδρόμιο των Σπάτων και ότι γειτνιάζει με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο που αποτελεί, όπως αναφέρετε, πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως που επιθυμούν να γνωρίζουν καλύτερα τα ζώα, τα οποία να υποθέσω σας ευχαριστούν κιόλας για το ενδιαφέρον σας.
Γιατί ευτελίζετε έτσι την εκτελεστική εξουσία; Η νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση τέτοιων υπουργικών αποφάσεων δεν έχει δοθεί προφανώς για να ευτελίζεται με αυτόν τον τρόπο, έτσι δεν είναι;
Γνωρίζετε και εσείς ότι ο Τύπος, αλλά και η κοινή γνώμη βόα κάνοντας λόγο για ρουσφέτι του Υπουργού και για φωτογραφική διάταξη και τα αντίστοιχα συμφέροντα έχουν ονοματεπώνυμο: Εκπτωτικό χωριό Mc Arthur Glen και Smart Park.
Γνωρίζετε επίσης ότι αυτή η απόφαση συναντά την καθολική αντίδραση των ενδιαφερομένων επαγγελματικών τάξεων τόσο των εμπόρων όσο και των εμποροϋπαλλήλων.
Κύριε Υπουργέ, η θέσπιση φωτογραφικών διατάξεων και μάλιστα με σκοπό την εξυπηρέτηση μεμονωμένων ιδιωτικών συμφερόντων υποβαθμίζει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και πλήττει θα έλεγα ευθέως το κύρος και την αξιοπιστία του. Γι’ αυτό και σας καλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα και να ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εγώ ευχαριστώ.
Θα απαντήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης.
Κύριε Γεωργιάδη, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας και είστε πολύ ικανός να τα πείτε όλα σε αυτό το διάστημα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και για την ψήφο εμπιστοσύνης που μου δίνετε.
Αγαπητή κυρία Αντιπρόεδρε του Κοινοβουλίου και συνάδελφε, κυρία Σακοράφα, καταρχάς ευχαριστώ για την ερώτηση, κυρίως γιατί έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη φασαρία και πρωτοσέλιδα του Τύπου και έπρεπε να τεθεί στο Κοινοβούλιο για να δοθούν και οι απαντήσεις.
Όταν, όμως, αναφέρετε δικαστικές αποφάσεις, όπως το έκαναν τα δημοσιεύματα θα πρέπει να τις αναφέρουμε όλες και επί της ουσίας, όχι όπως μας βολεύουν. Έτσι δεν είναι;
Λοιπόν, η απόφαση στην οποία αναφέρεστε η 100/2017 που ακύρωσε την υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της 7ης Ιουλίου του 2014 έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Σας το διαβάζω: «Ειδικότερα καθόσον αφορά τον τουρισμό, η απομάκρυνση από τον κανόνα της αργίας κατά τις Κυριακές επιχειρείται υπό την προϋπόθεση ότι η εξαίρεση αφορά σαφώς προσδιορισμένες περιοχές, στις οποίες η οικονομικοκοινωνική ζωή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο του τουρισμού, οι εξαιρέσεις προσδιορίζονται με ακρίβεια κατά χρόνο και κατά δυνατόν σε διάσπαρτες ημέρες ανά έτος, κλπ.»
Ο λόγος που ακυρώνεται η απόφαση -προσέξτε- δεν είναι η ουσία, γιατί φαντάζομαι την ουσία της αποφάσεως αυτής δεν ξέρω αν στο ΜέΡΑ25 έχετε μεγάλη συμφωνία, το σκεπτικό όπως ξέρετε είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης θρησκευτικής άσκησης των καθηκόντων κατά τις Κυριακές.
Οφείλω, όμως, να σας πω…
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν σας κατάλαβα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Λέω ότι η ουσία της αποφάσεως, στην οποία αναφερθήκατε, έγκειται στο απρόσκοπτο δικαίωμα ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών. Αυτό υπερασπίζεστε.
Πάμε, όμως και στην ουσία της αποφάσεως τώρα. Ακούστε τι λέει: «Επειδή εν προκειμένω, με την εξουσιοδότηση του ν.4254/2014 και ανεξαρτήτως λόγων αναφερομένων στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών το θρήσκευμα πολιτών κλπ, επειδή η αναφορά σε «τρεις γενικά τουριστικές περιοχές» χωρίς ειδικότερο και συγκεκριμένο προσδιορισμό είναι αόριστη, συνεπώς η βασισθείσα στην εξουσιοδότηση αυτή η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι μη νόμιμη». Καταθέτω, την απόφαση για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η απόφαση στην οποία αναφερθήκατε και που υπερασπίζεται το απρόσκοπτο δικαίωμα στα θρησκευτικά καθήκοντα των Κυριακών απερρίφθη ως αόριστη.
Γιατί ως αόριστη; Γιατί γενικώς μιλούσε για τρεις τουριστικές περιοχές. Μετά όμως από αυτήν την υπουργική απόφαση του 2014, κυρία Αντιπρόεδρε, υπήρξε εξέλιξη. Κι εδώ σας κατηγορώ λίγη λαθροχειρία. Κι εσείς είστε πολύ αξιοπρεπής και μελετηρή για να κάνετε αυτά που κάνουν οι Συριζαίοι. Το 2017 άλλαξε ο νόμος. Ο κ. Παπαδημητρίου επί του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε στο συγκεκριμένο άρθρο όπως ίσως γνωρίζετε 42.1α στο οποίο έδωσε στον Υπουργό Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας την εξουσιοδοτική διάταξη να ορίζει με υπουργική του απόφαση συγκεκριμένα ποιες θεωρεί τουριστικές περιοχές. Προσέξτε τι λέμε τώρα. Έχει εκδοθεί προηγουμένως μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει «πέφτει λόγω αοριστία»ς, δηλαδή πρέπει να πας να ορίζεις συγκεκριμένα λέει το ΣτΕ. Αυτό που έκανα εγώ δηλαδή και με κατηγορήσατε. Έρχεται ο νομοθέτης του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό, 42.1α, να ορίζει με υπουργική απόφαση συγκεκριμένες περιοχές. Αυτή η απόφαση του κ. Παπαδημητρίου προσεβλήθη στο ΣτΕ από τους ίδιους που και τώρα αντέδρασαν, την ΓΣΕΕ, τη ΓΣΒΕΕ και τις άλλες οργανώσεις των εμπόρων. Και σέβομαι τις αντιδράσεις τους.
Καταθέτω επίσης στα Πρακτικά αυτό που δεν είπατε στη Βουλή, καθώς και το σκεπτικό και σχετικά δημοσιεύματα. Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 18/2019 κρίθηκε συνταγματική η απόφαση 758112/6-7-2017 που είχε υπογράψει ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου. Έρχεται ,λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ορίζει ότι είναι συνταγματικό να μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης να ορίζει με υπουργική του απόφαση συγκεκριμένα τουριστικές περιοχές και να θεραπεύει το πρόβλημα της αοριστίας του παρελθόντος.
Καταθέτω στα Πρακτικά το σκεπτικό της αποφάσεως καθώς και της μειοψηφίας.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Έπρεπε να απαντηθούν αυτά.
Κι έτσι με την απόφαση αυτή τι λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας; «Η εν λόγω ρύθμιση δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη τουριστική κίνηση» κλπ.
Το καταθέτω κι αυτό στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άρα, συγκεφαλαιώνοντας, εσείς και όσοι έκαναν τη σχετική φασαρία για τις ανακοινώσεις στον Τύπο και τα πρωτοσέλιδα πήγτεν σε μια προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφερόταν σε προηγούμενο νόμο του ελληνικού κράτους. Ήρθε στη συνέχεια η Κυβέρνηση της Αριστεράς κι άλλαξε τον νόμο. Έδωσε καινούρια εξουσιοδοτική διάταξη. Επ’ αυτής προσέφυγαν όλοι αυτοί οι οποίοι είχαν προσφύγει και κατά την προηγούμενη που αναφέρατε. Χάσαμε στο δικαστήριο. Κρίθηκε συνταγματικό αυτό στο δικαστήριο. Κι έρχομαι εγώ κατ’ εφαρμογή του νόμου και του δικαστηρίου και εκδίδω την επίμαχη υπουργική απόφαση που στη δευτερολογία μου θα σας την εξηγήσω και περαιτέρω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Καλά που δεν το έπαιξα.
Κυρία Σακοράφα, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω γιατί πάντα λέτε ότι είμαι προετοιμασμένη και διαβασμένη. Ευχαριστώ πολύ. Θα έλεγα ότι είναι κομπλιμέντο αυτό για έναν Βουλευτή.
Εγώ, κύριε Υπουργέ, δεν αναφέρθηκα στην απόφαση που είπατε εσείς. Εγώ αναφέρθηκα σε άλλη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα πάω παρακάτω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με βάση τις δικές σας δηλώσεις γνωρίζουμε ότι είστε προσωπικά υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Εδώ δεν μιλάμε για αυτό το γενικό ζήτημα όμως. Εδώ μιλάμε για μία συγκεκριμένη απόφασή σας που αποδίδει το δικαίωμα αυτό σε συγκεκριμένες και κατονομαζόμενες επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο κι αυτό. Και δεν θα επαναλάβω ότι για αυτό το σκοπό επιστρατεύετε προκλητικές, θα έλεγα και προφανώς προσχηματικές δικαιολογίες. Τι να κάνουμε τώρα; Θα πρέπει να επισημάνω για να προχωρήσετε στην έκδοση αυτής της απόφασης αγνοήσατε πλήρως και θα έλεγα περιφρονήσατε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που αντιτίθενται σε αυτή τη ρύθμιση γιατί πλήττονται άμεσα. Πρέπει να το δείτε αυτό Κύριε Υπουργέ. Τι να κάνουμε; Είναι τόσο το Εμπορικό Επιμελητήριο όσο και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση που θεωρούν καταστρεπτική.
Και βέβαια είναι προφανές, κύριε Υπουργέ, ότι εδώ διαμορφώνονται με άμεση κυβερνητική παρέμβαση και ευθύνη συνθήκες όχι ελεύθερης αγοράς αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ αποδεικνύεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι όλη η νεοδημοκρατική φιλολογία περί προστασίας της περίφημης μεσαίας τάξης δεν ήταν παρά μια φτηνή προεκλογική συνθηματολογία.
Εξάλλου για το θέμα τοποθετήθηκε αρνητικά και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Με βάσιμη επιχειρηματολογία αναφέρουν επιλέξει ότι «η Κυβέρνηση εκπληρώνοντας τη βούληση των μεγάλων πολυκαταστημάτων των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των malls», ξέρετε την ιστορία μου με τα malls, «των εκπτωτικών χωριών που θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις στο εμπόριο, έρχεται και διαμορφώνει συνθήκες για την απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με φωτογραφίες διατάξεις». Παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ που σας ανέφερα, που είχε άλλο νούμερο. Σας ανέφερα την απόφαση 535/2019 του τέταρτου τμήματος στο οποίο είχαν προσφύγει αυτές οι δύο εταιρείες. Το ξέρετε, κύριε Υπουργέ. Και η McArthur και ένα άλλο εκπτωτικό χωριό του δήμου Σπάτων Αρτέμιδος στη θέση Γιαλού. Το τέταρτο τμήμα με την απόφαση 535/2019 την απέρριψε με συγκεκριμένη αιτιολογία βάζοντας την τοπική εγγύτητα προς την πύλη εισόδου της χώρας, το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής, την ύπαρξη τουριστικών αγορών με αυξημένη λιανεμπορική δραστηριότητα. Τα λέω συνοπτικά γιατί δεν έχω χρόνο. Απέρριψε, λοιπόν, αυτά τα τρία χαρακτηριστικά ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς αυτών των δύο εταιρειών.
Ερωτώ, λοιπόν. Εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις αυτών των θεσμικών, θα έλεγα, οργάνων;
Κλείνω. Απ’ ό,τι φαίνεται, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κυβερνητική πολιτική και το σχέδιό σας για την ανάπτυξη εξαντλείται στην κατ’ εξακολούθηση θέσπιση τέτοιων μεμονωμένων φωτογραφικών ρυθμίσεων. Μερικές δε είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και υποβάλλονται στην δημοκρατική αρχή της κομματικής πειθαρχίας, θα τολμούσα να πω, κύριε Υπουργέ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εγώ ευχαριστώ.
Κύριε Γεωργιάδη, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Κυρία συνάδελφε, κατ’ αρχάς δεν θα λύσουμε το ιδεολογικό μας ζήτημα για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Προφανώς διαφωνούμε.
Επειδή αναφέρατε τις προσωπικές μου απόψεις, που ποτέ δεν έχω κρύψει, οφείλω να σας πω ότι όταν κάποιος γίνεται Υπουργός δεν νομοθετεί βάσει προσωπικών απόψεων αλλά εφαρμόζει κυβερνητική πολιτική.
Θέλω να γίνει σαφές. Δεν έχουμε καμία διάθεση στο Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξουμε ζήτημα Κυριακών. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι ο νόμος ο οποίος ήδη έχει ψηφιστεί αρχικά από την Κυβέρνηση Σαμαρά και στη συνέχεια από την Κυβέρνηση του Τσίπρα ρυθμίζει επαρκώς το ζήτημα και δίνει τα εργαλεία στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίσει επαρκώς την αγορά ως προς αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο στον Υπουργό Ανάπτυξης αλλά και στους οικείους αντιπεριφερειάρχες για να είμαι δίκαιος. Εδώ δεν μιλάμε για το άνοιγμα όλων των Κυριακών του χρόνου. Μιλάμε μόνο για το άνοιγμα κατά την τουριστική περίοδο. Δηλαδή, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Γι’ αυτό συζητάμε εδώ.
Πάμε στην ουσία, ως προς το γενικό περί αθέμιτου ανταγωνισμού που αναφέρατε και το λέτε συνεχώς. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι κι από την ανάποδη. Γιατί θα γνωρίζετε ότι όπως λειτουργεί σήμερα η αγορά τα μεγάλα εκπτωτικά κέντρα που είναι ακριβώς απέναντι από το αεροδρόμιο –δεν τα αναφέρω γιατί δεν θέλω- λειτουργούν κατά την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου. Όταν, λοιπόν, κάποιος αντιμάχεται και λέει «τα δύο που είναι απέναντι να λειτουργούν, το άλλο που είναι απέναντι στο ένα χιλιόμετρο να μη λειτουργεί» μπορείς να το δεις και ανάποδα. Ότι εξυπηρετείς τα συμφέροντα των δύο. Πάλι μεγάλες εταιρείες είναι κι αυτές οι δυο, πάλι πολυεθνικές είναι αυτές οι δυο, πάλι μεγάλα συμφέροντα έχουν και οι δυο. Έχουν το δικαίωμα να ζητάνε αυτές, αλλά έτσι και ρυθμιστεί να ανταγωνίζονται αθέμιτα τον απέναντι.
Γιατί, κυρία Σακοράφα, εγώ είμαι υπέρ του αθεμίτου ανταγωνισμού που θέλουν να έχουν ίδιο τρόπο ανταγωνισμού στις δυο πλευρές του δρόμου και δεν είστε εσείς που είστε υπέρ των πρώτων και κατά των δευτέρων; Δεν το κατάλαβα αυτό. Άρα, λοιπόν, ας τα αφήσουμε αυτά περί προθέσεων. Έχουμε μια ιδεολογική διαφορά.
Εμείς πιστεύουμε ότι κατά την τουριστική περίοδο εκεί που μαζεύεται πολύς κόσμος πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Η εξουσιοδοτική διάταξη που κρίθηκε δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει. Η απόφαση που αναφέρετε αναφέρεται σε προηγούμενη απόφαση με προηγούμενο νόμο. Άλλαξαν τα πράγματα. Βγήκε καινούρια απόφαση του ΣτΕ. Είναι του 2019 αλλά προσβάλλει προηγούμενο. Στο ενδιάμεσο άλλαξε ο νόμος. Βγήκε καινούρια εξουσιοδοτική διάταξη που κρίθηκε συνταγματική. Εμείς κάναμε χρήση, λοιπόν, της καινούριας εξουσιοδοτικής διατάξεως που έχει κριθεί συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και εσείς μου αναφέρετε πάλι την προηγούμενη.
Έρχομαι, λοιπόν και σας λέω ότι αυτό που κάναμε είναι σωστό. Όποιος μας ακούει, δεν ξέρει ότι ευρύτερα στην περιοχή των Σπάτων που αναφέρουμε που δεν είναι μέσα στον αστικό ιστό για να πλήξει μικρομεσαία καταστήματα, όπως αναφέρατε, πράγματι και λόγω του Αττικού Πάρκου και του αεροδρομίου μαζεύεται πολύς κόσμος κάθε Σαββατοκύριακο; Από μένα το ακούτε ότι αν πάρετε το αυτοκίνητό σας το Σαββατοκύριακο εκεί δεν μπορείς να πλησιάσεις, δεν μπορείς να παρκάρεις από τους τουρίστες από όλη την Ελλάδα, από εσωτερικό τουρισμό και από εξωτερικό που πλησιάζει εκεί;
Δεν είναι τουριστική περιοχή, λοιπόν, αυτή; Προφανώς και είναι τουριστική περιοχή. Και προφανώς, αν δεν βγάζαμε αυτή την απόφαση, θα επιτρέπαμε αθέμητο ανταγωνισμό από την ανάποδη και εμείς δεν θέλουμε να εξυπηρετούμε συμφέροντα. Θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες συνθήκες εργασίας και την ίδια συνθήκη ανταγωνισμού. Αυτή είναι η διαφορά.
Αναφέρομαι με σεβασμό στις ενώσεις των εμπόρων και στην ΕΣΑΕ και τον κ. Καρανίκα με τον οποίο έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία και συζητάμε τώρα για τα μεγάλα θέματα των εκπτώσεων και όλα τα υπόλοιπα και στη ΓΕΣΕΒΕ και σε όλους τους υπολοίπους τομείς που κατά καιρούς προσφεύγουν – ορισμένοι έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα προσφεύγουν εναντίον αυτής, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν- και δηλώνω πρώτον, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ανοίξει ζήτημα Κυριακών, αλλά πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής συνεχώς σε αυτή τη χώρα.
Όσοι ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, καλώς γνωρίζουμε πια ότι στις περισσότερες χώρες αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί. Ας μην τσακωνόμαστε, λοιπόν, στα αυτονόητα. Είμαστε μια τουριστική χώρα, θέλουμε να αυξήσουμε το ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν, θέλουμε να δείχνουμε στους ξένους επενδυτές –στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ξένους επενδυτές στο συγκεκριμένο εκπτωτικό χωριό- ότι η Ελλάδα είναι μια επιχειρηματική φιλική χώρα, βγαίνουμε και διαφημίζουμε διαρκώς πόσο θέλουμε άμεσα ξένες επενδύσεις και πόσο τις χρειαζόμαστε για να πάει μπροστά ο τόπος μας. Ε, μην τσακωνόμαστε και χτυπάμε και αυτές που ήρθαν. Γιατί αν κάποιος έρθει στην Ελλάδα και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και οι ανταγωνιστές του λειτουργούν καλύτερα, δυσφημίζεται η Ελλάδα στο εξωτερικό και δυσκολεύεται η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Όταν, όμως, όλοι ξέρουν ότι εδώ έχουμε κράτος-δικαίου και τα ίδια ισχύουν για όλους, πολύ πιο εύκολα τους πείθεις να έρθουν.
Άρα, λοιπόν, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν ανοίγει γενικά ζήτημα Κυριακών, δεν ανοίγω γενικά ζήτημα Κυριακών, δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση κρίναμε ότι ήταν δίκαιο να ενταχθεί και αυτή η ζώνη στην τουριστική περιοχή, διότι επρόκειτο και περί αδικίας, αλλά και περί λάθους.
Ευχαριστώ πολύ.