ΕΡΩΤΗΣΗ: Διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΕΦΚΑ

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα  Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε την 07/05/2020 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνα κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση, για τη διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΕΦΚΑ.

Το κείμενο της ερώτησης:

Περιήλθαν σε γνώση μας πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), που αναφέρονται σε προγραμματιζόμενη ενίσχυση της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ, με προσωπικό  του  Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από αίτημα του ίδιου του ΕΦΚΑ, με σκοπό την επιτάχυνση της εκκαθάρισης του συσσωρευμένου αριθμού προσωρινών συντάξεων.

Σε περίπτωση βασιμότητας, προκύπτει ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, διατάσσεται, χωρίς να ερωτηθεί, να ενισχύσει ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και διατίθεται για την διεκπεραίωση αλλοτρίων αντικειμένων.

Η συνδρομή των ΕΔ στον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (φυσικές καταστροφές, επιδημιολογικά φαινόμενα που απειλούν τη δημόσια υγεία ), σε συνθήκες μεγάλου κινδύνου, για μικρό χρονικό διάστημα και  διατηρώντας τον πραγματικά έκτακτο χαρακτήρα τους μπορεί να είναι γενικά αποδεκτή.

Όμως , τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις μετεξελίσσονται σε πρωταγωνιστική παρεμβατική δύναμη, με την ανάθεση καθηκόντων ξένων προς τον προορισμό τους (πχ συγκρότηση δομών φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων , παροχή υπηρεσιών σίτισης κλπ).

Επίσης, κλιμακώνεται η αναγκαστική και υποχρεωτική παρουσία του προσωπικού των ΕΔ σε μια πλειάδα εκδηλώσεων του κράτους και της εκκλησίας, οι οποίες – στις περισσότερες περιπτώσεις – δεν έχουν σχέση με το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επειδή η εύκολη λύση της διάθεσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αλλότριους σκοπούς πλήττει ευθέως την πληρότητα της δυναμικής τους να επικεντρωθούν και να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, δηλ. στην αποτελεσματική προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Επειδή η  διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλα Υπουργεία και Οργανισμούς (όπως στον ΕΦΚΑ) αποδυναμώνει τη στελέχωσή τους, αφού τις αποστερεί από προσωπικό επιβαρύνοντας ταυτόχρονα, με υπηρεσιακό φόρτο, όσους παραμένουν στις θέσεις τους.

Επειδή οι  εποχές που το προσωπικό των ΕΔ αναλάμβανε τη διεκπεραίωση αλλοτρίων έργων (όπως στην αποκομιδή απορριμμάτων ή στις απεργίες των συγκοινωνιών), έχουν καταδικασθεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

  1. Υπάρχει πράγματι κυβερνητικός σχεδιασμός για την διάθεση προσωπικού  των Ενόπλων  Δυνάμεων στον ΕΦΚΑ ;
  2. Ποιες θα είναι οι υπηρεσιακές και επιχειρησιακές επιπτώσεις της απόσπασης του προσωπικού αυτού από το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ;
  3. Βάσει ποιας επίσημης έκθεσης ή μελέτης αρμοδίων υπηρεσιακών ή κυβερνητικών οργάνων προκύπτει ότι υπάρχει πλεονάζον και διαθέσιμο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις ;
  4. Γιατί δεν αντιμετωπίζεται με τον κατ’ εξοχήν νόμιμο και πρόσφορο τρόπο η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ, δηλ. με την πρόσληψη του αντίστοιχα αναγκαίου προσωπικού ;

Η ερώτηση στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής Των Ελλήνων εδώ

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα