Ανοιχτό προς περαιτέρω διερεύνηση αναγνώρισε πως πρέπει να μείνει το θέμα του Ελληνικού η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, Cecilia Wikstrom μετά από αναφορά πολιτών την οποία υποστήριξε χθες στην Επιτροπή και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.
«Το Ελληνικό πουλήθηκε με λιγότερα από εκατό ευρώ το τετραγωνικό, όταν το δημόσιο αγοράζει δίπλα με 2.500 και 3.000 το τετραγωνικό» είπε χθες στην Επιτροπή Αναφορών η Σοφία Σακοράφα, εκφράζοντας την απορία της πως ο κ.Ουζουνίδης που εκπροσώπησε την «αριστερή» κυβέρνηση στην συζήτηση της Επιτροπής, υπερασπίστηκε την πιο σκληρή αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ ελληνική κυβέρνηση.
«Η αναφορά που συζητάμε σήμερα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο από Έλληνες πολίτες που αγωνιούν για το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας» ανέφερε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, η οποία υποστήριξε ότι σαφώς και παραβιάζονται ευρωπαϊκοί νόμοι καθώς και οδηγίες για το περιβάλλον.
Η Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι «ο συγκεκριμένος επενδυτής με την ίδια τακτική ανήγειρε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, το οποίο προκάλεσε ζημιά οικονομική και περιβαλλοντική. «Το εμπορικό κέντρο αυτό χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε παράνομο και κατεδαφιστέο. Η κυβέρνηση όμως προσπαθεί να το διασώσει και να μην πληρώσει πρόστιμα».
Η Σοφία Σακοράφα ρώτησε την Επιτροπή αν έχει γίνει έρευνα και για το αν τηρήθηκαν οι αρχές του ανταγωνισμού και χαρακτήρισε την σύμβαση του Ελληνικού «απαύγασμα της διαπλοκής και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής».
Στο τέλος της συζήτησης η πρόεδρος αξιολογώντας όλα όσα παρέθεσαν οι αναφέροντες και οι ευρωβουλευτές που παρενέβησαν, αποφάνθηκε ότι θα κρατηθεί ανοιχτή η αναφορά και θα σταλεί επιστολή τόσο στην ιδιωτική εταιρία που έχει υπογράψει τη σύμβαση, όσο και στις ελληνικές αρχές (υπουργείο Περιβάλλοντος και υπουργείο Οικονομίας) για να απαντήσουν συγκεκριμένα σε όλα τα θέματα που ετέθησαν.
Στην απάντησή της τόνισε και ότι ο περιβαλλοντικός έλεγχος «θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα πρέπει να γίνει σεβαστή η οδηγία και βεβαίως να εφαρμοστεί» ενώ ζήτησε να ασχοληθεί και η επιτροπή ΕCΟΝ για το οικονομικό κομμάτι». Τέλος έγινε δεκτό να διερευνηθεί και η κρατική ενίσχυση προς τον επενδυτή, μέσω απαλλαγών από φόρους και εισφορές.