Σοφία Σακοράφα | Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (2-2-2021)

powered by social2s

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα καλωσορίσουμε εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τους προτεινόμενους από τον κύριο Υπουργό. Θα μου επιτρέψετε, κατ’ αρχήν, να επισημάνω ότι για τη στελέχωση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι και σημαντική η εμπειρία από τη μάχιμη δικηγορία.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το Κόμμα μας έχει σαφή θέση για τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης Διοικήσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές, γιατί πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή όπως έχει θεσμοθετηθεί, καταστρατηγεί τη δημοκρατική λειτουργία, αφού αναθέτει στο Κοινοβούλιο την προσχηματική νομιμοποίηση κομματικών διορισμών της κυβέρνησης και με αυτήν την πάγια θέση ψηφίζουμε «παρών» χωρίς να αξιολογούμε τους εκάστοτε προτεινόμενους, οι οποίοι, στην παρούσα περίπτωση σαφώς έχουν σημαντικά προσόντα.

Ήδη από τον Δεκέμβριο έχει αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που προδιαγράφει περισσότερες απευθείας αναθέσεις και λιγότερες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης. Νομίζω ότι θα ήταν παρά πολύ σημαντικό να έχουμε την άποψη των προτεινομένων. Πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση; Έχουν διαμορφωμένη γνώμη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ίσως και κάποιον προβληματισμό ή και προτάσεις, για να βελτιωθεί;

Θα ήθελα να θυμίσω ότι οι μηχανικοί του δημοσίου είχαν εξαγγείλει και απεργία, επειδή εκχωρούνται αρμοδιότητες του κράτους σε ιδιώτες. Έχουμε και το γνωστό  περιστατικό της σύμβασης της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir Technologies. Για τη συμφωνία αυτή, που δεν υπήρχε στις πλατφόρμες «Διαύγεια» και «Προμηθέας» ο ελληνικός λαός ενημερώθηκε μόνο μέσα από μια ενθουσιώδη ανάρτηση του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό προκάλεσε στη Βουλή Ερωτήσεις και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων δύο από το ΜέΡΑ25, και από μία από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το Κίνημα Αλλαγής. Το αποτέλεσμα ήταν πολυσέλιδες και μάλλον φλύαρες Υπουργικές απαντήσεις που περισσότερο συσκότιζαν παρά διαφώτιζαν. Για αυτό το ζήτημα θα ήθελα να ζητήσω την άποψη των προτεινομένων και να τους ρωτήσω αν πιστεύουν πως υπάρχει λόγος πολιτικός, οικονομικός ή διοικητικός να μην αναρτώνται τέτοιες συμφωνίες στις πλατφόρμες «Διαύγεια» και «Προμηθέας» και εν τέλει, αν θεωρούν ή όχι, ότι η ανάρτηση τέτοιων συμφωνιών ενισχύει τη διαφάνεια και συμβάλλει στην εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η αποφυγή της διαφάνειας είναι ανεπιθύμητο και επικίνδυνο συμβάν, πριν φτάσουμε να σκεφτόμαστε ότι είναι ακόμη και ύποπτο.

Ο κ. Σταθακόπουλος έχει ένα πολύπλευρο και πολυσχιδές συγγραφικό έργο. Ασχολείται κυρίως με τα θέματα Τουρκίας και τα λοιπά. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας ρωτήσω πάνω σ’ αυτά αν και θα μ’ ενδιέφερε πάρα πολύ η άποψή σας όσον αφορά και την ιστορική διάσταση της Επανάστασης του 1821 και τον τρόπο εορτασμού. Γιατί έχετε ασχοληθεί απ’ ότι βλέπω με αυτό. Ούτε να μπείτε στη διαδικασία να μου απαντήσετε όσον αφορά το τι πιστεύετε σε σχέση με τις διερευνητικές. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία, ίσως να το κάνω κάποια άλλη στιγμή. Θα ήθελα να κλείσω και θα μου επιτρέψετε να το κάνω αυτό με μια ειλικρινή ευχή προς εσάς. Θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε!

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα