Πρόταση για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς Απασχόλησης (11-2-2021)

powered by social2s

Προς :τον Πρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νικήτα Κακλαμάνη

Κοιν. :Τα Μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Η απασχόληση στην Ελλάδα διέρχεται παρατεταμένη κρίση. Καθημερινά φτωχοποιείται όλο και μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, λόγω της συγκυρίας του Κορονωϊού και από τα μέτρα αντιμετώπισής του.

Η Πρόταση Κοινής Έκθεσης για την Απασχόληση από την Επιτροπή και το Συμβούλιο αναδεικνύει την σοβαρότητα αυτής της κατάστασης (βλ. συνημμένο COM 2020 744 18.11.2020 τελικό).

Αναμφίβολα η Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ, με αναγκαίες βελτιώσεις σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση αυτής της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης (βλ. συνημμένο COM 2020 682 28.10.2020 τελικό).

Ήδη, η συγκεκριμένη πρόταση εξετάζεται, κατά τη νομική της βάση, από την Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από παραπομπή της Γερμανικής Προεδρίας, βάσει σχετικού αιτήματος της Δανίας αλλά και αντίστοιχες αμφισβητήσεις από κράτημέλη.

Εθνικά Κοινοβούλια (Δανίας, Μάλτας και Σουηδίας) κατέθεσαν Αιτιολογημένες Γνώμες, με αναφορές κυρίως στη μη τήρηση της αρχής της επικουρικότητας. Παράλληλα, άλλα Κοινοβούλια (Βουλγαρίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Τσεχίας), υιοθέτησαν Γνώμες που δεν συμμερίζονται την προσέγγιση για μη τήρηση της εν λόγω αρχής και επιθυμούν την έκδοση της σχετικής Οδηγίας, προτείνοντας και σχετικές βελτιώσεις.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα της απασχόλησης και των κατώτατων μισθών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την ελληνική πραγματικότητα και αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού σε όλα τα κόμματα.

Για την προώθηση του κορυφαίου αυτού ζητήματος στη Βουλή των Ελλήνων, είναι διαδικαστικά αναγκαία η βούληση και καθοριστική η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Επειδή αυτή η Πρόταση Οδηγίας έχει κεφαλαιώδη σημασία και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνδυασμό με την Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση,

Καταθέτουμε – και θέτουμε στην κρίση σας – συγκεκριμένη πρόταση :

Να συγκληθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με αντικείμενο την υιοθέτηση Γνώμης και από την Βουλή των Ελλήνων (Πρόταση Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση-Πρόταση κοινής έκθεσης για την απασχόληση).

Η Συνεδρίαση αυτή μπορεί να λάβει χώρα, κατ΄ επιλογή, είτε πριν είτε μετά την έκδοση της σχετικής Γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά την άποψή μας, θα ήταν σκόπιμο η εν λόγω συνεδρίαση να διεξαχθεί ως κοινή συνεδρίαση με την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να εξετασθεί και η δυνατότητα σύγκλησης της Ολομέλειας, βάσει του άρθρου 41Β παρ. 5 του Κανονισμού, για το ειδικό αυτό – και ιδιαίτερα κρίσιμο – θέμα. Με εκτίμηση Σοφία Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα