Προϋπολογισμός 2023 | Το Κράτος δεν υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες. Έχει άλλες προτεραιότητες...

powered by social2s

Ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Καμία έκπληξη ! Αποτυπώνει και αυτός τη συνέχεια της γνωστής πολιτικής.

Η Κυβέρνηση δείχνει ευχαριστημένη με την πορεία των πραγμάτων και συνεχίζει στις ίδιες γραμμές. Ήταν αναμενόμενο!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη παράμετρος,  η κρίσιμη : Υπάρχει καμία πιθανότητα να είναι εξίσου ευχαριστημένος και ο λαός που υφίσταται και θα υποστεί αυτήν την πολιτική ;  Εκτός αν πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο λαός, για κάποιο λόγο, έχει την υποχρέωση να είναι ευχαριστημένος.

Μέρος της κυβερνητικής πολιτικής, σαν άμεσο βέβαιο αποτέλεσμά της, είναι και η επίθεση ακρίβειας κατά της ελληνικής κοινωνίας.

Εκτίναξη του πληθωρισμού, διαρκώς κλιμακούμενες ανατιμήσεις ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης,  ‘πάρτυ’ απροκάλυπτης κερδοσκοπίας – και από το καρτέλ των σουπερμάρκετ και από τους διαβόητους επενδυτές σε ενέργεια και καύσιμα.

Το όλο σκηνικό επιδεινώνεται δραστικά και από τη λειτουργία των ελληνικών Τραπεζών, που διαχειρίζονται τη ρευστότητα με τρόπο προκλητικό.  Αρκεί να συγκρίνει κανείς τα επιτόκια δανεισμού με τα σχεδόν μηδενικά της λαϊκής αποταμίευσης…

Θυμίζω : Είναι οι ίδιες Τράπεζες που υπάρχουν χάρη στις αλλεπάλληλες ανακεφαλοποιήσεις από το πραγματικό υστέρημα  του ελληνικού λαού! Και είναι οι ίδιες Τράπεζες που με το παράπλευρο σύστημα των Funds θέλουν τώρα, χωρίς έλεος, να παίρνουν τα σπίτια των κόκκινων δανείων με τους πλειστηριασμούς. Με συνεργούς το κράτος, τους νόμους και τους αεριτζήδες.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ήδη αντιμετωπίζει τη δραματική επιδείνωση της δυνατότητας για αξιοπρεπή διαβίωση – οι πιο αδύναμοι ακόμα και για επιβίωση.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ , το Νοέμβριο του ’22, δείχνουν ότι τα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων έχουν απώλεια αγοραστικής δύναμης που φτάνει στο 40%.

Το παραμύθι ότι “για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία” δεν το πιστεύει κανείς. Εξάλλου, όλος ο κόσμος ξέρει ότι οι ανατιμήσεις δεν άρχισαν μετά τον Φεβρουάριο!  Υπάρχει μόνο για να επιβεβαιώσει ότι η κυρίαρχη πολιτική αρνείται να λάβει μέτρα για έλεγχο της κατάστασης – πολύ περισσότερο για αναστροφή της.

Η έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη είναι σαφής και αδιάψευστη. Λέει ότι η πληθωριστική έκρηξη των δύο τελευταίων ετών (2020-2022) οφείλεται, κατά 54%, στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών.

Πιστός υπηρέτης αυτής της μεθοδευμένης αντικοινωνικής πραγματικότητας, παραμένει και η Ελληνική Κυβέρνηση. Κανένα ουσιαστικό μέτρο για έλεγχο της αγοράς !

Η κερδοσκοπία διατηρείται αλώβητη και ενισχύεται με τη μέθοδο των επιδοτήσεων. Μια απροκάλυπτη μεθόδευση αναδιανομής του εθνικού πλούτου!

Οι δείκτες κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων (σουπερμάρκετ, καύσιμα, ενέργεια) είναι πραγματικά τρομακτικοί! Τρομακτικοί, με την ουσιαστική έννοια της λέξης : Πραγματικά τρομάζουν! Τρομάζουν όλους τους άλλους εκτός από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ληστρικού χρηματιστήριου ενέργειας: Η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκε αδικαιολόγητα να εξαιρεθούμε, όπως έκαναν η Ισπανία και η Πορτογαλία,  αλλά, επίσης, αρνήθηκε και να το τροποποιήσει, όπως π.χ. η Γερμανία. Έτσι ο κάθε Έλληνας, είτε στο σπίτι του είτε στην επιχείρησή του, πληρώνει εξωφρενικά υπερτιμημένο το ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής του. Η τιμολόγηση βασίζεται στην ακριβότερη τιμή παραγωγής, εκείνη του φυσικού αερίου, ενώ το κόστος για τους παρόχους είναι δραματικά μικρότερο για το μεγαλύτερο κομμάτι του ρεύματος, π.χ. από υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ακόμα και από λιγνίτη.  Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πιο αισχρό παράδειγμα πολιτικής για την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων !

Και κοροϊδεύετε αναίσχυντα τον κόσμο, πουλώντας το ψευδοαφήγημα της πολιτικής που δήθεν τον ανακουφίζει, με τις επιδοτήσεις. Αυτό το προβάλλετε συνειδητά και για έναν ακόμα λόγο : για να βγάλετε έξω από τη δημόσια συζήτηση κάθε πιθανότητα κυβερνητικής παρέμβασης στο σύστημα και στο ύψος της κερδοφορίας!  

Εντωμεταξύ, με τις επιδοτήσεις, χρηματοδοτείτε με δημόσιο χρήμα – δηλ. πάλι με χρήματα των φορολογούμενων – την επιθετική κερδοσκοπία των ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών, παραγωγών και παρόχων !

Κεντρικό ψευδοαφήγημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι και η περίφημη “μείωση των φόρων”.

Όμως, στην πραγματικότητα, το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν ποτέ η υψηλή φορολόγηση – ακόμα και ιστορικά ή σε σύγκριση π.χ. με τις ευρωπαϊκές ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Το πρόβλημα ήταν πάντα η μη ανταποδοτικότητα στη φορολόγηση. Γενιές και γενιές Ελλήνων πλήρωναν φόρους χωρίς την ανάλογη ανταπόδοση σε υποδομές και παροχές.

Αυτό το σύστημα, λοιπόν (τη μη ανταπόδοση), έρχεται ο φιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη να το κάνει και ιδεολογία και πρακτική.

Κατεδαφίζουμε τη Δημόσια Υγεία, τη Δημόσια Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια κ.ο.κ.  Ελαχιστοποιούμε, γενικά, τις υποχρεώσεις του Κράτους.

Έτσι, οι πόροι των φόρων καταναλώνονται όλο και περισσότερο στη λειτουργία του “στενού Κράτους”. Σε αυτό, βέβαια, περιλαμβάνονται και οι απευθείας αναθέσεις, το πλήθος των μετακλητών και των καλοπληρωμένων μάνατζερ στο δημόσιο – και  όλες γενικά οι δαπάνες του ιδιοτελούς πελατειακού συστήματος.

Σε τούτο τον προϋπολογισμό, πάντως, οι φόροι δεν μειώνονται. Τα προβλεπόμενα έσοδα είναι αυξημένα κατά 2 δις περίπου · με κύριο βάρος πάντα στους έμμεσους φόρους – που από μόνοι τους σηματοδοτούν μια αντιλαϊκή πολιτική.

Αύξηση των δημοσίων εσόδων προβλέπεται και από την εκποίηση της ‘τέως’ δημόσιας περιουσίας. Τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2022 εκτιμώνται σε 595 εκατομμύρια και για το 2023 υπερτριπλασιάζονται, υπολογιζόμενα σε περίπου 2 δις.

Εντωμεταξύ οι Κοινωνικές δαπάνες παραμένουν στα ίδια ποσοτικά επίπεδα (κοντά στα 3 δις), που σημαίνει ότι, λόγω πληθωρισμού, ουσιαστικά μειώνονται. Αυτά ισχύουν και ανά ειδικότερο τομέα: στα Νοσοκομεία, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.

Σε πολλούς αρέσει να λένε ότι έχουμε πια φύγει από τα μνημόνια και τις εποπτείες… Και όμως : Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να υπηρετεί την προτεραιότητα του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Παραμένει κυρίαρχη η πολιτική των πλεονασμάτων φτώχειας, όπως και η αντίστοιχη πολιτική της συνειδητής υποβάθμισης των κοινωνικών αναγκών.

Είναι απλό και πολύ ειλικρινές το όλο πολιτικό σχήμα : Το Κράτος δεν υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες. Έχει άλλες προτεραιότητες…

Κλείνω με το περίφημο μέγεθος του Δημοσίου Χρέους. Ακόμα και αν ο Προϋπολογισμός δεν πέσει έξω : Προβλέπει ότι το συνολικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αυξηθεί στα 357 δις, σε ποσοστό περίπου 160% του ΑΕΠ.  Θυμίζω ότι μπήκαμε στα μνημόνια το 2010, με δημόσιο χρέος  330 δις, περίπου 142% του ΑΕΠ. Μετά από 12 χρόνια θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας , είμαστε σε χειρότερη θέση !

Εμείς λοιπόν, το ΜέΡΑ25, λέμε ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο !

Αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος, όπως θέλετε να παρουσιάζετε, τρέμοντας μην ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές. Και Πρέπει, λοιπόν, και Μπορούμε να την ανατρέψουμε! Και ο ελληνικός λαός θα το καταφέρει, γιατί δεν του αξίζει να είναι πάντα θύμα τέτοιων πολιτικών !

Ευχαριστώ.


Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα