Σοφία Σακοράφα | Ομιλία για το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

powered by social2s

Επί πολλούς μήνες η Κυβέρνηση παρουσίαζε διάφορα σχέδια για το νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Έρχεται, τώρα, το νομοσχέδιο με τίτλο “Αναμόρφωση και Εκσυγχρονισμός κλπ. κλπ.“, για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η λέξη “Αναμόρφωση”. 

O κυβερνητικός οίστρος αναμορφώνει πράγματι το τοπίο, ανατρέποντας το ρόλο του υπαίθριου εμπορίου στη λειτουργία της αγοράς. Ο στόχος είναι προφανής. Οι λόγοι δημιουργίας και ύπαρξης του θεσμού των λαϊκών αγορών ανατρέπονται απόλυτα : Και η δυνατότητα των παραγωγών για  αυτοδύναμη διάθεση της παραγωγής τους. Και η άμεση σχέση παραγωγών και καταναλωτών. 

Κυρίως, όμως, αυτό που θέλετε να ανατρέψετε, είναι ο τρόπος λειτουργίας τους, που επιδρά ρυθμιστικά στο σύνολο της αγοράς, προς όφελος και των δύο μερών. Ο στόχος είναι να πάψει η λαϊκή αγορά να έχει τη δική της αυτόνομη λειτουργία και ρόλο. Να καταλήξει μια απλή επέκταση του ελεγχόμενου συστήματος της μεγάλης αγοράς.

Για αυτό, ακριβώς, το σύστημα, με τους μεσάζοντες και τα καρτέλ των σουπερμάρκετ, η ενίσχυση του παραδοσιακού ρόλου των λαϊκών αγορών, θα ήταν πραγματικά πολύ ενοχλητική.

Είναι ενοχλητικός ο φτωχός βιοπαλαιστής αγρότης και ο μεροκαματιάρης επαγγελματίας πωλητής.  Και γι’ αυτό πρέπει να λείψει, “να βγει απ’ τη μέση”. 

 Αφού απαλλαγείτε από αυτόν, τότε θα μπορεί, πια, η περίφημη “αγορά” να “αυτορρυθμίζεται” ανενόχλητη. Kαι να ελέγχει απόλυτα την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της κοινωνικής βάσης.

Ιδού, λοιπόν, “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τον δήθεν εκσυγχρονιστικό ζήλο του νεοφιλελευθερισμού. 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει μία ακόμα κίνηση προσφοράς προς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένα ακόμα βήμα στις αντικοινωνικές ανατροπές.

 Ανεπάγγελτος, λέτε, θα μένει ο  μεροκαματιάρης της λαϊκής, αν λείπουν δύο αποδείξεις ζαρζαβατικών οποιασδήποτε αξίας. Από το ίδιο κράτος που αφήνει τις Offshore της φοροφυγάδων να αλωνίζουν, που κρύβει στα συρτάρια του τα στικάκια και τις λίστες με τα εκατομμύρια της φοροδιαφυγής, που αφήνει τις πολυεθνικές του διαδικτύου να λειτουργούν με τεράστια κέρδη χωρίς φορολόγηση.

Ο ίδιος, θα χάνει το επάγγελμά του αν δεν καταφέρει να πουλήσει το 50% της δηλωθείσας παραγωγής. Αντί να στηριχτεί η λειτουργία της λαϊκής αγοράς, τιμωρούνται οι έμποροι και οι παραγωγοί για την αναδουλειά. 

Δεν θα μπορεί, ακόμα, να ασκεί το επάγγελμά του ο παραγωγός, εάν δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Ζητάτε από αυτόν, τον αδύναμο, κάτι που δεν ζητάτε από άλλες εμπορικές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται καμία άλλη απόδειξη για τη σκοπιμότητα αυτού του νομοσχεδίου.

 Μέσα στην παρατεινόμενη υπερδεκαετή κρίση, με τα χρέη να πνίγουν όλους τους μικρομεσαίους, η κυβέρνηση τους κόβει τη δυνατότητα να ανακάμψουν, ακόμα και να επιβιώσουν! Ίσως, δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί έκπληξη ότι και σε αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έχει αυτήν την τιμωρητική λογική απέναντι στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

 Και βέβαια, πανταχού παρούσα η φιλελεύθερη ιδεοληψία : Θέλετε να επιβάλλετε και στις λαϊκές αγορές τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό. Στηρίζετε απροκάλυπτα τα μεγάλα συμφέροντα. Αναμορφώνετε συνειδητά το πλαίσιο, έτσι ώστε να αποκλεισθούν προοπτικά πολλοί παραγωγοί και πωλητές, οδηγώντας τους στην εξαθλίωση και στη φτωχοποίηση.

 Αυτό που είναι κατ’ αρχήν ένα δικαίωμα των παραγωγών, η συμμετοχή τους στη λαϊκή, μετατρέπεται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε προνόμιο, το οποίο μάλιστα, απονέμεται προσωπικά από τον ίδιο τον Υπουργό. 

Το άρθρο 67 του νομοσχεδίου αποτελεί ένα μνημείο καταχρηστικής νομοθέτησης του διαβόητου επιτελικού σας κράτους. Δέκα έξι παράγραφοι, που εξαντλούν κάθε λεπτομέρεια στη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, αναθέτοντας τη ρύθμιση των πάντων σε Υπουργικές αποφάσεις. Στο κάδο των απορριμμάτων, λοιπόν, κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου. Και μάλιστα για την κρίσιμη, για κάθε πολίτη, επαγγελματική υπόσταση και για τις δυνατότητες επιβίωσης του καθενός.

 

Το Κόμμα μας, το ΜέΡΑ25 ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εμπόρων και των παραγωγών των λαϊκών αγορών αλλά και όλης της κοινωνικής βάσης των καταναλωτών, που δοκιμάζεται στις συνθήκες της αγοράς που τους επιβάλλετε.

 

Κλείνετε τα μάτια και τα αυτιά σας στο κύμα των ανατιμήσεων, που ανατρέπει τα δεδομένα επιβίωσης σε χιλιάδες οικογένειες και απέχετε συνειδητά από κάθε  ουσιαστική παρέμβαση. Για σας, φτάνουν οι επικοινωνιακοί ακροβατισμοί, λες και μπορείτε στ’ αλήθεια να πείσετε τον κόσμο ότι οι τιμές είναι οι ίδιες όπως και το 2019. Λες και ο κόσμος δεν ζει καθημερινά την πραγματικότητα… Έτσι θέλετε, απροκάλυπτα, να υποτιμάτε όλους αυτούς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, υφιστάμενοι τις συνέπειες των πολιτικών σας. 

 

Έχουμε λοιπόν, ένα ακόμα νομοσχέδιο που μετατρέπει την κοινωνία σε πεδίο βολής ασκήσεων της ιδεοληπτικής εμμονής της Κυβέρνησής σας αλλά και της πολιτικής της σκοπιμότητας. Ένα ακόμα συνειδητά αντικοινωνικό νομοσχέδιο… Τόσο αντικοινωνικό, που μόνο η ίδια η κοινωνία μπορεί να το ανατρέψει – Και θα το ανατρέψει!

Και το Μέρα25 θα είναι και πάλι εκεί, μαζί της !


Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα