Όταν καταδικαστούμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τις αποζημιώσεις θα πληρώσει η χώρα κι όχι η κυβέρνηση

powered by social2s

Το θεωρώ σημαντικό και θέλω να επαναφέρω κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου. Η όλη συζήτηση, δυστυχώς, επιβεβαίωσε απόλυτα όσους ανησυχούν!

Αυτό το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται σε ουσιαστικά και κρίσιμα ζητήματα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, και ιδίως αυτών του άρθρου 19 του Συντάγματος.

Οι ρυθμίσεις του δεν σέβονται τη συνταγματική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ, για την εγγύηση θεμελιώδους δικαιώματος.

Πλήττεται ευθέως η εμπιστοσύνη των διοικούμενων απέναντι σε εθνικούς θεσμούς (που αποτελεί βασικό δείκτη δημοκρατίας). 

Εισάγονται κρίσιμες αλλαγές σε ευθεία και οξεία αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σύστημα αίτησης αλλά και απόφασης, για την άρση του απορρήτου, παραβιάζουν και το Σύνταγμα και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αυτό, ακριβώς, ισχύει και με το σύστημα της ενημέρωσης των θιγομένων πολιτών – της Μη Ενημέρωσης, για να είμαστε πιο ακριβείς.

Το ίδιο και με την ουσιαστική ακύρωση του Συνταγματικού και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. 

Αφήστε εμάς – και το κόμμα μας – και όλη την αισχρή, όπως θέλετε να λέτε,  αντιπολίτευση… 

Σας τα λέει η Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. Σας τα λέει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  Σας τα λένε οι αρμόδιες κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητες αρχές – και η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικών Χαρακτήρα. Σας τα λέει ακόμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων. Σας τα λένε όλοι.

Αλλά εσείς δίνετε, και πάλι, με απολυτότητα, με ένοχη και ιδιοτελή επιμονή, το αναχρονιστικό στίγμα σας.

Όταν, όμως, θα έρθουν οι  καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις αποζημιώσεις δεν θα τις πληρώσει η σημερινή Κυβέρνηση αλλά – πάλι – ο ελληνικός λαός.

Όπως, εξάλλου, δεν θα έχει και κανείς καμία συνέπεια, για το ότι εισηγήθηκε και υπερψήφισε αντισυνταγματικές διατάξεις. Ακόμα και όταν θα κριθεί από τα δικαστήρια η αντισυνταγματικότητα. Εντελώς πρόσφατο παράδειγμα ; Η κρίση αντισυνταγματικότητας από το ΣτΕ, για τα νομοθετικά τεχνάσματα που κάνατε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση !

Η κυριαρχία της κομματικής πειθαρχίας και η έλλειψη κυρώσεων συντηρεί αυτή την απαράδεκτη πρακτική, που θέτει σε δεύτερη μοίρα την τήρηση του Συντάγματος. Και, εδώ, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια, αφού κατατέθηκε και συζητήθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας !

Ο τελευταίος υπάλληλος σύρεται για την παραμικρή παραδρομή του, για «παράβαση καθήκοντος». Αλλά για Υπουργούς και Βουλευτές που καταπατούν τον όρκο τους για την τήρηση του Συντάγματος και παραβαίνουν το πιο βασικό πολιτικό καθήκον, δεν προβλέπεται θεσμικά καμία απολύτως συνέπεια ή κύρωση.

Είπα και στην Επιτροπή, επί λέξει, ότι ο μέσος Έλληνας κατακεραυνώνει με άνεση την καταπάτηση των δικαιωμάτων στην Τουρκία του Ερντογάν ή στο Ιράν, χωρίς μάλλον να έχει συνείδηση των πραττομένων στην Ελλάδα. 

Ο κ. Υπουργός ένιωσε, τότε, την ανάγκη  να απαντήσει, τάχα θιγόμενος, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά στερεότυπα, περί απαραδέκτων δήθεν αντεθνικών συγκρίσεων κλπ. κλπ.  Και λέω “τάχα” θιγόμενος, γιατί, προφανώς, έχει πλήρη γνώση όλων των παρατηρήσεων – όλων των αρμοδίων θεσμικών αρχών – για την αντισυνταγματική και νομικά ανεπίτρεπτη καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, που περιέχει το νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που του έφερε η ατυχής πολιτική μοίρα να το χρεώνεται και ο ίδιος… 

Απλώς η Κυβέρνηση επιλέγει να αδιαφορεί γι’ αυτά. Εξάλλου,  θέλει να εμφανίζεται πάντα αποφασιστική και γενναία στην αντιδημοκρατική και αντικοινωνική νομοθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος αξιοπρεπώς να ισχυριστεί ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη γνώση για αυτές τις ρυθμίσεις… Και, οπωσδήποτε δεν είδαμε καμία κυβερνητική ανακοίνωση που να θέτει στους πολίτες τα ζητήματα δικαιωμάτων που υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο… Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Μόνο φτηνή επικοινωνιακή προπαγάνδα συνοδεύει τα νομοσχέδιά σας. Ποτέ ουσιαστική ενημέρωση!

Και κάτι ακόμα κ. Υπουργέ : 

Ήταν εντελώς ατυχής η προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε την εσπευσμένη – προφανώς κατ’ εντολή του Μαξίμου – ειδική τροπολογία, για να αποκλεισθεί η ενημέρωση του παρακολουθούμενου Κουκάκη από την ΑΔΑΕ.  (Και εκείνη εσείς τη συνυπογράφατε, χάρη στην ίδια άτυχη πολιτική σας μοίρα).

 Η προσπάθειά σας να τη συνδέσετε με το ότι τότε υπήρχε το κύμα με τις “ορδές” – αυτά είπατε –  των παράνομων που έμπαιναν στη χώρα, θα ήταν απλώς κωμική, εάν δεν υποτιμούσε τη νοημοσύνη όλων μας. Εάν δεν ήταν ευθύς εμπαιγμός και του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.

Θα σκεφτούμε το ζήτημα με άλλους όρους για σας , μόνο αν μας πείσετε ότι τότε σας έπεισαν, πως ήταν αναγκαία · γιατί κάποιος από τους Αφγανούς (π.χ.) νεοεισελθόντες, θα κατέθετε - από μέρα σε μέρα - αίτηση στην ΑΔΑΕ, για να μάθει μήπως τον παρακολουθείτε. Και ότι τάχα αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Και ότι εσείς δηλαδή, σαν υπουργός, δεν την είχατε καθόλου συνδέσει με την ήδη εκκρεμή αίτηση Κουκάκη ! 


Δευτερολογία | Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Διαβάστε ακόμα

Η δημοκρατική αντιπροσωπεία δεν υπάρχει για να προσφέρει διακόσμηση στο κυβερνητικό σύστημα, κ. Υπουργέ!

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα