Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Μέσα σε λίγους μήνες, αναθεωρείτε εκ θεμελίων τη νομοθεσία για το μεταναστευτικό.
Είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστείτε να την αναθεωρήσετε και πάλι, γιατί θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και ατελέσφορη.
Οι κυβερνητικές «βελτιώσεις» είναι κοντόφθαλμες και αποσπασματικές, εξυπηρετούν συγκεκριμένες ιδεοληψίες και μικροκομματικά συμφέροντα, και δεν πλησιάζουν καν στον πυρήνα του προβλήματος.
Δώσατε το στίγμα σας με την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων ασύλου, περιφρονώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο.
Και είναι τραγική η συγκυρία, μιας και αύριο είναι η επέτειος των 75 ετών από την παγκόσμια νίκη κατά του φασισμού, που έδωσε ελπίδα στον κόσμο για μια νέα πραγματικότητα, με σεβασμό στο δίκαιο.
Η Εισηγήτρια του κόμματός μας αναφέρθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο νομοσχέδιο.
Θα σταθώ σε μερικά, μόνο, σημεία, αποκαλυπτικά των αντιλήψεων και της πολιτικής σας.
Δεν ανανεώσατε τις συμβάσεις σε έμπειρους χειριστές των θεμάτων του ασύλου, επειδή ήταν συνδικαλιστές. Στις θέσεις τους προσλάβατε δέκα, μέχρι στιγμής, μετακλητούς της επιλογής σας.
Για τη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων από μονομελείς επιτροπές και τις διατάξεις του άρθρου 6, ο στόχος σας είναι προφανής : Μεθόδευση διακοπής των συνεντεύξεων και εφαρμογή τεκμηρίου μη συνεργασίας και αναξιοπιστίας σε βάρος όσων ζητούν άσυλο.
Στο άρθρο 4, ακρωτηριάζετε το τεκμήριο της ανηλικότητας, ενάντια στις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα και την προστασία των ανηλίκων. Δημιουργείτε, έτσι, ένα εντελώς ανασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά – θύματα.
Ένα, ακόμα, ερώτημα :
Γιατί λείπει σαφής μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της «ασφαλούς τρίτης χώρας» εξατομικευμένα;
Εξηγούμαι :
Η Τουρκία για την Κυβέρνηση θεωρείται ότι είναι «ασφαλής τρίτη χώρα»;
Και μην κρυφτείτε πίσω από τη Δήλωση – ούτε καν δεσμευτική συμφωνία – Τουρκίας Ε.Ε.
Θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση.
Η Τουρκία, κατά την Κυβέρνηση, είναι μία Χώρα με Κράτος Δικαίου, Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, Διάκριση των Εξουσιών ;
Υπάρχει στην Τουρκία Σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Δικαιωμάτων της Γυναίκας ή των μειονοτήτων ;
Υπάρχει στην Τουρκία Ελευθεροτυπία ;
Σέβεται το καθεστώς της Τουρκίας το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συμβάσεις ;
Αν είναι έτσι, ας μην αναφέρεστε, πλέον, σε “Σουλτάνους”, σε “καταπατήσεις δικαιωμάτων” κ.λπ. κ.λπ.
Κύριοι της Κυβέρνησης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνει τίποτα, γιατί απλά σφάλλει κατά την αναγνώριση του στόχου.
Και αστοχεί.
Ή Εθελοτυφλείτε ή δεν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει.
Και οι δύο εκδοχές είναι επικίνδυνες για τη χώρα.
Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζετε την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, σαν μια κρίση σε αποδρομή, η οποία αφορά μόνο στη διαχείριση των 50-60 χιλιάδων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, που είναι ήδη πάρα πολλοί.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο έχει μέλλον όσο και οι αιτίες που το γεννούν :
Δηλαδή, η πρόκληση και διατήρηση πολεμικών συγκρούσεων, η κλιματική αλλαγή και η εξαθλίωση ολόκληρων πληθυσμών.
Παράλληλα, η Δύση εργαλειοποιεί ακραία φονταμενταλιστικά κινήματα, που τα βαφτίζει «ριζοσπαστικό ισλαμισμό» - ενώ τίποτα ριζοσπαστικό δεν έχουν.
Ταυτόχρονα, στοχοποιεί κάθε πραγματικά ριζοσπαστική, προοδευτική και δημοκρατική φωνή στον τρίτο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πρωταγωνίστριες σε αυτό το παιχνίδι είναι οι ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που μάχονται στη γεωπολιτική σκακιέρα υπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα, που διαπλέκονται με τις κυβερνήσεις τους, αδιαφορώντας για την καταστροφή του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, οι ίδιες αυτές χώρες, θέτουν βέτο για να μην υποδεχθούν τους πρόσφυγες που δημιουργεί η πολιτική τους.
Δεν θέλουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στα εδάφη τους.
Ανέθεσαν σε άλλους, και κυρίως στην Ελλάδα, αυτό το έργο.
Και εδώ είναι η ευθύνη των προηγουμένων αλλά και της σημερινής Κυβέρνησης.
Σε ποιο από όλα αυτά τα διεθνή FORΑ που συμμετέχει η χώρα μας, ισότιμα όπως ισχυρίζεστε, ψελλίσατε έστω και μία αντίρρηση, μια επιφύλαξη, κάτι τέλος πάντων που να αναδεικνύει το πραγματικό πρόβλημα ;
Πότε θέσατε το συμφέρον της Ελλάδας, εναρμονισμένο και συμπορευόμενο με το Διεθνές Δίκαιο, απέναντι και πάνω από το συμφέρον των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων αυτών που ονομάζετε εταίρους ;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το μέλλον, αφού είναι προφανές ότι αυτό το πρόβλημα είναι διαχρονικό και διογκούμενο παγκοσμίως ;
Ακόμα και αν η Τουρκία τηρήσει τα συμφωνημένα, οι πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της, δεν θα πάψουν να έχουν την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος.
Και, για τη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτό δεν είναι η Ελλάδα.
Η πάγια τακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Χώρα μας, και η σημερινή Κυβέρνηση, είναι να πειθαρχεί, απλώς, στα βέτο που θέτουν οι άλλοι.
Των χωρών του Βίσεγκραντ, παραδείγματος χάριν.
Εσείς πότε θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το όπλο του βέτο ;
Όχι για να υποστηρίξετε αντιευρωπαϊκές και παράνομες πρακτικές, όπως οι παραπάνω χώρες , αλλά, αντιθέτως, για να υποστηρίξετε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα που ταυτίζονται με το εθνικό συμφέρον.
Πότε σκέπτεστε, αν σκέπτεστε, να θέσετε βέτο για την εφαρμογή μιας απόφασης που έχει ήδη ληφθεί ;
Για την αναλογική, δηλαδή, απορρόφηση προσφύγων και μεταναστών από όλες τις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό τους.
Ο κ. Υπουργός Οικονομικών, όταν υποδείξαμε την άσκηση βέτο στο EUROGROUP ενόψει της διαπραγμάτευσης για το ευρωομόλογο, έσπευσε έντρομος να το αποποιηθεί, από Βήματος Βουλής, απεμπολώντας εκ των προτέρων οποιοδήποτε διαπραγματευτικό μέσο.
Εάν αυτή η συμπεριφορά αντανακλά την γενικότερη πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, για τη στάση της και τις σχέσεις της εντός της Ε.Ε., τότε δεν έχει νόημα όσα νομοσχέδια και αν φέρετε.
Εάν το εύρος άσκησης πολιτικής της Κυβέρνησης εξαντλείται στην τυφλή υπακοή σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας, να το πείτε ευθαρσώς στον Ελληνικό Λαό.
Να ομολογήσετε ευθέως, ότι η Κυβέρνησή σας, προορίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο να επικυρώνει, απλώς, όσα του παραγγέλλουν τα βέτο και τα πολιτικά σχέδια των άλλων.
Και, παρακαλώ, για λόγους ελάχιστης εθνικής αξιοπρέπειας, να πάψετε να παρουσιάζετε την πλήρη υποταγή ως δήθεν «γεωπολιτική αναβάθμιση»
Σήμερα, στο νομοσχέδιο κάνετε και ένα ακόμα, άκρως επικίνδυνο, βήμα.
Με πρόφαση την αντιμετώπιση του προβλήματος, στοχοποιείτε με την πολιτική σας τους πρόσφυγες, τούς φτωχούς και κατατρεγμένους του κόσμου, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά μισαλλοδοξία, που προσπαθείτε να εγκολπωθείτε και να υιοθετήσετε.
Είναι πολύ εύκολο να κάνετε τον “παλικαρά” στους εξαθλιωμένους και να υποτάσσεσθε πειθήνιοι στους ισχυρούς.
Η συνειδητά λανθασμένη πολιτική στόχευση και η επικοινωνιακή υποκρισία πρέπει να έχουν και όρια.
Αναφέρω ένα επίκαιρο χαρακτηριστικό παράδειγμα από άλλο πεδίο της πολιτικής σας.
Προσπαθείτε να εκμεταλλευθείτε πολιτικά το τραγικό γεγονός της ΜΑΡΦΙΝ και εξαγγέλλετε τιμητικές πλακέτες.
Όμως, έχετε ήδη καταθέσει από το Νοέμβριο αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις οφειλόμενες αποζημιώσεις του Δημοσίου, υποβάλλοντας σε εξαντλητικούς δικαστικούς αγώνες τις οικογένειες των θυμάτων, που δήθεν τιμάτε.
Κλείνω με μία επισήμανση.
Η πραγματικότητα πάντα θα εκδικείται όποιον επιμένει να υποκρίνεται ότι την αγνοεί.
Στη σημερινή συγκυρία, τέτοιου είδους πολιτική γεννά έντονη ανησυχία, γιατί είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, απευθύναμε προσκλητήριο για συστράτευση και αντίσταση απέναντι σε αυτήν την προοπτική.