''Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.''

powered by social2s

Η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ''Επείγουσες ρυθμίσεις Αρμοδιότητας Υπ. Εσωτερικών"

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις τελευταίες ημέρες ζούμε την κορύφωση μιας διαδικασίας, που ο κύκλος της ξεκίνησε από τον Μάιο του 2010. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ουσιαστικά καταδεικνύουν αυτό που από πάρα πολλούς είχε τονιστεί και ακολουθηθεί καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των τεσσάρων τραγικών για την πατρίδα μας χρόνων. Το πρώτο θύμα και όχι σαν παράπλευρη απώλεια, αλλά σαν πρωταρχικός στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, είναι η Δημοκρατία και οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Πολλές φορές από το Βήμα της Βουλής είχα περιγράψει με έντονες εκφράσεις αυτό που συνέβαινε. Θέλω να επαναλάβω ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ καλά μελετημένο και αποτελούσε και αποτελεί τον πιλότο για ό,τι θέλουν να επιβάλουν στην Ευρώπη κατ’ αρχάς τα πολιτικά και οικονομικά διευθυντήρια, που επιβάλλουν αυτήν την πολιτική του άκρατου νεοφιλελευθερισμού.
Η επίθεση των ντόπιων και ξένων ολιγαρχικών συμφερόντων ήταν καθολική με πρώτο στόχο την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στη συνέχεια την απαξίωσή τους και, τέλος, αν αυτό είναι εφικτό, την ουσιαστική κατάργησή τους.
Κατακτήσεις και δικαιώματα που μετράνε στα θεμέλιά τους εκατομμύρια νεκρούς και δεκαετίες αγώνων σε όλον τον κόσμο δεν τους είναι απλά εμπόδιο, αλλά τους είναι μισητά. Δεν μιλάμε απλά για μία διαφορετική πολιτική αντίληψη, αλλά για ένα σύστημα που καλυμμένα υιοθετεί και προσπαθεί να εφαρμόσει ό,τι πιο αποκρουστικό και καταστροφικό παρήγαγε ο ανθρώπινος νους.
Όταν αυτό το σχέδιο στην πατρίδα μας άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή βήμα-βήμα, οι ενστάσεις, οι εναντιώσεις και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε στάδιο εφαρμογής του είχαν να αντιμετωπίσουν μια χυδαία προπαγάνδα από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ο πυρήνας της αντανακλούσε ακριβώς τους απώτερους στόχους αυτού του σχεδιασμού, το γνωστό πείραμα του βατράχου στη χύτρα με το νερό που θερμαίνεται σιγά-σιγά.
Το χθεσινό περιστατικό έχει όλα τα συστατικά και τα χαρακτηριστικά του υπάκουου πολιτικού προσωπικού στην υπηρέτηση και υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Δυστυχώς, αν και μάλλον είναι φυσικό επακόλουθο, ο χώρος που επιλέχθηκε να παιχθεί η αποκαλυπτική πράξη του δράματος είναι το ίδιο το Κοινοβούλιο. Αρνούμαι να αναφερθώ καν στο χθεσινό γεγονός και στη διαχείρισή του από τον ένα πυλώνα, δηλαδή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα, γιατί εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω.
Αν την Κυριακή ο ελληνικός λαός κατάλαβε απόλυτα το ποιόν της σημερινής Κυβέρνησης, εχθές κατανόησε βαθιά και τα κίνητρα και τις πραγματικές επιδιώξεις της. Πιστεύω ακράδαντα ότι στις εκλογές που έρχονται θα αποφασίσει να απαλλαγεί οριστικά από αυτό το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο απεργάστηκε την εξαθλίωσή του.
Το σημερινό νομοσχέδιο αντανακλά με τη δική του δυναμική αυτό που περιέγραψα παραπάνω. Είναι μια ψηφίδα που προστίθεται σ’ αυτό το παζλ καταστροφής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ένας από τους πρώτους στόχους της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Έπρεπε να χτυπηθεί στη ρίζα του η όποια δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις και στον σχεδιασμό που αφορούν στη ζωή του. Το σχέδιο «Καλλικράτης» μορφοποίησε αυτόν τον σχεδιασμό: αποξένωση τον πολίτη από τα κέντρα αποφάσεων και οργάνωση της κοινωνίας και του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας με καθαρά οικονομικά και οικονομίστικα κριτήρια που προσιδίαζαν, μάλιστα, σε εμπορικές εταιρείες.
Η σταδιακή και έντεχνη υποχώρηση και αποχώρηση του κράτους από τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις του προετοίμασαν το έδαφος για την κατάργηση όλων των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και την άλωση από κερδοσκόπους όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες έπρεπε να μετατραπούν σε εκβιαστικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων, που επιβάλλει αυτή η πολιτική στον πολίτη και, παράλληλα, τη διοχέτευση αυτών των εσόδων στους ιδιώτες κερδοσκόπους και, μάλιστα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Έχουμε παρακολουθήσει τη σταδιακή εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Ο πλούτος της γλώσσας μας, δυστυχώς, χρησιμοποιείται από τους σφετεριστές για να καλύψει τα βρώμικα σχέδιά τους. Ακούσαμε για αναδιοργάνωση και αυτό σήμαινε αποξένωση του πολίτη. Μίλησαν για οικονομική εξυγίανση και αυτό σήμανε την κατάργηση όλων των υπηρεσιών πρόνοιας. Μίλησαν για συνέργειες και συνεργασίες και αυτό μεταφράστηκε σε απόλυτη υποταγή στα συμφέροντα των εθνικών εργολάβων. Ονόμασαν τεχνική υποστήριξη την αναγόρευση του κυρίου Φούχτελ σε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας με αμήχανους και αδύναμους μετόχους, δήμαρχους και περιφερειάρχες. Προπαγάνδισαν τη χρηστή διαχείριση για να κρύψουν τους επιτετραμμένους των αφεντικών τους στο λεγόμενο παρατηρητήριο.

Σήμερα, λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται να συμπληρώσουν και να καλύψουν όποιο κενό δεν είχαν προβλέψει σε αυτή τη νομοθετική λαίλαπα εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Το παιχνίδι με τα σκουπίδια κρατάει χρόνια.
Ήδη, ο άξιος Περιφερειάρχης της Αττικής τρέχει ασθμαίνων να προλάβει να υλοποιήσει τα σχέδια για τις μονάδες με ΣΔΙΤ. Αυτό σημαίνει εγγυημένα κέρδη για τους εθνικούς εργολάβους και μάλιστα ανεξάρτητα ακόμα και από την ποσότητα των απορριμμάτων, έτσι ώστε να καλύψουν ακόμα και τις απώλειες από τη μείωση των απορριμμάτων λόγω κρίσης. Η τελευταία εξέλιξη με το Γραμματικό καταδεικνύει και την απόλυτη περιφρόνηση προς τους πολίτες στο βωμό του κέρδους.
Και έρχεται σήμερα το νομοσχέδιο να καλύψει και την τελευταία πιθανότητα, ώστε σίγουρα και πέρα από κάθε αμφιβολία να εξασφαλιστούν τα κέρδη για τους ιδιώτες. Έρχεστε με το άρθρο 45 και επιτρέπετε την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών στον ιδιώτη που θα παρέχει τις υπηρεσίες, για τις οποίες επιβάλλονται. Με απλά λόγια, επιβάλλετε ουσιαστικά στον πολίτη να πληρώνει υποχρεωτικά και χωρίς δυνατότητα ελέγχου –μιας και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- την ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει πχ την αποκομιδή των σκουπιδιών, χωρίς καμμία δυνατότητα ελέγχου και αναίρεσης.
Φυσικά, το έγκλημα είναι ολοκληρωμένο: Αφού πρώτα μειώσατε τις επιχορηγήσεις των δήμων κατά 50%, αφού μετά απολύσατε εκατοντάδες υπαλλήλους, έρχεστε τώρα και από τη μια βάζετε χέρι για πρώτη φορά στα ανταποδοτικά τέλη, οδηγώντας έτσι στην απόλυση και στην ανεργία και όσους υπαλλήλους έχουν απομείνει που μισθοδοτούνται από αυτά τα τέλη. Το σχέδιο είναι σαφές: Από τη μια, μια πλήρης ιδιωτικοποίηση με εξασφαλισμένα κέρδη για τον ιδιώτη και από την άλλη έτοιμο, φθηνά αμειβόμενο πλέον προσωπικό.
Για εμάς το άρθρο αυτό συμπυκνώνει τη φιλοσοφία και την πρακτική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την οποία ασπάζεστε και εφαρμόζετε και με την οποία είμαστε φυσικά κάθετα αντίθετοι.
Στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή αναφέρθηκα στο νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, για τον οποίο έχουμε δεσμευτεί με κριτήρια και προϋποθέσεις, που απέχουν φυσικά παρασάγγας από τη φιλοσοφία που γέννησε τον Καλλικράτη και παρεμβαίνουν ουσιαστικά, ώστε να εξασφαλίσουν την ενεργή, ουσιαστική και όσο το δυνατόν πιο άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν στην καθημερινότητά τους, αλλά παράλληλα να λειτουργήσουν σαν δυναμική συνιστώσα στην κοινή συνισταμένη για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και την οικοδόμηση του μέλλοντος της πατρίδας μας με κυρίαρχους στόχους τη σωτηρία του λαού, την επανάκτηση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και την πορεία προς μια ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σχέδιό μας σε κάθε περίπτωση έχει ένα χρόνο ωρίμανσης και εφαρμογής ικανό και αναγκαίο, ώστε να μας επιβάλει μια υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των πολλών μέχρι τώρα και αρκετών με το σημερινό νομοσχέδιο τροποποιήσεων, για να μπορέσει να λειτουργήσει κατ’ ελάχιστον ο Καλλικράτης.
Αυτό, όμως, παράλληλα μας επιβάλλει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο παρεμβάσεις που χειροτερεύουν ήδη προβληματικές διατάξεις του Καλλικράτη, που αφορούν σε θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας και φυσικά να απορρίψουμε όποια προσπάθεια ακύρωσης βασικών θεσμών της αυτοδιοίκησης.
Με αυτό το σκεπτικό, σε περίπτωση που το άρθρο 45 δεν αποσυρθεί, εμείς θα ψηφίσουμε «όχι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο. Και ακριβώς με αυτό το σκεπτικό προτείνουμε και συγκεκριμένες τροποποιήσεις σε άρθρα, που αν γίνουν αποδεκτές, θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε μια ουδέτερη στάση και να δηλώσουμε «παρών» επί της αρχής.
Σήμερα, ενδεικτικά θα αναφερθώ σε τρία θέματα του νομοσχεδίου που αντανακλούν τη φιλοσοφία σας. Αναφέρομαι κατ’ αρχήν σε δύο θεσμούς που εν πάση περιπτώσει είχαν περιβληθεί και με μια ιδιαίτερη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα –και εννοώ τον Ελεγκτή Νομιμότητας- αλλά και αποδοχής ευρείας συναίνεσης –και εννοώ τον Συμπαραστάτη του Δημότη.
Η αντίληψη ότι όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί πιθανόν παρουσιάζουν μερική αδυναμία στην υλοποίηση των στόχων τους παρεμβαίνει ο Υπουργός και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση και ακυρώνοντάς τους τούς αντικαθιστά, αντανακλά και τον τρόπο διακυβέρνησης και την αντίληψη περί λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
Στα άρθρα 2 και 3 παρεμβαίνετε για να ποδηγετήσετε νομοθετικά πολιτικές διεργασίες. Προβλέπετε τι πρέπει να γίνει για θέματα που αφορούν πολιτική στάση και πολιτικές αποφάσεις. Αυτό είναι πρωτοφανές, αλλά και άκρως επικίνδυνο.

Άποψή μας και πιστεύω μας είναι ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει με κάθε τρόπο και να υπερασπίζονται, αλλά και να διευκολύνονται ώστε να είναι και αποτελεσματικοί.
Η διαφωνία μας τουλάχιστον στα δύο άρθρα –διορισμός του Ελεγκτή Νομιμότητας και του Συμπαραστάτη του Δημότη- είναι βαθιά πολιτική και όχι τεχνοκρατική και οι προτάσεις μας αυτό το πρόσημο θα έχουν.
Τα δε άρθρα 2 και 3 έχουμε προτείνει να αποσυρθούν, το άρθρο 3 και η παράγραφος 2 του άρθρου 2.
Από την άλλη πλευρά, λόγω της αδυναμίας να χαράξετε τη δική σας πολιτική έξω από το ασφυκτικό και απαράδεκτο πλαίσιο που σας βάζει η τρόικα και ειδικότερα ο επιτετραμμένος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ουσιαστικά αποδυναμώνετε θεσμούς και δημιουργείτε μεγαλύτερες δυσλειτουργίες στο όνομα μιας δήθεν μιας δήθεν στελέχωσης υπηρεσιών που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη».
Κύριε Υπουργέ, ήδη οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι υποστελεχωμένες ακόμα και με τις ελάχιστες επιταγές του «Καλλικράτη» και ήδη οι δήμοι και οι περιφέρειες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατόπιν αυτών είναι αυτονόητο ότι η περαιτέρω αποδυνάμωση μιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την απόσπαση υπαλλήλων, με την υποστελέχωση ουσιαστικά μιας άλλης –και αναφέρομαι στην νέα υποβαθμισμένη δομή του Ελεγκτή Νομιμότητας- θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και οι δύο δομές. Και για τα δύο θέματα αυτά έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στην Επιτροπή.
Κλείνοντας, θα σταθώ στο άρθρο 80. Στην αιτιολογική έκθεση διαφαίνεται ότι αυτό το άρθρο έχει διατυπωθεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης σε υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας εκείνο το χρονικό διάστημα. Επειδή δεν θέλω να μπω στη διαδικασία δεύτερων σκέψεων, εφ’ όσον είναι έτσι, εμείς ήδη έχουμε προτείνει σαφή διατύπωση, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ούτε αμφιβολίες ούτε και παρερμηνείες.
Κύριε Υπουργέ, είναι περιττό να αναφερθώ ξανά στην απαξίωση της λειτουργίας της Βουλής. Και μόνο το γεγονός ότι μετά από τη συζήτηση στις Επιτροπές άρον-άρον συζητάμε στην Ολομέλεια, χωρίς να ξέρουμε αν και τι έχει γίνει αποδεκτό και έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, δείχνει το πώς αντιμετωπίζετε το νομοθετικό έργο. Η προσχηματική λειτουργία όσων προβλέπονται είναι πάγια τακτική της Κυβέρνησης.
Απλά θα ήθελα να θυμίσω ότι η διαβούλευση έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές.
Ελπίζω να μας δοθεί ο χρόνος να τοποθετηθούμε αναλυτικά στη συζήτηση επί των άρθρων, αφού μελετήσουμε και τις βελτιώσεις που ελπίζω ότι θα φέρετε όσον αφορά τις παρατηρήσεις που έχουμε κάνει και έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα