Ομιλία Σοφίας Σακοράφα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (10-4-2020)

powered by social2s

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

    Μια που ο κ. συνάδελφος αναφέρθηκε στο θέμα των laptop για τα σχολεία  και την απόφαση της κυρίας Υπουργού, θέλω να πω ότι πραγματικά χάρηκα ιδιαίτερα με την πρώτη της ανακοίνωση ότι θα προμηθεύσουν σε όλα τα παιδιά υπολογιστές, για να μπορούν να έχουν αυτήν την εκπαίδευση που αρμόζει να έχουνε λόγω της κατάστασης και λυπήθηκα ιδιαίτερα που την αναίρεσε τόσο γρήγορα. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί το θέμα της εκπαίδευσης για τα παιδιά είναι σημαντικό και θα είναι άνισος ο αγώνας και κατά τη διαδικασία του «ταξιδιού τους» προς τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και σε αυτό καθαυτό το θέμα της εκπαίδευσης.

            Τώρα, θα ήθελα να πάω στο θέμα που αφορά τη σημερινή διαδικασία, κ. Πρόεδρε. Θέλω να θυμίσω ότι εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, τόνισε σε πρόσφατη δήλωσή του ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η ελεύθερη ροή των ειδήσεων και των πληροφοριών είναι πιο σημαντική από ποτέ και έκανε έκκληση, όλα τα κράτη να προστατέψουν τους δημοσιογράφους και την ελεύθερη ροή ειδήσεων και πληροφοριών.

Αυτό είναι σωστό γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ένας απλός κλάδος της οικονομίας, αλλά αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, όπως ακούστηκε πολλές φορές σήμερα εδώ στην αίθουσα, διότι εγγυώνται τη σωστή ενημέρωση των πολιτών ή τουλάχιστον θα έπρεπε να την εγγυώνται. Εδώ, θα συμφωνήσω, αν μου επιτρέπεται, με τον κ. συνάδελφό και θα ασχοληθώ όχι τόσο με τα ιδιωτικά ΜΜΕ, διότι είναι δικό τους θέμα και επιλογή αν θα παρουσιάσουν ή όχι τις θέσεις όλων των κομμάτων - παρά το γεγονός ότι μιλάμε για πλουραλισμό στην ενημέρωση - αλλά, πολλές φορές αυτό παρατηρείται και από το κρατικό κανάλι. Νομίζω, ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο και θα πρέπει να το δείτε και εσείς, διότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είναι έξι τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και θα πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές. Σας λέω ειλικρινά ότι πολλές φορές δεν ανακοινώνονται δελτία τύπου και από το κρατικό κανάλι. Εν πάση περιπτώσει, στον αντίποδα, λοιπόν, της μάστιγας των ψεύτικων και των παραποιημένων ειδήσεων, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Από τις 28/3, λοιπόν, ξεκίνησε η Κυβέρνηση την καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία από τον κορονοϊό. Γι’ αυτή την ενημέρωση έχει διατεθεί το κονδύλι των 11 εκατομμυρίων ευρώ με τη διαδικασία της ανάθεσης, επιβεβαιώνοντας, θα μου επιτρέψετε να πω το κοινό μυστικό, ότι με απευθείας αναθέσεις μοιράζονται εκατομμύρια στη χώρα μας.

Καταρχήν, η πανδημία έπληξε ουσιαστικά πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας μας. Δυστυχώς, είναι πάρα πολλοί ακόμη που παραμένουν εκτός της πρόνοιας της Κυβέρνησης μέχρι τώρα.

Αλλά, προκύπτουν και άλλα ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε. Όταν όλα τα ΜΜΕ, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ασχολούνται μόνο με τον κορονοϊό, γιατί είναι αναγκαία αυτή η πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια, όταν άλλωστε τα μέσα αυτά είναι υποχρεωμένα να μεταδίδουν δωρεάν ενημερωτικά μηνύματα, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Μήπως, άραγε, η Κυβέρνηση συμμεριζόμενη τη δήλωση του εκπροσώπου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τα ΜΜΕ που δοκιμάζονται, γιατί τα προβλήματα στον τύπο και λόγω της πανδημίας έχουν οξυνθεί;

Ένα πρώτο θύμα, θα σας έλεγα ότι αποτελεί η αθλητική δημοσιογραφία, την οποία τόσο η ΕΣΗΕΑ, με την ανακοίνωση της, όσο και ο ΠΣΑΤ, με επιστολή του προς τον κ. Υφυπουργό, τον κ. Πέτσα που είναι σήμερα παρών και τον ευχαριστούμε, κατέδειξαν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Ήδη, από τις 18 Μαρτίου η ΕΣΗΕΑ με την ανακοίνωσή της λέει, η κρίση του κορονοϊού να μην μετατραπεί σε εργασιακή κρίση - πράγμα που ελπίζουμε και εμείς- και είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα περισσότερο στον αθλητικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με την απευθείας ανάθεση των 11 εκατομμυρίων στην εταιρία Initiative media, που οφείλουν να απαντηθούν. Οι ερωτήσεις μας είναι, πως επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία; Ανάμεσα σε ποιες άλλες επιλέχτηκε και με ποια κριτήρια; Από το συνολικό ποσό, όπως φαίνεται θα υπάρξει κάποιο ποσοστό 3%, που θα καταλήξει τελικά στην εταιρεία αυτή; Μια εταιρεία που δεν έχει καταρχήν την προς τα έξω καλή μαρτυρία για ισότιμη μεταχείριση στα ΜΜΕ. Θα έπρεπε αυτό, κατά την επιλογή της εταιρείας, να ληφθεί, κύριε Υπουργέ, σοβαρά υπόψη. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, γιατί όταν λέμε ότι «η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει και να φαίνεται», πρέπει και να το αποδεικνύουμε. Η εταιρεία αυτή στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διακριτική μεταχείριση μέσων ενημέρωσης.

Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι, η ΕΣΗΕΑ με την ανακοίνωσή της από τις 8 Απριλίου συγκεκριμένα, ζητάει την ισότιμη και διάφανη κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να στηριχθούν όλα τα μέσα ενημέρωσης και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν προς όφελος της ενημέρωσης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Όταν λέμε όλα, εννοούμε ακόμα και μέσα του επαρχιακού τύπου.

Επιπλέον, επειδή αυτά τα 11 εκατομμύρια αποτελούν δημόσιο χρήμα, ποια υπηρεσία του κράτους ή πια ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγξει ότι εξασφαλίζεται πραγματικά η ισότιμη διανομή του ποσού αυτού σε όλα τα ΜΜΕ και ανάλογα με ποια αντικειμενικά κριτήρια. Την εμβέλεια, το αντικείμενο, την επισκεψιμότητα; Θα υπάρξει διαφάνεια και δημοσιότητα, ώστε να γνωρίσουμε όλοι ποια μέσα και με ποια ποσά θα ενισχυθούν;

Εν συνεχεία, πώς θα ελεγχθεί αν κάθε μέσο δημοσίευσε ή μετέδωσε τις καταχωρίσεις για τις οποίες και θα έχει πληρωθεί; Πώς θα αποφευχθούν - ας μου επιτραπεί η έκφραση – «κοροϊδίες» με διπλή καταχώρηση του μηνύματος στην ίδια σελίδα, όπως έχουμε πληροφορηθεί ότι έχει συμβεί - και έχουμε και το όνομα της εφημερίδας.

Επιτρέψτε μου αυτά τα ερωτήματα, διότι οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθ. 1, της σχετικής ΚΥΑ, αποτελούν μνημεία ασάφειας, κύριε Υπουργέ, και θα το αναφέρω. Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πάρω λίγο από τον χρόνο. Η διάταξη αυτή γραφεί κατά λέξη ότι, «ως η συναφής υπηρεσία για την εφαρμογή της παρούσας, λογίζεται η υπηρεσία παρακολούθησης της ομαλής υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος, με την προσκόμιση στοιχείων, μετρήσεων και αναφορών απόδοσης, καθώς και βεβαιώσεων καλής εκτέλεσης, με βάση τις οποίες γίνεται η αποπληρωμή των ΜΜΕ που φιλοξενούν τα σχετικά μηνύματα, καθώς και κάθε άλλη τυχόν αναγκαία υπηρεσία για την ομαλοποίηση της εκστρατείας».

Τι κατανοήσατε; Εγώ, τουλάχιστον, αυτό που μπορώ να βγάλω σαν συμπέρασμα από εδώ, είναι ότι η διαφάνεια δεν είναι στις προθέσεις, έτσι όπως φαίνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχουν και άλλες ασάφειες, όπως έχει ήδη επισημανθεί. Συγκεκριμένα, οι γενικές προϋποθέσεις τύπου, για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, μπορούν να δεχθούν πάρα πολλές ερμηνείες.

Ειδικά, όταν είναι γνωστό πώς χρησιμοποιήθηκαν ανάλογες κοινωνικές διαφημιστικές καμπάνιες στο παρελθόν, με αντίτιμο την προπαγάνδα - θα μου επιτρέψετε να πω - των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών.

Δεν είναι μόνο αυτό το δώρο των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Με την ΠΝΠ της 30ης Μαρτίου ακολούθησε μεγαλύτερο δώρο στους καναλάρχες των έξι τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Αυτοί, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν την ετήσια δόση των 3,5 εκατομμυρίων.

Είπατε προηγουμένως, κ. Υπουργέ, ότι η δόση αυτή δεν διαγράφεται, απλώς αναβάλλεται, δεν μας είπατε όμως για πότε αναβάλλεται. Δεν μας είπατε επίσης και αν θα υπάρξει νεότερη ρύθμιση και πότε θα γίνει αυτή. Επιπλέον, αν θα υπάρξει μια ανάλογη μέριμνα για αναβολή δόσεων σε άλλες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως είναι π.χ. τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί κ.τ.λ.. 

Επίσης, μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο ότι για την καταβολή των 50.000 ευρώ στο ΕΣΡ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι σαφέστατη ότι θα επιμεριστεί στις επόμενες δόσεις, ενώ για τα 3,5 εκατομμύρια δεν υπάρχει, όπως είπα προηγουμένως, καμία ένδειξη.

Άλλο που για εμένα είναι πολύ κακό στην όλη διαδικασία, είναι ότι τα κανάλια σιωπούν για τις περικοπές και την εργασιακή ανασφάλεια για το ότι οι άνεργοι παραμένουν στο περιθώριο κάθε ευεργετικής ρύθμισης και δεν υπάρχει κάτι υποκριτικό εδώ. Η υποκρισία είναι ότι εκείνοι που προωθούν αυτά τα δώρα στους λίγους -θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό- κάνουν και εκκλήσεις για απόδοση του 50% των αποδοχών τους για τη δημόσια υγεία.

Ένας καλός δημοσιογράφος, κύριε Πρόεδρε, είχε γράψει σχετικά και θα σας διαβάσω την εύστοχη παρατήρησή του, «βλέπετε οι καναλάρχες ανήκουν σε αυτή τη μικρή, πολύ μικρή ομάδα πολιτών, που έχουν τον τρόπο τους να κερδίζουν χαριστικές ρυθμίσεις. Η υπόθεση του μνημονιακού ειδικού φόρου διαφημίσεων είναι ενδεικτική. Επί κυβέρνησης κυρίου Σαμαρά είχε γίνει μία παράδοση κάθε χρόνο στις 30 ή 31 Ιανουαρίου να περνάει μία διάταξη, που ανέβαλε την καταβολή του συγκεκριμένου φόρου για την επόμενη χρονιά. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ τον εφάρμοσε μεν, ωστόσο τον μείωσε το 2018 από 20% σε 5%, επικαλούμενος τα υπέρμετρα βάρη που είχαν δημιουργηθεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, λόγω και του διαγωνισμού για τις άδειες». Το διαβάζω αυτό για να θυμόμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχει και δημοσιογραφία που δεν χαρίζεται σε κανένα κόμμα ή χορηγό και φυσικά δεν συμμετέχει στην πίτα των δώρων των εκάστοτε κυβερνήσεων και αυτό είναι προς τιμήν τους.

Θέλω επίσης να θυμίσω ότι υπάρχει εδώ και 13 χρόνια σχετικός νόμος που ρυθμίζει με ακρίβεια το πλαίσιο της υποχρέωσης δωρεάν μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου. Κοινώς, προβλεπόταν η δωρεάν, ούτως ή άλλως, μετάδοση παρόμοιων μηνυμάτων. Με αυτό που γίνεται τώρα έχω την αίσθηση ότι πραγματικά γίνονται παροχές, απαλλαγές και φιλοδωρήματα, θα μου επιτρέψετε να πω, στα κανάλια.

Κλείνοντας, άκουσα τον κύριο συνάδελφο προηγουμένως που είπε «να παλέψουμε…» και έχει απόλυτο δίκιο «…για την υγεία του λαού μας…» ο κύριος συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία και ότι «…θα πρέπει να θωρακίσουμε την υγεία.». Να τη θωρακίσουμε την υγεία, αλλά πώς θα τη θωρακίσουμε; Εγώ θα βάλω τα ερωτήματα εδώ όπως τα έβαλαν και οι κύριοι συνάδελφοι προηγουμένως, γιατί θέλουμε να μάθουμε πραγματικά πόσοι γιατροί προσλήφθηκαν σε όλη αυτή τη διαδικασία, πόσοι νοσηλευτές, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα υγείας μας -δεν θα πω ότι έχει καταρρεύσει- είναι υπό κατάρρευση. Πόσες μονάδες εντατικής θεραπείας θα πρέπει ακόμη να φτιάξουμε για να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού;

Και επειδή μιλάμε για το σλόγκαν «μείνετε στο σπίτι», «μένουμε στο σπίτι», που είναι πολύ καλό και πολύ σωστό και νομίζω ότι μέτρησε και πάρα πολύ, το θέμα είναι, κύριε Υπουργέ, να μας πείτε κάποια στιγμή πότε θα βγούμε από το σπίτι, γιατί και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι μέχρι τώρα το «μένουμε στο σπίτι» στην αρχή το ακούγαμε όμορφα, μετά άρχισε να μας πιέζει λιγάκι, μετά έχει αρχίσει να γίνεται με μία αυστηρή διαδικασία, μετά έχει αρχίσει να γίνεται μία τιμωρητική διαδικασία και, θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή όλοι παραμένουμε στο σπίτι αρκετές μέρες, είμαστε τώρα πια όλοι οι πολίτες σχεδόν σε μία καταθλιπτική κατάσταση, εξαιτίας αυτού που συνεχώς ακούμε κάθε μέρα για το πόσοι πεθαίνουν, για τους ομαδικούς τάφους, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε μία διαδικασία κατάθλιψης. Το θέμα λοιπόν, είναι πώς θα βγούμε; Τι μέτρα παίρνετε, με ποιο τρόπο θα βγούμε, με ποιον ρυθμό θα βγούμε από αυτή τη διαδικασία και, κυρίως, κύριε Υπουργέ, όταν θα βγούμε από αυτή τη διαδικασία, με τον τρόπο λέτε εσείς, θα έχουν γίνει όλοι αυτοί οι έλεγχοι, όπως πολύ σωστά ο Αρχηγός μας είπε προχθές από το Βήμα της Βουλής εδώ, στους πολίτες, για να ξέρουμε πραγματικά είμαστε υγιείς όλοι ή νοσεί ένας μεγάλος αριθμός; Θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα και θέλω να μου πείτε τι μέτρα έχουν παρθεί για αυτές τις ομάδες πολιτών. Παραδείγματος χάρη, -το είπε νομίζω και ο κύριος Βούτσης προηγουμένως- στις φυλακές, που συνωστίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι, στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Τι γίνεται εκεί πέρα; Γίνονται έλεγχοι εκεί; Στα στρατόπεδα; Είναι ένα θέμα τα στρατόπεδα. Ξέρετε σε κάθε θάλαμο οι φαντάροι δεν μένουν ένας και δύο, μένουν 40-50 άτομα. Γίνονται έλεγχοι εκεί; Υπάρχει μέριμνα για αυτά τα παιδιά; Τα δικά μας παιδιά είναι. Τι συμβαίνει εκεί πέρα;

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Επειδή έχουμε τους ένστολους μας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους, κάνουν ελέγχους, βρίσκονται συνέχεια στο δρόμο και πολλές φορές έρχονται πάρα πολύ κοντά με ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί και να νοσούν, μπορεί και να μην νοσούν, δεν το γνωρίζουν όμως. Έχει ληφθεί μέριμνα για ειδικές στολές για αυτούς τους ανθρώπους, ούτως ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά να γυρνάνε στα σπίτια τους και να αισθάνονται ότι είναι υγιείς και ότι είναι ασφαλείς οι οικογένειές τους;

Νομίζω ότι σε όλα αυτά θα πρέπει να απαντήσετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Το βίντεο της ομιλίας εδώ

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα