Ο Παλίγκρεμνος είναι δημόσιος χώρος, όχι τόπος παραγωγής τουριστικών υπερκερδών.

powered by social2s

Ο Παλίγκρεμνος είναι δημόσιος χώρος, όχι τόπος παραγωγής τουριστικών υπερκερδών. Σε ασφαλιστικά Μέτρα προχώρησε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου προκειμένου να διασωθεί η περιοχή του Παλίγκρεμνου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της παραλίας του «Πλακιά» στο Ρέθυμνο.

 
Ο Παλίγκρεμνος φυσικό τοπόσημο της περιοχής είναι εκτεθειμένος στους ισχυρότατους βορειοδυτικούς ανέμους της περιοχής, που καθιστούν αδύνατη την ανθρώπινη κατοίκηση σωματικά, ενώ αντίθετα ανέκαθεν αποτελούσε έναν τόπο ψυχικής ανάπαυσης, επαφής με την φύση, αναρριχητικής και περιπατητικής δραστηριότητας.
 
Εξασφαλίζει, δηλαδή, την πνευματική κατοίκηση και την οικοδόμηση ταυτότητας της περιοχής, και ως τέτοια να ανακηρυχθεί και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς χαρακτηρίζεται ως φυσικό τοπόσημο, ήδη από νομοθετήματα της 10ετίας του '60 και από σύγχρονα που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής υπογραφής.
Αντί αυτού σχεδιάζεται η εκτέλεση οικοδομικών έργων κλίμακας για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου με υπόσκαφες σουίτες. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων , η εκτέλεση των έργων αυτών που αναγκαστικά θα γίνουν στην περίπτωση υλοποίησης του έργου (εκβραχισμοί, διάνοιξη δρόμων, κατασκευή υπέργειων χώρων στάθμευσης, υπαίθρια ψησταριά κ.ά.), που προβλέπει η μελέτη, θα αλλοιώσουν μη αναστρέψιμα το τοπόσημο αυτό.
 
Η έκθεση της περιοχής στους ισχυρότατους βορειοδυτικούς ανέμους της περιοχής, μαζί με το τελικά αφιλόξενο για την ανθρώπινη κατοίκηση τοπίο, θα επιφέρει μοιραία, σωρεία εγκαταστάσεων για την άνετη υπαίθρια διαβίωση των φιλοξενουμένων (αντιανεμικά, πέργκολες, γυάλινα πάνελ κ.ά), που μαζί με τον ηλεκτρικό νυχτερινό φωτισμό του ξενοδοχείου και των δρόμων προσπέλασης, θα υποβαθμίσει και θα καταστρέψει τον χαρακτήρα του τοπόσημου αυτού και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα. Τέλος Προκύπτει και θέμα ασφάλειας, καθώς η περιοχή βρίσκεται πάνω σε τρια ενεργά σεισμικά ρήγματα.
Πρέπει λοιπόν ο Παλίγκρεμνος να ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ώστε να προστατευθεί ο δημόσιος χώρος και να ανακοπεί η αδηφάγα όρεξη για κερδοφορία. Η Κρήτη, και κάθε περιοχή της Ελλάδας δεν θα γίνει Χαβάη, όπου τα μεγάλα ξενοδοχεία, σύγχρονα κάστρα της ολιγαρχίας δίχως σύνορα, περικυκλώνουν το Λαό και αποκλείουν την πρόσβασή του στις παραλίες και το δημόσιο χώρο.
powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα