Επιτακτικό πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Ικαρία

powered by social2s

Η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Σοφία Σακοράφα κατέθεσε στις 14/12/2022 ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυροειδή (Μάκη) Βορίδη με θέμα το επιτακτικό πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Ικαρία.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και δεκαετίες λειτουργούν στην Ικαρία παράνομα δύο Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ, στις θέσεις “Αγκαθότοπος” Δ.Ε. Ευδήλου και “Αργιουλάκη” Δ.Ε. Ραχών), με μεγάλες επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (έδαφος, αέρα, επιφανειακά και υπόγεια ύδατα). Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαιωνίζεται παρά τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής προς τις αρμόδιες αρχές (Δήμος Ικαρίας, Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ΥπΕΝ).

Υπάρχει μάλιστα και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 2/12/2014 («Παράβαση Κράτους μέλους κλπ.») που διαπίστωσε τις παραβάσεις για τους δύο προαναφερόμενους ΧΑΔΑ κει επέβαλε χρηματικές κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, η προοπτική υλοποίησης νόμιμης εγκατάστασης απόθεσης των αστικών αποβλήτων του νησιού παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 17 χρόνια! 

Το σκηνικό του παραλόγου συνεχίζεται με τον Δήμο να δηλώνει ότι έχει παύσει πλέον η χρήση των ΧΑΔΑ και ότι θα γίνεται η μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων στον ΦΟΔΣΑ Χίου (ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ) μέσω του τακτικού δρομολογίου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου (!)

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ότι η παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ, που βεβαιώνεται και με έγγραφα αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου, είναι μόνο εικονική, ότι υπάρχουν αποδείξεις για συνέχιση της χρήσης τους και ότι στη Χίο έχουν μεταφερθεί μόνο 9 περίπου τόνοι στερεών αποβλήτων, κατά το μήνα Νοέμβριο 2021.

Επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο για την Ικαρία και τους κατοίκους της και ο τρόπος αντιμετώπισης από την Ελληνική Κυβέρνηση, Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει ανεπάρκεια και ανικανότητα στην ουσιαστική αντιμετώπισή του, με δόκιμες και αποδεκτές λύσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια άμεσα συγκεκριμένα μέτρα έχετε λάβει – ή έχετε την πρόθεση να λάβετε –  για την αντιμετώπιση και οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων στην Ικαρία για να μη διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη – και ντροπιαστική για όλους – κατάσταση ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα

powered by social2s

Δύσκολα θα μάθεις τις δράσεις μας από τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα