Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του απεργού πείνας και δίψας, Δημήτρη Κουφοντίνα, μίλησε στη Μπούλικα Μιχαλοπούλου και στην εκπομπή “Το Στίγμα της ΜέΡΑς” η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ.
Η κ. Κούρτοβικ διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει πλέον σε ένα είδος διαλόγου με τον απεργό. Ένα διάλογο στον οποίο μεν τον προσβάλλει, τον προκαλεί, τον εμπαίζει, διαστρέφει τα επιχειρήματά του, όμως είναι ένας διάλογος. Και μέσα από αυτόν τον διάλογο, αναδεικνύεται το δίκιο αυτού του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.
Η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα ανέφερε επίσης ότι απευθύνθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, αφού στο σωφρονιστικό κώδικα υπάρχει μια διάταξη που επιτρέπει στον υπουργό να αποφασίζει αυτοβούλως κάποια μεταγωγή, όταν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης. Με την έκταση που έχει πάρει το γεγονός τις τελευταίες ημέρες, πράγματι δημιουργείται ένα θέμα δημόσιας τάξης.
Εντούτοις, όπως μεταφέρθηκε στην υπεράσπιση του Δ. Κουφοντίνα, ο υπουργός κ. Τσιάρας δήλωσε ότι όλες αυτές οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει γιατί η συγκεκριμένη διάταξη έχει διατηρηθεί στο νόμο περί αλλαγής του σωφρονιστικού κώδικα.
Πήγαμε και στο Συμβούλιο Επικρατείας, είπε η κ. Κούρτοβικ, ζητώντας την ακύρωση της διοικητικής πράξης της ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, το οποίο όμως δήλωσε αναρμόδιο. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως κορυφαίο πρόσωπο στον τομέα της δικαιοσύνης ζητώντας να κινήσει αυτεπάγγελτα τη διαδικασία για διακοπή της ποινής, η οποία έπρεπε να ξεκινήσει από το πρωτοδικείο της Λαμίας.
Αυτό δεν έγινε λόγω της ισχυρής πολιτικής βούλησης που έχει εκφραστεί εναντίον εκ μέρους της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού και ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι δύσκολο να εναντιωθεί στην εκπεφρασμένη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, η συνήγορος δήλωσε έκπληκτη από το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός μπορεί να έχει άποψη για το πώς θα εκτίσει την ποινή του κάποιος κρατούμενος, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να πει την άποψή του και για τους υπόλοιπους 11.000 κρατούμενους.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όντως ενδιαφέρθηκε διαπίστωσε η δικηγόρος, όμως μας μετέφερε ότι έπρεπε να κινηθούμε με άλλες διαδικασίες, αφού η ίδια δεν μπορούσε να παρέμβει. Κατά συνέπεια, καταθέσαμε σήμερα σχετικά μία αίτηση στο πρωτοδικείο Λαμίας ζητώντας να αποφανθεί πάνω στο θέμα.
Η κ. Κούρτοβικ γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είχε και μία συνάντηση με την εισαγγελέα της Λαμίας, η οποία είχε διατάξει και τα έκτακτα μέτρα ιατρικής παρέμβασης για την αποτροπή βλάβης της υγείας ή θανάτου του Δ. Κουφοντίνα.
Στην πραγματικότητα, οι αιτήσεις είναι δύο: να αποφασίσει πρώτον το δικαστήριο πάνω σε όλη αυτή τη διαδικασία, όπου μεν δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, όμως λόγω της ευρύτητας που έχει λάβει η υπόθεση, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διασταλτική ερμηνεία του νόμου και δεύτερον να υποβληθεί μια αίτηση προσωρινής διακοπής έκτισης της ποινής μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος για τη ζωή του απεργού.
Περιμένουμε να δούμε πως θα διαχειριστούν τα θέματα αυτά και το δικαστήριο εκτέλεσης ποινών και η εισαγγελέας, σχολίασε η συνήγορος, η οποία σε ερώτημα αν η απάντηση θα είναι άμεση, είπε ότι η εισαγγελέας θα εισάγει το αίτημα με διαδικασίες αυτοφώρου.
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι είναι ένας σημαντικός μοχλός πίεσης, αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι όσοι υπερασπίζονται το δίκαιο του αιτήματος δεν ανήκουν όλοι στο χώρο της αριστεράς απαραίτητα, όπως για παράδειγμα ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός, που συνυπογράφει τις αιτήσεις που κατατέθηκαν σήμερα και στις εκλογές του Συλλόγου είχε κατέβει επικεφαλής της δεξιάς παράταξης.
Με αυτό τον τρόπο, αναδεικνύεται ότι αυτή η υπόθεση ευαισθητοποιεί ένα πολύ πλατύ κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η κουλτούρα που έχουν δημιουργήσει οι λαϊκές και οι ιστορικές μας παραδόσεις είναι τέτοια που δεν μπορεί να αντέξει ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις, κατέληξε η κ. Κούρτοβικ.